У полі зору: збереження об’єктів культурної спадщини

Збереження об’єктів культурної спадщини є важливим для будь-якої нації, адже вони є неоціненними історичними джерелами, які допомагають розвитку науки, освіти й культури, сприяють формуванню почуття патріотизму та естетичному вихованню.

Для нас, це має надзвичайне значення особливо зараз, коли  російська агресія спрямована на тотальне знищення української духовності та ідентичності, тож збереження культурної спадщини України.

Білоцерківська влада розглядає шляхи, які допомогли б нашій громаді залучити грантові кошти на відновлення та підтримку об’єктів культурної спадщини, що розташовані у Білоцерківській громаді.

З цією метою 17 квітня у Білій Церкві відбулася зустріч з директором департаменту культури і туризму Київської ОВА Анною Куценко, виконавчим директором Українського культурного фонду Владиславом Берковський, а також представниками департаменту культури і туризму Київської ОВА та культурної сфери Київщини, які займаються пам’яткоохоронною діяльністю. Зі сторони місцевої влади на  зустрічі були присутні: заступник міського голови Катерина Возненко, начальник управління культури і туризму міської ради Юлія Ковальська, начальник управління містобудування та архітектури міської ради Вікторія Пархоменко, представники культурної сфери міста.

Директор департаменту культури і туризму Київської ОВА Анна Куценко зазначила: «Основна мета нашого візиту обговорити можливості збереження об’єктів культурної спадщини, які є на території Білої Церкви, разом визначити можливі шляхи їх розвитку і популяризації.  Поділитися баченням з приводу цього питання та спільно розробити так звану дорожню карту як рухатися далі у цьому напрямку».

 Під час заходу присутні обговорили стан будівель об’єктів культурної спадщини національного і місцевого значення, які розташовані на території Білої Церкви. Зупинилися на деяких результатах їх обстеження та порушували питання фінансування на їх утримання,  функціонування їх як культурних об’єктів, повернення до автентичності у зовнішньому вигляді  та інше.

Зокрема, обговорили такі об’єкти, які мають національне значення: Торгові ряди (БРУМ), Зимовий палац, Будинок органної та камерної музики (костел святого Івана Хрестителя), Преображенська та Микільська церкви.  Цікавим моментом у розмові стало питання архітектурних досліджень білоцерківських історичних місць та приміщень, які проводилися у середині минулого століття. Їх дані було заархівовано та вивезено до архівів рф. Відтак українські науковці та культурознавці мають великі труднощі в історико-бібліографічних дослідженнях.

Андрій Доміловський, директор КП БМР «Парк культури та відпочинку ім.Т.Шевченка» розповів про проведену роботу щодо відновлення та оформлення документів пам’ятки архітектури - БРУМу, оскільки споруда після довготривалого перебування у оренді у приватних осіб, наразі знаходиться на балансі підприємства.  Також поділився пропозиціями щодо необхідних заходів з відновлення будівлі та подальшого розвитку.

З проблемними питаннями щодо підтримки зовнішнього та внутрішнього стану споруди костелу  та пропозиціях щодо їх вирішення поділився директор  КЗ БМР «Білоцерківський міський будинок органної та камерної музики» Віталій Саражинський.

У полі зору: збереження об’єктів культурної спадщини


Опубліковано: 18 квітня 2024 року
Поділитися