Рекрутинговий центр – простір без повісток

Україні Міністерством оборони України у співпраці з органами місцевого самоврядування створюється мережа центрів рекрутингу.

До сьогодні функціонувало 22 центри рекрутингу по всій країні: у Києві, Львові, Дніпрі, Харкові, Полтаві, Ужгороді та інших містах.

12 червня, у рамках підписаного Меморандуму про співпрацю Міністерства оборони України та міської ради, було відкрито Центр рекрутингу української армії, який було створено на базі ЦНАПу за адресою: м.Біла Церква, просп. Незалежності, 34.

Під час заходу секретар міської ради Володимир Вовкотруб зазначив: «Сьогодні непересічний день в історії нашої громади, ми відкриваємо Центр рекрутингу української армії. Мною було підписано Меморандум про співпрацю з представниками Міністерства оборони України. Метою документу є консолідація зусиль місцевого самоврядування та держави, аби забезпечити обороноздатність України. Центр буде функціонувати у приміщенні ЦНАПу на проспекті Незалежності, і кожен білоцерківець матиме змогу обрати спеціальність і військову частину, де мав би бажання служити.

Велика частина звернень, які надходять до нас від білоцерківців, про те, що вони виявляють бажання служити саме у наших підрозділах, які дислокуються у Білій Церкві, оскільки ми як міська влада першочергово забезпечуємо наші військові частини необхідним спорядженням. Також у нас достатньо розвинутий волонтерський рух, які допомагає саме нашим підрозділам. Знаючи це – чимало жителів Білоцерківської громади воліли б обрати саме їх. І щойно відкритий Центр надає таку можливість. Важливим є те, що навіть громадянин, який вже отримав повістку, може прийти в Центр та обрати, де служити».

Як повідомили під час відкриття Центру рекрутингу в Білій Церкві, за тиждень до центрів рекрутингу по всій Україні звертаються понад 1000 осіб, і ця цифра постійно зростає.

У таких центрах не роздають повістки. Там громадяни можуть отримати інформаційно-консультативні послуги щодо служби в силах оборони та за бажанням рекрутуватися на обрану військову частину та посаду.

Під час відкриття Центру Олексій Бежевець, Уповноважений Міністерства оборони України з питань рекрутингу, наголосив, що Центр рекрутингу української армії надає можливість людям дізнатися про вакансії у війську загалом, а не лише якоїсь конкретної бригади.

«У нас десятки і сотні військових частин розміщують свої вакансії, ми з ними контактуємо, і таким чином кожен може або зателефонувати, або прийти безпосередньо в ЦНАП і задати будь-які запитання щодо наявності певних вакансій у тих чи інших частинах. Кожна людина, з огляду на свій попередній досвід, спеціальність, стан здоров’я, вік, побажання, може прийти до Центру рекрутингу і уточнити наявні пропозиції. Визначитися, у якому підрозділі проходити військову службу та захищати Батьківщину в такі непрості часи», – відмітив Уповноважений Міністерства оборони України з питань рекрутингу.

Олексій Бежевець наголосив, що заходи з рекрутингу в Центрі здійснюються винятково в цивільному середовищі – без представників ТЦК та без вручення повісток. Мова йде про інформаційно-консультаційний сервіс для людей.

Як зауважив Олексій Бежевець, є важливий момент: незалежно від того, що людина отримала повістку для уточнення облікових даних в ТЦК, вона все одно може прийти до рекрутингового центру та сконтактуватися з військовою частиною, взяти рекомендаційний лист і йти до ТЦК, уже визначившись із місцем служби, посадою, переліком обов’язків тощо.

Представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу відмітив, що останнім часом питаннями рекрутингу у війську цікавиться дедалі більше жінок, а також молодь віком до 25 років. Вони не підлягають мобілізації, але вони можуть укласти добровільно контракт на військову службу терміном на 1 рік – відповідно до законодавства.

«Людський капітал в питаннях оборони – це пріоритет номер один, і він є не менш важливим, ніж питання зброї та боєприпасів. Тож усіх жителів Білої Церкви та Білоцерківської громади закликаємо: телефонуйте, звертайтесь, дізнавайтесь інформацію і приймайте для себе зважене та, можливо, одне з найбільш важливих рішень у вашому житті. Для того, щоб наша держава здобула Перемогу, всі повинні включитися і працювати», – наголосив Олексій Бежевець.

Під час заходу присутні журналісти поцікавилися, яких саме фахівців не вистачає на фронті, грошовим забезпеченням військовослужбовців та чинників, які на нього впливають.

