ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ

У 1988 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання:  домогтися, щоб у XXI столітті проблема тютюнопаління зникла.

 

Україна належить до країн з високою поширеністю паління. Сьогодні в нашій країні палить кожен другий чоловік і кожна п’ята жінка. Тому відзначення у наші державі цієї дати є особливо актуальним.

 

Не існує безпечних доз і форм споживання тютюну. Так звані «легкі» і «тонкі» сигарети не менш шкідливі для здоров'я.                          

 

Тютюновий дим містять близько 4 тис. хімічних компонентів, в тому числі 43 речовини, які спричиняють злоякісні новоутворення: близько 30% усіх випадків онкологічних захворювань і 90% випадків захворювань на рак легень спричинено тютюнопалінням.

 

Крім того,  в курців у 5-8 разів частіше розвиваються хронічні обструктивні захворювання легень. Також курці і члени їх сімей мають високий рівень імуноглобуліну Е, що свідчить про схильність до алергічних реакцій. Діти курців мають значно гірші імунологічні показники і тому більш схильні до вірусних та бактеріальних інфекцій.                              

 

Встановлено, що тривале паління є причиною розвитку виразкової хвороби шлунку і 12-палої кишки.

 

Паління негативно впливає на ендокринну систему, особливо у жінок. У них частіше виникають розлади менструального циклу, маткові кровотечі, знижується рівень статевих гормонів (естрогенів) у крові.

 

Жінки, які палять під час вагітності, мають істотно більший ризик викиднів. Паління також може призвести до позаматкової вагітності, кровотечі під час вагітності.

 

Суттєвими є ризики для здоров'я у дітей курців. Новонароджені жінками, які палять, у середньому мають на 200-250 г меншу масу тіла. Паління під час вагітності збільшує ризик ранньої смерті дитини приблизно на 40%.       

 

Вдихання диму – «пасивне паління»  - дуже небезпечне для здоров’я людей, які не палять. Воно підвищує у них ризик розвитку раку легенів, захворювань дихальних шляхів (особливо ядухи), хвороб серця та інсульту. «Пасивне паління» під час вагітності може  зупинити розвиток плоду і збільшити ризик передчасних пологів.

 

Не існує безпечного рівня паління. Навіть серед тих, хто викурює всього декілька сигарет у день або палить не затягуючись, стан здоров’я істотно погіршується. Дослідження показують, що скорочення кількості спожитих цигарок не приводить до істотного зменшення негативних наслідків від паління.

 

Лише повна відмова від вживання тютюну сприятливо впливає на здоров’я: ризик пов’язаних із палінням захворювань знижується, полегшується їх перебіг і підвищується ефективність лікування.

 

Американським товариством з вивчення раку відзначаються такі ефекти відмови від паління:

- нормалізується пульс і артеріальний тиск вже через 20 хвилин після останньої сигарети;

- протягом 12 годин у крові знижується рівень вуглекислого газу;

- через 0,5-3 місяці поліпшується кровообіг і функції дихальної системи;

- через 1-9 місяців зменшується кашель і утруднення дихання;

- через 1 рік після відмови від паління наполовину скорочується ризик розвитку ішемічної хвороби серця;

- через 5 років ризик інсульту стає таким же, як і у тих, хто ніколи не палив, а також наполовину зменшується ризик розвитку раку гортані, стравоходу, ротової порожнини, сечового міхура;

- протягом 10 років наполовину (порівняно із тими, хто продовжують палити) знижується ризик розвитку раку легенів;

- через 15 років ризик ішемічної хвороби серця стає таким же, як і у тих, хто ніколи не палив;

- відзначається також зменшення ризику розвитку цукрового діабету, підвищення працездатності, поліпшення самопочуття, підвищення потенції у чоловіків, поліпшення репродуктивної функції у жінок.

 

Результати досліджень свідчать, що люди, які перестали палити до досягнення 50-річного віку, мають вдвічі менший ризик смерті протягом наступних 15 років.

 

Поради для тих, хто хоче відмовитися від паління:

- коли вирішуєте відмовитися від паління, думайте про те, що замість цього ви придбаєте: здоров'я своє і своїх близьких, економію грошей;

- припиняйте палити відразу, не намагаючись спочатку зменшити кількість цигарок або перейти на «легкі» сигарети;

- намагайтеся уникати ситуацій, що провокують паління, у тому числі товариства людей, що палять;

- подоланню бажання палити допомагає зайнятість цікавою і корисною справою;

- після відмови від паління настає поліпшення смакової чутливості, підвищення апетиту, що часто веде до збільшення маси тіла в перші 2-3 місяці, тому намагайтеся споживати у цей час низькокалорійні продукти та підвищити свою фізичну активність.

 

Тим, хто сьогодні палить, бажаємо замислитися та зробити правильний вибір - відмовитись від згубної звички!

Інформація від управління охорони здоров’я БМР


Опубліковано: 31 травня 2018 року
Поділитися