У Білій Церкві відзначили 75 річницю визволення України від нацистських окупантів

28 жовтня у Білій Церкві відбулося покладання квітів з нагоди 75-ї річниці визволення України від нацистських окупантів. Цей день було засновано згідно з Указом Президента України «Про День визволення України від фашистських загарбників» від 20 жовтня 2009 року.

Тож до Парку Слави прийшли представники міської влади та громадськості, аби ще раз нагадати, яких невимовно тяжких втрат зазнав український народ у тій страшній воєнній круговерті, що розметала, понівечила і розтоптала мільйони людських доль, аби у спогадах повернути до героїчних, болючих і радісних днів визволення України на фронті, у підпіллі, у партизанських загонах.

Із 3 лютого до 31 грудня 1943 року звільнені Харків, Суми, Донецьк, Чернігів, Полтава, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Київ, Черкаси, Житомир.

У серпні цього ж року розпочалася битва за Дніпро – одна з найважливіших битв Другої Світової війни.

1944 рік став завершальним у переможному поступі визволення України. Cилами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2 млн осіб, протягом січня 1943 – жовтня 1944 було проведено низку блискучих наступальних операцій. Незабутніми для України стали Житомирсько-Бердичівська, Корсунь-Шевченківська, Рівненсько-Луцька, Криворізька, Одеська, Кримська, Львівсько-Сандомирська, Східно-Карпатська наступальні операції. Це завдяки їм і воїнському подвигу солдат одержали волю Луцьк і Рівне, Херсон та Вінниця, Хмельницький і Чернівці, Львів і Тернопіль, Кіровоград і Сімферополь, Івано-Франківськ та Ужгород.

28 жовтня 1944 р. територія України була остаточно визволена від загарбників.

У збройній боротьбі проти ворога брало участь понад 7 мільйонів українців, і кожен третій із них загинув на фронті. Пам’ять мільйонів загиблих в роки Другої Світової війни і тих, хто загинув за Незалежність України, вшанували хвилиною мовчання. На знак поваги до подвигів звитяжних пращурів учасники заходу поклали квіти до меморіалу Слави та Вічного вогню.

У заході взяли участь: міський голова Геннадій Дикий, депутати Білоцерківської міської ради, заступники міського голови Катерина Литвиненко та Анатолій Кравець, освітяни, учні, представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ та ін.

У Білій Церкві відзначили 75 річницю визволення України від нацистських окупантів


Опубліковано: 28 жовтня 2019 року
Поділитися