Відповідаючи на запитання, Олексій Бежевець зазначив, що на сьогодні мінімальний розмір грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ становить 20100 грн. Передбачені також відповідні надбавки за звання, посаду, стаж. У системі Збройних Сил України також є три види доплати: 30 тис.грн (за виконання спеціальних завдань), 50 тис.грн (для офіцерів штабів на передовій) та 100 тис.грн (безпосередньо за участь у бойових діях на передовій). Нещодавно була введена ще одна доплата – 70 тис.грн за повний місяць перебування на передовій.

«Як ми бачимо, з огляду на всі економічні процеси, пов’язані з війною, у нас достатньо високий рівень грошового забезпечення цієї непростої діяльності. Це дає змогу людині більше реалізувати себе: використовуючи досвід цивільної професії, підібрати посаду для служби», – зазначив Олексій Бежевець.

Щодо пріоритетних посад, то є перелік частин пріоритетного комплектування, визначений Генеральним штабом. Це частини, які стоять на фронті, або відведені для поповнення та відновлення особового складу. У першу чергу, потрібні люди на посади, які максимально наближені до ведення бойових дій. Це оператори всіх видів озброєння, стрільці, медики, водії, командири різних рівнів, спеціалісти з технічного та логістичного обслуговування техніки – електрики, механіки і т.д.

«Багато жінок звертаються до рекрутингових центрів, шукають, як саме реалізувати себе, беручи безпосередню участь у бойових діях. До речі, кілька років тому були зняті обмеження на посади жінок в армії. Вакансій багато, грошове забезпечення гідне, є можливість реалізувати себе як особистість. Ми допомагаємо підібрати вакансію, контактуємо претенденток на цю вакансію з частинами, і вже командир приймає рішення, чи надавати рекомендаційний лист цій людині», – пояснив Олексій Бежевець.

Керуючий справами виконавчого комітету Білоцерківської міської ради Анна Олійник так прокоментувала подію: «Білоцерківська міська рада та виконавчий комітет завжди сприяє впровадженню державної політики у громаді. Сьогодні це забезпечення спроможності Міністерства оборони України, Збройних Сил України в рамках підписаного Меморандуму про рекрутинг в Україні. Центр надання адміністративних послуг при Білоцерківській міській ради завжди сприяє впровадженню актуальних послуг для мешканців нашої громади. Сьогодні це можливість для громадян обрати військовий шлях і безпосередньо ту посаду, яку допоможе підібрати рекрутер».

«Серед запропонованих вакансій є не тільки бойові, а й цивільні професії, такі як: кухарі, бухгалтери, діловоди, психологи та інші. З кожним днем перелік вакансій розширюється, і кого цікавить можливість долучитися до української армії, можуть приходити або телефонувати до нас та дізнаватися наявні пропозиції», – повідомила рекрутер Центру рекрутингу української армії у Білій Церкві Інна Фурсенко.

Приєднуватися до військ прикордонників під час заходу закликала також Ірина Горбань – інспектор Державної прикордонної служби, окремий КПП «Київ».

Представник 72 ОМБр ім.Чорних Запорожців, молодший лейтенант Анна Малькович, зауважила, що бригада радо зустріне всіх бажаючих служити, запропонує вакансії, які наявні на даний час, враховуючи освіту, бажання та інтелектуальний рівень кандидата. Зараз пріоритетними є посади операторів БПЛА, стрільців, посади, пов’язані з артилерією. Військовослужбовиця також зауважила, що бригада з перших днів агресії росії проти України боронила нашу державу в найгарячіших точках. При повномасштабному вторгненні брала безпосередню участь в обороні Києва, наразі захищає нашу державу на Донецькому напрямку.

«Командир 72 ОМБр ім.Чорних Запорожців – Герой України, людина неймовірно відповідальна і чесна, бере безпосередню участь у життєдіяльності підрозділів та особового складу, – наголосила Анна Малькович. – Наш особовий склад – згуртований, як одна родина, і всі питання, які його стосуються, вирішуються невідкладно».

Адреса Центру рекрутингу української армії у Білій Церкві: просп. Незалежності, 34. Прийом проводиться з понеділка по четвер з 8.00 до 17.00, у п’ятницю з 8.00 до 15.45. Обідня перерва 13.00-13.45, вихідні дні: субота та неділя.

Телефон для довідок: (097)77-600-72.

Рекрутинговий центр – простір без повісток


Опубліковано: 12 червня 2024 року
Поділитися