Здоровий організм - це насамперед здорове серце!

Щороку 29 вересня з ініціативи Всесвітньої федерації серця та за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначається Всесвітній день серця. Метою цього заходу є підвищення обізнаності населення про хвороби серця, здоровий спосіб життя, а також пропаганда профілактичних заходів.

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смерті в світі: щороку вони забирають більше 17 мільйонів людських життів. Близько 50% всіх випадків смерті від серцево-судинних захворювань зумовлені раптовою серцевою смертю, що складає до 30% в структурі загальної смертності населення. Останнім часом почастішали випадки раптової смерті молодих людей.

До хвороб серця відносять ішемічну хворобу, артеріальну гіпертензію, пороки (вроджені та набуті), порушення серцевого ритму. 

Ішемічна хвороба серця виникає через недоотримання кисню серцевим м’язом внаслідок звуження судин холестериновими бляшками. Проявом ішемічної хвороби є стенокардія – біль в області серця. При повній закупорці судин, які живлять серцевий м’яз, розвивається ускладнення ішемічної хвороби – інфаркт міокарду. Факторами ризику, які призводять до розвитку ішемічної хвороби серця є підвищений рівень холестерину в крові, спадкова схильність, малорухливий спосіб життя, паління, прийом алкоголю, а також  гіпертонія.

Артеріальна гіпертензія або  гіпертонія є найпоширенішим захворюванням серед усіх серцевих хвороб. Хворіють нею найчастіше люди після 40 років. Але останнім часом, хвороба все частіше і частіше зустрічається у людей молодого віку, а також у підлітків. Артеріальна гіпертензія - це хронічне підвищення артеріального тиску. При високому рівні холестерину збільшується маса серцевого м'язу, викликаючи гіпертрофію серця. При частому підвищенні артеріального тиску серце починає слабшати і розвивається серцева недостатність. Одними із серйозних ускладнень гіпертонічної хвороби серця є інфаркт міокарду, інсульт, ураження нирок тощо. 

Пороки серця поділяють на вроджені і набуті. Вроджений порок - це дефект в клапанній структурі серця або великій судині, що виникає  з моменту народження. Іноді зустрічаються комбіновані пороки, коли уражаються кілька серцевих клапанів одночасно. Вроджені вади серця є основною причиною дитячої смертності. Набутий порок  виникає при перевантаженні серцевих клапанів або внаслідок інфекційної хвороби. Як і вроджені, набуті пороки можуть бути комбінованими. 

Порушення серцевого ритму або аритмії - це перебої в роботі серця. До них відносять тахікардію, екстрасистолію, миготливу аритмію.  Тахікардія – це хвороба серця, яка виникає внаслідок прискореного скорочення передсердь, а  екстрасистолія - внаслідок передчасного скорочення шлуночків. Миготлива аритмія - це швидкі безладні скорочення передсердь. Порушення серцевого ритму можуть призвести до повної блокади серця і його зупинки.

В результаті перенесеного серцевого захворювання або на тлі іншого захворювання, наприклад цукрового діабету, може розвинутись серцева недостатність. Проявляється серцева недостатність задухою, яка на ранніх стадіях виникає після фізичного навантаження, а потім і в стані спокою. 

Природа захворювань серцево-судинної системи різна, але існують такі основні ознаки:

- задуха навіть при невеликому фізичному навантаженні або стані спокою;

- загальна слабкість, низький рівень фізичної витривалості;

- прискорене серцебиття;

- сухий кашель;

- напади болю в грудній клітині (стенокардія);

- набряки ніг;

- порушення сну.

Якщо виникають будь-які з вище перерахованих симптомів, необхідна консультація лікаря-кардіолога для постановки правильного діагнозу та призначення відповідно лікування.

Основою профілактики хвороб серцево-судинної системи є:

- дотримання режиму дня, правильне харчування;

- відмова від паління та вживання алкоголю;

- регулярні медичні огляди;

- правильне і повноцінне лікування респіраторно-вірусних  захворювань;

- регулярні фізичні навантаження, заняття фізкультурою.

Здоровий  спосіб життя, психологічний комфорт, спокій і душевна рівновага сприяють збереженню серця молодим, сильним і здоровим на довгі роки.


Опубліковано: 27 вересня 2019 року
Поділитися