Співпраця у галузі захисту дітей в Україні: інтереси дитини завжди мають бути на першому місці

З 03 до 12 лютого ц. р. представництво Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) проводить оцінку альтернативного догляду за дітьми в Україні. Оцінку проводитиме Міжнародна Соціальна Служба (ISS), організація, що спеціалізується на альтернативному догляді за дітьми. Дослідження охоплюватиме національний та регіональний рівні, що включатиме місто Київ та Київську, Львівську, Донецьку, Черкаську області, місто Одесу та Одеську область.

04 лютого представники проєкту відвідали Білу Церкву та зустрілися з міським головою Геннадієм Диким, заступником міського голови Катериною Литвиненко, начальником відділу опіки та піклування служби у справах дітей міської ради Володимиром Дишлюком, заступником директора Білоцерківського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Світланою Балабухою.

Команду експертів представляли: представник Міжнародної Соціальної Служби (ISS), міжнародний експерт - Крісі Гейл, від представництва ЮНІСЕФ в  Україні - координатор проєкту із захисту дітей Олександра Чуркіна, від Міжнародної  благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині» - Ольга Яворська.

Розпочинаючи зустріч, Олександра Чуркіна зазначила, що метою проєкт є оцінка наявних альтернативних форм сімейного догляду за дитиною в Україні та надання перспективного аналізу з рекомендаціями щодо поширення альтернативних сімейних, наближених до сімейних форм виховання на рівні громади, а також підсилення заходів контролю у питанні роз’єднання дітей із їхніми сім'ями. Такий аналіз має важливе значення для виявлення сильних та слабких сторін наявної альтернативної системи догляду та виховання дітей в Україні, які стануть основою для відповідних рекомендацій уряду України. Метою є також забезпечення відповідності української системи захисту дітей до міжнародних стандартів, особливо тим, які викладені в Конвенції про права дитини та в Керівних принципах ООН щодо альтернативного догляду за дітьми.

«Сьогодні ми проводимо першу зустріч в рамках нашого проєкту, і розпочинаємо саме з вашого міста, адже знаємо, що Біла Церква активно працює у сфері захисту прав дітей, розвиває соціальні послуги для родин, які вирішили опікуватися дітьми-сиротами, позбавленими батьківського піклування та ін. Ми хочемо проаналізувати систему альтернативних форм сімейного догляду за дитиною, але не з точки зору нормативно правових актів, а як відбувається на практиці. Маємо визначити, які прогалини є, чого не вистачає, з’ясувати причини потрапляння дитини в інтернатну систему, систему соціального захисту на місцевому рівні тощо»,- наголосила координатор проєкту із захисту дітей Олександра Чуркіна.

Міжнародний експерт пані Крісі Гейл відмітила, що ІSS проводитиме інтерв’ю з ключовими національними та місцевими стейкхолдерами, у тому числі тими, які надають соціальні послуги; персоналом інституцій та установ, що здійснюють догляд за дітьми; представниками громадських організацій; прийомними сім’ями та іншими. Цього дня експерт мала намір поставити низку запитань до фахівців сфери та відвідати заклади, які опікуються вищезазначеними категоріями дітей у місті.

У ході зустрічі міський голова поінформував присутніх про становище дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у м.Білій Церкві. Зупинився на роботі міської влади, структурних  підрозділів міської влади щодо максимального захисту інтересів даної категорії дітей.

Так, орган опіки та піклування Білоцерківської міської ради реалізує на території міста Біла Церква політику у сфері охорони дитинства й підтримки сім'ї.  Безпосереднє ведення справ та координацію діяльності щодо забезпечення захисту прав дітей, зокрема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів або які з інших причин опинилися в складних життєвих обставинах здійснює служба у справах дітей.  Робота проводиться в рамках міської комплексної програми подолання дитячої бездоглядності, профілактики негативних явищ у дитячому середовищі, підтримки сімей з дітьми й розвитку соціальних послуг для сім'ї, дітей та молоді «Назустріч дітям» на 2018 - 2022 роки.

 

 

 

 

Міський голова відмітив, що на території міста проживає 35670 дітей. На первинному обліку служби у справах дітей перебуває 282 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Переважна більшість із цих дітей - соціальні сироти. Основними причинами соціального сирітства у місці є такі: алкоголізм, наркоманія, відсутність у частини батьків навиків усвідомленого батьківства, їх безвідповідальне ставлення до дітей та свідоме й цинічне ухилення від виконання батьківських обов'язків тощо. Із загальної кількості дітей вказаних категорій 260 дітей, тобто 92%, виховуються в сімейних формах, а саме: в сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних батьків та батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, зокрема: 235 під опікою, 13- в дитячих будинках сімейного типу, 11 – у патронатній сім’ї. Лише 10 дітей, тобто (3,7 %), які мають різні фізичні та психічні захворювання і у зв'язку з цим потребують особливого догляду, виховуються в спеціальних інтернатних закладах. За останні чотири роки кількість дітей, які виховуються в державних інтернатних закладах, зменшилася вдвічі.

Варто зазначити, що за 2019 рік було виявлено 32 дітей, які залишилися без піклування батьків, котрим згідно з відповідними рішеннями органу опіки та піклування було надано статуси дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Переважна більшість із виявлених дітей влаштована в сімейні форми виховання. Зокрема, 24 дітей взято під опіку та піклування родичами, 3 дітей усиновлені, 1 дитина влаштована в сім’ю патронатного вихователя, лише 1 дитина влаштована у будинок дитини та 2 дитини влаштована в центр соціально- психологічної реабілітації дітей «Злагода». Одна дитина передана на виховання матері.

