Їх назвали Небесною Сотнею –  українців, які загинули за честь, за волю, за право бути народом

20 лютого у Білій Церкві відбулося зібрання по вшануванню подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Їх назвали Небесною Сотнею – українців, які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей.

Ніхто не в праві забути морозні дні 2013 – 2014 року, коли від напруги закипала в жилах кров, коли в ім’я віри і правди один за одним падали від куль майданівці, аби прорости в наших серцях червоними квітами пам’яті.

Указом Президента України, з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України, установити в Україні День Героїв Небесної Сотні, який відзначати щорічно 20 лютого. 

До присутніх на заході звернувся міський голова Геннадій Дикий, він подякував усім, хто прийшов вшанувати подвиг Героїв: «У переважній більшості загиблі Герої були молодими людьми, у них попереду було все життя. Проте, більш як вісім років тому, вони та всі небайдужі українці повстали, не давши продати Україну. На мирній акції люди відстоювали своє право на гідність, на свободу, свою державу, мову та історію. Але той режим, цинічно застосував проти них летальну зброю, стріляючи на враження, щоб вбити всі цінності, прагнення та залякати. Тими днями кардинально змінилася історія України. Ми показали, що є європейською державою, яка хоче жити у вільній країні, де панують цінності добра, свободи слова, права і справедливості. Вічна пам’ять хлопцям і дівчатам, які поклали своє життя за нашу державу, за наше майбутнє».

Сумний список Небесної Сотні почав складатися 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану вірменин Сергій Нігоян та білорус Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло львів’янина Юрія Вербицького зі слідами тортур. До 18 лютого вже налічувалося 9 загиблих. У період із 18 до 20 загинуло та отримало травми та смертельні поранення – 80 осіб. Після 20 лютого – ще 20. Усі вони ввійшли до пантеону борців за незалежність України.

21 лютого 2014 року на Майдані відбулося прощання із полеглими…

До слова також був запрошений благочинний Білоцерківського району Православної Церкви України, настоятель парафії Покрова Божої Матері священник Микола Гопайнич, який разом із священнослужителями провів поминальну панахиду.

Небесна сотня стала для всієї України не лише символом жертовності, героїзму та патріотизму, а й прикладом та джерелом натхнення для наших воїнів, які гідно захищають незалежність і територіальну цілісність України в зоні Операції Об’єднаних Сил. Тому ми не маємо морального права здаватися, не маємо морального права не боротися.

У ході заходу хвилиною мовчання було вшановано пам'ять Героїв Небесної Сотні і тих хто віддав своє життя в нинішній неоголошеній війні. На знак нашої пам’яті присутні поклали квіти до портретів Героїв.

Ми закликаємо сьогодні згадати у ваших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам'ять про всіх загиблих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.

 

 

Їх назвали Небесною Сотнею –  українців, які загинули за честь, за волю, за право бути народом


Опубліковано: 20 лютого 2022 року
Поділитися