Патронатна сім’я – це форма захисту прав та інтересів дитини

На сьогодні у нашій державі проводиться діяльність спрямована на те, аби захистити права дитини, у випадку, коли власна родина не виконує свої функції. Одним із напрямків цієї роботи є створення форми тимчасового перебування дитини, що опинилася у складних життєвих обставинах,  такої,  як патронатна сім’я.

 Патронатна сім’я – це  альтернатива притулкам, центрам, які беруть на тимчасове утримання дітей, що потрапляють у складні життєві обставини.

Головне завдання патронату – забезпечити дитині професійний сімейний догляд і виховання на період подолання її батьками складних життєвих обставин, що спричинили влаштування дитини під патронат чи пошук для неї родини.

Патронатні сім’ї створюється з метою надання дитині цілого комплексу соціальних послуг, у тому числі для стабілізації у дитини психоемоційного стану.

У Київській області також триває робота по запровадженню послуги сімейного патронату.  На сьогодні на території Київщини функціонує сім патронатних сімей, серед яких діюча сім’я в м.Біла Церква - Гнатиків Тетяни та Івана. Навчання за Програмою підготовки кандидатів у патронатні вихователі проходить ще одна білоцерківська сім’я  Любові та Олексія Яковенків. В рамках визначеної програми передбачено проведення співбесіди з кандидатом у патронатні вихователі та його помічником і дводенний тренінг за участю членів міждисциплінарної команди з надання послуг патронату.

Отож, 02 лютого в м.Біла Церква відбулася співбесіда з кандидатом у патронатні вихователі Любов’ю Яковенко та її добровільним помічником Олексієм Яковенко.
Метою співбесіди було обговорити та визначити узгодженість дій із забезпечення найкращих інтересів дітей, влаштованих у сім’ю патронатного вихователя та комплексної підтримки в подоланні складних життєвих  обставин її батьками.

У ході заходу заступник міського голови Катерина Возненко наголосила, що питання забезпечення допомогою дітей, які цього потребують є на особливому контролі у міської влади. В місті проводиться постійна робота зі створення найкращих умов по влаштуванню та підтримці дітей, які не можуть залишатися вдома або з певних причин не можуть тимчасово перебувати зі своїми родичами. Відмітила, що в Білій Церкві є патронатна сім’я Гнатиків, яка успішно виконує свої функції, а міська влада всіляко допомагає їй в цьому. 

Заступник міського голови зазначила, що рішення, яке наразі прийняла родина Яковенків - стати патронатною сім’єю є відповідальне і складне, але є вкрай важливим і актуальним, адже наше суспільство, на жаль, потребує такої послуги. Висловила сподівання, що дана родина таки отримає статус патронатної сім’ї та запевнила - тоді матиме  максимальну підтримку з боку міської влади.

Директор Київського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Ібрагімова поінформувала про роботу у сфері патронату, що проводиться на Київщині,  яка до речі, займає третє місце в Україні.  Наголосила, що дуже приємно бачити, що є  небайдужі люди, у тому числі й у Білій Церкві, які переймаються долею дітей, що опинилися в тяжких життєвих обставинах. Відмітила велику спільну роботу служб нашого міста щодо підтримки та допомоги родинам та, безпосередньо, дітям, які цього потребують та наголосила, що Біла Церква є прикладом у цьому напрямку для Київщини.

Тренер Київського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Бровко поінформувала про підсумки навчання кандидата у патронатні вихователі Любові Яковенко та її добровільного помічника Олексія Яковенка, яке відбувається з листопада 2020 року по лютий 2021 року. Зауважила, що патронат – це професійна послуга, тому кандидати під час навчання проходять співбесіди та тренінги різноманітного плану, у тому числі й домедичну підготовку.

У ході співбесіди директор Білоцерківського міського центру соціальних служб Людмила Севериненко поінформувала членів міждисциплінарної комісії про сім’ю кандидатів у патронатні вихователі, як відбувався відбір родини, умови, які вони можуть надати дітям, їх життєві принципи  та ін. Також поінформувала про  роботу, яку  проводить  Білоцерківський міський центр соціальних служб щодо пошуку кандидатів у патронатні сім’ї, популяризацію цієї теми через рекламу у ЗМІ, транспорті, зустрічі у трудових колективах та ін.

Присутнім було доведено до відома детальну характеристику Любові Анатоліївни та її чоловіка Олексія Олексійовича отриману в ході навчання від тренерів, психологів. Було наголошено, що кандидати проявили себе небайдужими до тих, хто потребує допомоги, мають гарні комунікативні якості, вміють вирішувати проблеми і завдання, орієнтовані на сімейні цінності, і найголовніше – дружина і чоловік є однодумцями, що значить – зможуть отримати підтримку один від одного у будь-якій ситуації.

Кандидат у патронатні вихователі Любов Яковенко розповіла про те, як саме у неї виникла ідея стати патронатною вихователькою: «Наші діти виросли, мають власні родини. Я відчула, що  маю сили, бажання і час приділи увагу тому, хто цього потребує, проте не знала, як це зробити. Одного разу я побачила соціальну рекламу у транспорті, поговорила з чоловіком, отримала підтримку від нього та  зателефонувала до Центру соціальних служб. Зараз проходжу навчання, бо хочу допомагати діткам. Я хочу робити в житті щось важливе».

Члени міждисциплінарної комісії задали низку запитань Любові Анатоліївні та її чоловікові Олексію Олексійовичу.

«Ініціатива народжена вами за покликом вашої душі - мабуть і є вашою місією у житті. Бажаю аби ви успішно завершили всі тренінги та почали допомагати дітям»,- зазначила Катерина Возненко.

Для кандидатів у патронатні вихователі, вже діючих патронатних сімей та членів міждисциплінарної комісії 02-03 лютого ц.р. буде проведено тематичний дводенний  тренінг.

Шановні жителі Білоцерківської міської територіальної громади! Запрошуємо до співпраці усі небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування, та потребують тимчасової підтримки.

Більш детальну інформацію про сімейний патронат ви можете отримати, звернувшись до Білоцерківського міського центру соціальних служб для сімей, дітей та молоді за адресою: бул. Олександрійський, 113, тел. 6-83-11 чи до Служби у справах дітей Білоцерківської міської ради за адресою: вул. Першотравнева, 8, тел. 5-15-58.

Патронатна сім’я – це форма захисту прав та інтересів дитини


Опубліковано: 02 лютого 2021 року
Поділитися