Пам’яті Сергія Томащука…

9 листопада відзначається Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва. Разом з тим, цього дня у Білій Церкві відбулася ще одна подія, присвячена пам’яті непересічному білоцерківцю - Заслуженому діячу мистецтв України, Почесному громадянину міста, директору школи мистецтв № 5 у 1994- 2020рр. Сергію Томащуку.

Чимало білоцерківців, друзів, колег, учнів зібралися біля будівлі школи мистецтв №5, аби згадати про Сергія Томащука та відкрити меморіальну дошку пам’яті, колишньому директору закладу, який працював 26 років на посаді, виховав не одне покоління музикантів, художників, хореографів та залишив про себе добру згадку у серцях білоцерківців.

За понад 40 років педагогічної діяльності Сергій Олександрович зарекомендував себе, як високопрофесійний фахівець з педагогічним званням «викладач-методист». За досягнуті успіхи в культурному та естетичному обслуговуванні населення, високу професійну та виконавську майстерність Сергій Томащук отримав нагрудний знак «За досягнення в розвитку культури і мистецтв», неодноразово нагороджувався грамотами Міністерства культури та мистецтв України, обласної державної адміністрації, обласного управління культури, міського управління культури, занесений до «Золотого фонду» м. Біла Церква та має почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України».

Під його керівництвом було створено чотири відомих в Україні і за її межами колективи, які носять почесне звання «Народний» - це капела бандуристок «Україночка», вокальний ансамбль «Юр’ївські вечорниці», фольк гурт «Слов’янські забави» і чоловічий вокальний ансамбль «Росичі».

Міський голова Геннадій Дикий, який теж був присутній на заході. Згадуючи про Сергія Томащука зазначив: «Сьогодні ми шануємо пам’ять талановитої людини, яка щиро вболівала та працювала заради культурного розвитку міста. Саме завдяки його прагненням школа мистецтв №5 здобула високі досягнення, виховала не одне покоління талановитої молоді, вихованці школи здобувають найвищі всеукраїнські нагороди на конкурсах, колективи організовані Сергієм Томащуком є одними з найкращих в Україні та є знаними поза її межами. На жаль, наш митець пішов передчасно з життя, але пам’ять про нього, започатковані ним традиції  житимуть у його учнях, передаватиметься поколіннями. І меморіальна дошка, яка буде відкрита на фасаді школи мистецтв №5, буде ще одним гідним  шануванням  пам’яті про митця».   

Добрими словами та згадками про неабиякий внесок у розвиток культурної сфери Білої Церкви  Сергія Томащука поділилися начальник управління культури і туризму міської ради Юлія Ковальська  та начальник управління освіти і науки міської ради Юрій Петрик.

На заході були присутні рідні Сергія Томащука: рідний брат Ігор Олександрович, дружина Раїса Володимирівна, син Олександр і син Віталій з дружиною Кариною, онучки Еліна і Марія. Від імені родини до слова був запрошений син, який сьогодні є директором Білоцерківської школи мистецтв №5 Віталій Томащук.   

Після відкриття дошки всіх присутніх було запрошено на концерт колективів, які носять ім’я Заслуженого діяча мистецтв України Сергія Томащука. У ході концерту міським  ансамблям бандуристів були вручені дипломи учасника ІІІ Обласного дистанційного фестивалю бандурного мистецтва «Бандура-душа».

Фотогалерея

Пам’яті Сергія Томащука…


Опубліковано: 09 листопада 2022 року
Поділитися