«Пробація – безпечна Біла Церква»

Під такою назвою, 5 листопада у Білій Церкві відбулось засідання круглого столу, у рамках проєкту пробації  NORLAU «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне  впровадження Пробації в Україні».

Пробація — це альтернатива позбавленню волі, що передбачає відбування засудженими покарання в громаді без ізоляції від суспільства. Головною метою пробації є виправлення засуджених і запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

Міський голова Геннадій Дикий висловив вдячність учасникам проєкту NORLAU, які роблять важливу місію - повертають у суспільство людей, які з тих чи інших причин опинились в місцях позбавлення волі.

Очільник міста також зазначив, що одним із головних способів подолання злочинності є її превенція. Робота в цьому напрямку ведеться всіма відповідними службами міської ради та проводяться дієві заходи.

«Копітка праця не лишилась непоміченою, і цього року авторитетне видання Forbes у своєму щорічному рейтингу українських міст за критерієм «Безпека» присвоїло Білій Церкві перше місце» - наголосив Геннадій Дикий.

Перший заступник міського голови Інна Новогребельська зауважила, що підвищення безпеки жителів Білоцерківської громади є одним із головних пріоритетів діяльності місцевої влади.

Зокрема, у місті створено й обладнано моніторинговий центр, куди надходять зображення з відеокамер встановлених на важливих об’єктах міста. Відеоспостереження також встановлюється у закладах освіти. Успішно функціонує центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Злагода», в якому діти з неблагополучних сімей отримують фахову допомогу.

Допомога людям з груп ризику також налагоджена у Територіальному центрі.

Під час зустрічі відбулося обговорення стратегічних планів та заходів в рамках Муніципальної програми проєкту NORLAU, зокрема обговорили важливість створення тимчасового житла для суб’єктів пробації та засуджених, котрі звільняються з місць позбавлення волі, і не мають місця постійного проживання.

Досвідом створення тимчасового житла для засуджених у Норвегії поділився міжнародний експерт проєкту NORLAU Ойвінд Алнес (Норвегія).

«У Норвегії більшість засуджених відбувають покарання не у місцях позбавлення волі а на базі громад. З цією метою, на час пробації, деякі муніципалітети винаймають житло для засуджених та надають роботу. Така співпраця служби пробації, муніципалітету та різноманітних благодійних організацій сприяє зменшенню повторного вчинення правопорушень», - зазначив Ойвінд Алнес.

Присутні дійшли згоди, що надання тимчасового житла засудженим може запобігти повторному кримінальному правопорушенню.

У результаті дискусії було напрацьовано ряд ідей.

У заході також взяли участь начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Юрій Петрик, керівник служби у справах дітей Білоцерківської міської ради Інна Паливода, директор Комунальної установи Білоцерківської міської ради «Територіальний центр надання соціальних послуг ім. Петера Новотні» Ірина Дога, директор Комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Муніципальна варта» Сергій Возненко,  начальник Білоцерківського районного відділу №1 філії Державної установи «Центр пробації» у м Київ та Київській області Ольга Святюк, старший інспектор Білоцерківського районного відділу №1 філії Державної установи «Центр пробації» у м. Київ та Київській області Олександр Іванченко, експерт з питань пробації та установ виконання покарань проєкту NORLAU.

«Пробація – безпечна Біла Церква»


Опубліковано: 05 листопада 2021 року
Поділитися