Ознайомлюючи гостей міста із питанням забезпечення інтересів дітей з-поміж дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування Катерина Литвиненко, Володимир Дишлюк та  Світлана Балабуха  відмітили, що в місті чітко визначено, що усиновлення є пріоритетною та найбільш гуманною формою влаштування  таких дітей, оскільки в сім’ях усиновлювачів вони набувають прав біологічних дітей. Саме тому проводиться широка роз’яснювальна робота з пропагування та популяризації усиновлення. На даний час на обліку служби у справах дітей Білоцерківської міської ради перебуває 56 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які можуть бути усиновлені.

Загалом у минулому році службою у справах дітей розглянуто 8 заяв від громадян про усиновлення ними 12 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

В місті існує 6 прийомних сімей, в яких виховується 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Для запобігання емоційному вигоранню та підтримки прийомних сімей продовжив роботу клуб взаємопідтримки прийомних батьків.

З метою застосування більш радикального впливу на батьків, які злісно ухиляються від виконання батьківських обов’язків, з початку цього року службою у справах дітей підготовлено та подано до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області 1 позов про відібрання дитини від матері, 7 позовів про позбавлення 8 батьків батьківських прав щодо 7 дітей.

Гостей також цікавила система дитячих закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які розташовані на території міста Біла Церква та як організовано їхнє функціонування. Їм було повідомлено, що  в Білій Церкві працюють: комунальні заклади Київської обласної ради «Спеціалізований обласний будинок дитини м. Біла Церква»,  «Білоцерківський багатопрофільний навчальний центр»;  Білоцерківський дитячий будинок-інтернат (обласної комунальної власності); центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Злагода».

Зокрема, у центрі «Злагода» проходять курс реабілітації не лише діти, а й батьки вихованців. Працівники закладу працюють над підвищенням компетентності батьків, залучаючи їх як партнерів до процесу реабілітації. За направленням служби у справах дітей протягом 9 місяців 2019 року до центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Злагода» було влаштовано 98 дітей. Варто зазначити, що на даний час заклад вже не в повному обсязі задовольняє потреби міської громади у наданні соціальних послуг, оскільки останнім часом виникла необхідність розширення мережі соціальних послуг для різних категорій мешканців міста, зокрема для жертв домашнього насильства.

З метою запобігання інституалізації дітей, починаючи з 2012 року, при службі у справах дітей функціонує сім’я патронатного вихователя. За цей період в ній виховувалися та пройшли реабілітацію 27 дітей. Позитивним є той факт, що всі діти, які перебували під патронатом, усиновлені громадянами України або повернуті в біологічні родини. В цьому році також двоє дітей, які виховувалися в патронатній родині, усиновлені громадянами України. На даний час в сім’ї виховується дитина, яку підкинули у «вікно життя» яке розташоване в комунальному некомерційному підприємстві Білоцерківської міської ради «Білоцерківський пологовий будинок».

Наразі органом опіки та піклування проводиться значна робота щодо популяризації альтернативного догляду за дітьми, зокрема у грудні 2019 року Білоцерківською міською радою прийнято рішення про щомісячну муніципальну доплату сім’ям патронатних вихователів в розмірі одного прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, яка перебуває в сім’ї патронатного вихователя.

Гостей було ґрунтовно поінформовано про роботу у даній сфері  Білоцерківського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Зокрема, про: надання соціальних послуг за місцем проживання; здійснення соціального супроводу сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги; соціальний патронаж молоді, яка перебуває в конфліктів із законом; попередження відмов від новонароджених;  всебічна соціальна підтримка осіб числа дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування; організація наставництва за дитиною; консультування з питань створення прийомних та патронатних сімей тощо.

 

 

 

Серед запитань, що цікавили експертів були: механізми визначення сімей та дітей, яким потрібна допомога; чи є затверджені типові форми оцінки ситуацій, що виникли, які визначають ступінь проблем, конфліктів, потреб родин, психологічний та матеріальний стан сімей; відбір серед потенційних кандидатів у прийомні та патронатні сім’ї, їх  навчання; практика щодо усиновлення дітей-сиріт; функціонування інтернатних та інших установ, де перебуває дана категорія дітей; підготовка фахівців даної сфери; заходи щодо популяризації створення патронатних та прийомних сімей та ін.

Геннадій Дикий:  «У нашій роботі ми керуємось гаслом, що у першу чергу має бути врахований інтерес дитини. І це дає свої результати, адже багато раніше неблагополучних родин переглядають своє ставлення та створюють хороші умови для проживання дітей. Багато дітей - сиріт знаходяться у альтернативних сім’ях, мають родинний затишок. Таким чином зовсім малий відсоток залишається  в інтернатних закладах. Ми працюємо над тим, аби  всі діти  були в родинах».

Після спілкування експерти та місцеві фахівці відвідали центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Злагода» та поспілкувалися з патронатною сім’єю Гнатиків, ознайомившись із їх життєдіяльністю.

Отримавши відповіді на свої запитання і побувавши в центрі та патронатній родині  експерти відмітили високий рівень роботи в Білій Церкві у даному напрямку, високу кваліфікацію фахівців сфери. Зазначили, що практики нашого міста є цікавими і напрацювання, пропозиції та зауваження неодмінно будуть взяті на розгляд. А також наголосили, що рекомендуватимуть іншим містам брати у Білої Церкви досвід налагодження роботи в цій сфері.   

 

 

 


Опубліковано: 04 лютого 2020 року
Поділитися