«Знаєте що зробити, щоб у світі був мир? Йдіть додому та любіть свою сім’ю». (Мати Тереза)

Цьогоріч в Україні вперше відзначають День сім’ї 15 травня, і він збігається з Міжнародним днем сім’ї, заснованим ООН у 1993 році і відтепер відзначатиметься в цей день щороку. Таке рішення було встановлене Указом Президента України №455/2023 від 28 липня 2023 року.

У найскладніші часи ми як ніколи сильно відчуваємо, що сім’я – наша опора, підтримка, джерело натхнення та любові. Сім’я – найвища людська цінність, і саме в ній плекаються інші важливі цінності, зберігаються та передаються традиції, що формують історичне та культурне надбання кожного народу. Саме на основі сім’ї будується будь-яке цивілізоване суспільство. У сім’ї народжуються діти, а в люблячій родині – вони зростають щасливими та успішними.

Але поруч із сім’ями в традиційному розумінні в Білоцерківській громаді діють інші форми виховання дітей – дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ), сім’ї патронатних вихователів, а також прийомні сім’ї. У Білоцерківській громаді на сьогодні функціонує 3 ДБСТ, 2 патронатні родини та 5 прийомних сімей.

Тож з нагоди цього свята секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб та заступник міського голови Катерина Возненко привітали з нагоди свята представників родин Лужецької Надії Миронівни та Авраменків Сергія Вікторовича і Тетяни Миколаївни у селі Дрозди, а також представників родини Масла Василя Володимировича і Світлани Василівни у с. Вільна Тарасівка.

Володимир Вовкторуб сказав слова вдячності представникам родин за їхню працю, поцікавився побутовими питаннями родин, зокрема облаштування житла, дітям побажав здійснення мрій, розкриття талантів та ніколи не зупинятися на досягнутому.

«Сьогодні ми відзначаємо День сім’ї, і маємо можливість і бажання приїхати відвідати наші родини, де батьки взяли на виховання дітей. У наш час багато батьків безвідповідально ставляться до своїх рідних дітей, а з ваших родин треба брати приклад. Важко виховувати своїх дітей, але приємно, що всі діти у ваших сім’ях стали рідними для своїх нових батьків», – зазначив Володимир Вовкотруб.

Представникам родин були вручені солодкі подарунки, предмети побутової техніки, а також м’ячі.

У родині Лужецької Надії Миронівни виховується 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 9 до 18 років.

Надія Миронівна почала свою виховательську діяльність на Донеччині, беручи у новостворену прийомну сім’ю дітей, які через життєві обставини опинилися без батьківської турботи. А вже за рік на базі прийомної сім’ї було створено дитячий будинок сімейного типу (далі – ДБСТ).

У 2015 році через бойові дії на території міста Макіївка Донецької області родина переїхала у село Дрозди, що на Білоцерківщині. Коли с.Дрозди увійшло до складу БМТГ, було продовжено функціонування дитячого будинку сімейного типу Лужецької Надії Миронівни, на території Білоцерківської громади.

26 лютого 2024 року дитячому будинку сімейного типу родини Лужецької Надії Миронівни виповнилося 10 років. За весь час функціонування дитячого будинку сімейного типу до нього було влаштовано 20 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Мої діти – найкращі! Ми веселі, дружні – справжня команда на чолі зі мною, – розповіла Надія Миронівна. – Ми печемо, пораємося по господарству, гарно вчимося, малюємо, пишемо, читаємо, займаємося спортом. Я намагаюся, щоб кожна дитина в нашій родині розкрила свій талант».

ДБСТ Авраменків Сергія Вікторовича та Тетяни Миколаївни, що в селі Дрозди, функціонує в нашій громаді віднедавна – з квітня цього року. У зв’язку з військовою агресією росії цей дитячий будинок сімейного типу евакуювався з тимчасово окупованої території Херсонської області.

Натепер у дитячому будинку сімейного типу виховується 7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 6 до 17 років.

«Ми дуже вдячні місцевій владі Білої Церкви за надане нам чудове житло, – говорить Тетяна Миколаївна. – Зараз у нас проживає 7 діток, і через два тижні до нас приєднається ще троє діток – вони з Дроздів, але зараз перебувають в інтернаті, що в с. Великополовецьке».

Дитячий будинок сімейного типу на базі прийомної сім’ї Масло Світлани Василівни та Масло Василя Володимировича, що в селі Вільна Тарасівка, було створено в 2008 році. Нині у дитячому будинку сімейного типу виховується 7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 7 до 17 років.

Світлана Василівна сказала слова вдячності представникам місцевої влади за те, що завжди приділяють вагому увагу їхній родині.

У заході також взяли участь: староста сіл Дрозди, Мазепинці, Сидори Олександр Литвин, директор Білоцерківського міського центру соціальних служб Людмила Севериненко, фахівець із соціальної роботи Білоцерківського міського центру соціальних служб Ольга Черниш та ін.

 

Для довідки

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – це окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, для забезпечення сімейним вихованням та спільного проживання не менш як п’яти дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Патронатна сім’я – це тимчасова форма влаштування дитини у сім’ю, де термін перебування дитини не може перевищувати трьох місяців. Це оплачувана комплексна послуга, що передбачає перебування дітей удома в професійних вихователів. Це дає можливість біологічним батькам знайти шляхи виходу зі скрутного становища, або ж, у разі, якщо це не вдасться зробити, дітям будуть шукати нову родину. Завдяки такій послузі, як сімейний патронат, дитина може бути в громаді, ходити до своєї школи чи садка, зберігати контакти з родичами.

Прийомна сім’я — це сім’я або окрема особа, яка добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Знаєте що зробити, щоб у світі був мир? Йдіть додому та любіть свою сім’ю». (Мати Тереза)


Опубліковано: 16 травня 2024 року
Поділитися