Останки німецьких воїнів часів Другої світової війни планують перепоховати

14 червня у Білій Церкві відбувся «круглий стіл» щодо проведення пошукових робіт та перепоховання останків німецьких військовослужбовців, військовополонених загиблих під час Другої світової війни.

Відкриваючи захід міський голова Геннадій Дикий зазначив, що нещодавно до Білоцерківської міської ради надійшло звернення від Народної Спілки Німеччини догляду за військовими похованнями.  Спілка займається розв’язанням проблем та вирішенням питань військово-меморіального напрямку, перш за все, пошуком та перепохованням німецьких військовослужбовців, які загинули під час Другої світової війни. Працює вона відповідно до Міжурядової угоди між Урядом Федеративної Республіки Німеччина і Урядом України про догляд за могилами загиблих воїнів у Федеративній Республіці Німеччина і Україні, підписаної у 1996 році.

 Згідно з архівними  даними у центральній  частині  міста Біла Церква, за будівлею Костелу Святого Іоанна Хрестителя знаходиться кладовище німецьких військовослужбовців часів Другої світової війни. Саме тому є необхідність проведення пошуково-земляних робіт з метою виявлення останків німецьких солдатів, з подальшим перепохованням їх на території збірного кладовища німецьких військовослужбовців у селі Віта-Поштова Київської області. Дозвіл на проведення цих робіт було надано Міністерством культури та інформаційної політики України.

«Дивлячись на те, як уряд та народ Німеччини підтримує наше прагнення бути вільними, незалежними європейцями та з огляду на вшанування загиблих під час Другої світової війни міська рада сприятиме даному питанню. Для нас це приклад як країни дбають про місця поховання своїх загиблих громадян, - наголосив Геннадій Дикий.- Щодо вирішення цього питання буде підготовлений проєкт рішення, який буде винесено на найближчу сесію міської ради. Переконаний, що рішення матиме підтримку депутатського корпусу, адже ми, втрачаючи  щоденно своїх героїв сьогодні розуміємо, що гідне вшанування воїнів – це наш обов’язок перед суспільством».

Партнером зі сторони нашої держави у цьому питанні є спеціалізоване підприємство «Пам’ять і Слава», генеральним директором якого є Родіон Гамзаєв. Фахівці даного підприємства проводили такі роботи неодноразово.

 Родіон Гамзаєв повідомив присутнім, що за інформацією німецьких партнерів на території Білої Церкви є дві земельні ділянки, де є такі поховання: «Одна з ділянок -  на Замковій горі. Це поховання 1941-1943 рр. Оскільки це об’єкт археології національного значення,  підприємство вже має необхідні документи та дозволи на проведення земельно-пошукових робіт у розрізі  питання охорони культурної спадщини. Підтвердженням захоронень у цьому місці є фотоархів, який знаходиться у Білій Церкві  та німецький аерофотознімок від 22.01.1944 року,  де чітко видно ряди поховань.

Друга локація – це часи періоду військовополонених (1945-1949рр).  Ми маємо інформацію, що при функціонуванні спецшпиталю  (орієнтовно на території сучасної вул.Східна) там утримували військовополоненних. Тих, з них, хто помер  від хвороб чи травм, ховали на прилеглому кладовищі.  Це підтверджено дослідженнями місцевого краєзнавця Олексія Стародуба та  картами Білої Церкви 1963 та 1971 років, також є багато свідків таких поховань серед місцевого населення.  Завдяки цьому ми зробили опорний план цієї ділянки.

Маючи цю інформацію, ми хочемо розпочати пошукові роботи. Ми маємо такий досвід, тому поетапно будемо планово проводити пошуково-розвідувальну експедицію».

Під час заходу завідувач відділу інформаційно-краєзнавчої роботи КЗ БМР Білоцерківська централізована бібліотечна система ім. П. Красножона, історик, краєзнавець Євген Чернецький відмітив: «Коли йдеться про перепоховання вояків Вермахта , чи виявлення їх останків, це не є чимось новим. Частина кладовища на Замковій горі була виявлена та знищена ще під час археологічних досліджень кінця 70-х початку 80-х років минулого століття. На той момент культури поводження з похованнями німецьких вояків  у радянського союзу не було, тому із знайденими останками поводилися неналежно. Наразі це питання має бути на культурному рівні, також необхідно виконувати й міжурядові угоди. Наразі, орієнтовно залишилася смуга поховань від Костьолу до Замкових провулків, а також у місці сучасної огорожі Костелу. З боку краєзнавчого музею та пам’ятника Я.Мудрому поховання втрачені, через проведення колишніх розкопок та прокладання комунікацій. А ось коли проводилися розкопки старовинного храму у 2011 році – вже проводилася ексгумація тіл, на які натрапили археологи. Останки були передані на перепоховання.     

На жаль, роботи на другій  локація у районі школи №11 будуть важчими, оскільки там не залишилося чітко визначених місць. 

Взагалі, заплановані розкопки  в інтересах міста, адже це відкладена проблема, бо коли є поховання, які потребують перенесення - це питання виникне при тих чи інших обставинах. Те, що можна провести ці роботи зараз, при вже підготовленій документації та офіційному археологічному нагляді - важливо, всі сторони будуть зацікавлені  у результатах. Сподіваюся, що пошуки будуть вдалими».

Начальник управління культури і туризму міської ради Юлія Ковальська наголосила, що управлінням вже вивчено процедуру проведення таких робіт у рамках законодавства України і, відповідно, буде  підготовлено проєкт рішення міської ради. Роботи проводитимуться з дотриманням правил безпеки.

 Також  будуть враховані плани розташування інженерних мереж, а по завершенню робіт буде відновлено благоустрій територій. Питання відновлення  ділянок вже обговорено з підрядними організаціями.  Про це повідомила заступник директора департаменту житлово-комунального господарства міської ради Альона Колотницька.

 Генеральний директор підприємства «Пам’ять і Слава» Родіон Гамзаєв подякував місцевій владі та краєзнавцям за сприяння у роботі та наголосив, що за результатами робіт буде проведена прес-конференція аби донести до громадян всю  отриману інформацію. 

Підводячи підсумок «круглого столу» міський голова зазначив: «Культурне поводження з останками колишніх воїнів ідентифікуватиме нас як європейців та жителів цивілізованої країни. Крім того, якщо ми матимемо у подальшому проєкти щодо відновлення Замкової гори, проведення реконструкцій з відновлення фортифікаційних споруд тощо  - роботи по ексгумації треба обов’язково провести вже зараз».

 

 

Останки німецьких воїнів часів Другої світової війни планують перепоховати


Опубліковано: 14 червня 2023 року
Поділитися