Страшній недузі можна запобігти

Четвертого лютого  відзначається Всесвітній день боротьби з раком, який проголошено Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями (UICC) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Мета Дня – підвищення обізнаності про рак як про одне з найнебезпечніших захворювань сучасності, привернення уваги до проблем запобігання, виявлення та лікування цієї недуги.

ВООЗ нагадує

- хоч рак і залишається надзвичайно небезпечною хворобою, та у багатьох випадках їй можна запобігти.

Рак є хворобою, викликаною мутаціями (змінами) в генах, що призводять до неконтрольованого поділу клітин.

Щогодини в Україні помирає від раку 10 людей та реєструється понад 20 нових випадків онкологічних захворювань. Протягом 2020 року в нашій державі від злоякісних новоутворень померло більше 80 000 людей.

ВООЗ наголошує: майже 30% випадків смертей від раку викликані п’ятьма основними факторами ризику: надмірною  масою тіла, недостатнім споживанням овочів, фруктів і ягід, відсутністю фізичної активності, палінням тютюну та зловживанням алкоголем.

Для профілактики розвитку злоякісних новоутворень необхідно дотримуватись наступних правил харчування

I. Переглянути розміри порцій їжі. Доведено, що переїдання спричинює надмірне утворення жиру в організмі, що призводить до порушення гормонального балансу, що, в свою чергу, стимулює посилений поділ клітин.

II. Зменшити споживання смаженої їжі та  копченостей, а також кондитерських виробів .

III. Включити у раціон "протизапальні" жири: замінити коров’яче масло на соняшникову, кукурудзяну, соєву або оливкову олію, регулярно волоські горіхи

IV.  Обмежити вживання алкоголю. Категорично відмовитись від паління!

V. Щодня вживати свіжі овочі, фрукти та ягоди.

VI. Вживати продукти, багаті селеном (пшеничні та вівсяні висівки, часник, печінку). Селен сприяє зміцненню імунітету, захищає мембрани та ДНК клітин від злоякісних перероджень.

VII. Регулярно споживати білкові продукти (яйця, бобові) та кисломолочні вироби.

Окрім раціонального харчування важливо не забувати про фізичну активність: швидка хода протягом 1 години на день знижує ризик розвитку раку прямої кишки на 26%, раку молочних залоз – на 30%, раку шлунку – на 40%, раку передміхурової залози- на 70%, раку матки та яєчників- на 80 %.

Наше здоров’я залежить від того, що ми їмо, п’ємо і який спосіб життя ведемо. Звісно, неможливо бути здоровим все життя. Здоров’я – це щоденна робота, яка обов’язково дає свої плоди у вигляді гарного самопочуття та збільшення тривалості життя. 

Інформація від управління охорони здоров’я


Опубліковано: 02 лютого 2021 року
Поділитися