Хвилюватися не варто: невідкладна медична допомога не зникає

31 січня у Білій Церкві відбулася прес-конференція за участю головних лікарів Комунальних некомерційних підприємств Білоцерківської міської ради: «Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1» Людмили Черненко, «Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Галини Музиченко  та «Білоцерківська міська лікарня №1» Григорія Яценка.

Темою прес-конференції було питання подальшого реформування медичної галузі з надання вторинної спеціалізованої медичної допомоги шляхом укладання договорів із Національною службою здоров’я України та надання жителям Білої Церкви медичної допомоги при невідкладних станах.

Зокрема, Григорій Яценко поінформував, що міською радою 23 січня 2020 року були ухвалені рішення № 4893-89-VII «Про деякі питання медичного обслуговування» та № 4984-89-VІІ «Про деякі питання щодо внесення змін до загальної структури і штатної чисельності  Комунального  некомерційного підприємства Білоцерківської міської ради «Білоцерківська міська лікарня №1», метою яких було організувати та забезпечити надання невідкладної медичної допомоги в м.Біла Церква,  починаючи з 01 квітня 2020 року.

Вказаними рішенням діяльність, пов’язану з наданням невідкладної медичної допомоги, було виключено з напрямків діяльності Міської лікарні №1, а  головним лікарям Комунальних некомерційних підприємств Білоцерківської міської ради «Міський центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» та «Міський центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» доручено: забезпечити надання невідкладної медичної допомоги у разі розладу фізичного чи психічного здоров’я пацієнтам, які у зв’язку з цим не потребують екстреної, вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

Людмила Черненко зауважила, що невідкладна медична допомога надаватиметься за місцем впровадження медичної діяльності лікарями з надання первинної медичної допомоги амбулаторій загальної практики сімейної медицини, відповідно до режиму роботи Центрів первинної медичної допомоги.

Галина Музиченко підкреслила, що Міські центри первинної медико-санітарної допомоги максимально готові до надання послуг невідкладної медичної допомоги.

Доповідачі наголосили, що дана робота проводиться відповідно до Наказу МОЗ України від 19.03.2018 № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги».

Присутні на прес-конференції журналісти міських засобів масової інформації поставили

ряд запитань, які стосувалися подальшої організації діяльності невідкладної медичної допомоги. Зокрема, чи технічно відчутні будуть зміни для білоцерківців, які викликатимуть невідкладну медичну допомогу.

Відповідаючи, головні лікарі наголосили, що жителі міста абсолютно не повинні турбуватися щодо надання їм цієї послуги. Виклик, як і раніше, надходитиме на загальний диспетчерський пункт 103, оператор, компетентно, згідно з визначеними протоколами, визначатиме ступінь захворювання та спрямовуватиме на виклик «невідкладну» чи «екстрену» бригаду. Наразі виїзд бригад невідкладної допомоги забезпечує міська лікарня №1.

Крім того, в Міських центрах первинної медико-санітарної допомоги № 1 та №2 зараз теж  організовані кабінети надання невідкладної допомоги. Графіки їх роботи оприлюднені на офіційних веб-сайтах установ.

Після 01 квітня ц.р., згідно з вищезазначеним рішенням міської ради, буде  організовано роботу з надання населенню невідкладної допомоги й у вихідні, святкові та неробочі дні, цілодобово. Цю послугу забезпечуватимуть Міські центри первинної медико-санітарної допомоги № 1 та №2, які функціонують за адресами: вул. Івана Мазепи, 65 та вул. Шевченка, 69.  Відповідні кабінети, оснащені необхідним обладнанням,  там організовані й  діють. Також Центри, у разі потреби, підсилюватимуть надання послуг невідкладної допомоги, залучаючи бригади з екстреної медичної допомоги та використовуючи бригади невідкладної допомоги.

Головні лікарі Центрів первинної медико-санітарної допомоги також зупинилися  на ході реформи первинної ланки медицини у місті. Відмітили, що хоча законодавство у цьому напрямку не вдосконалено, процес у Білій Церкві відбувається досить успішно, поступово налагоджуються функціонування ланки. У всіх амбулаторіях Центрів забезпечено обладнанням та засобами маніпуляційні та інші кабінети.

Людмила Черненко та Галина Музиченко рекомендували всім, хто ще не підписав декларації із сімейними лікарями, не зволікати, адже у багатьох випадках саме сімейний лікар зможе надати необхідні консультації та первинну допомогу, тому й відпаде необхідність звертатися до невідкладної допомоги.

У ході прес-конференції також було наголошено, що міською владою прийнято рішення, аби білоцерківці не відчули погіршення надання медичної допомоги, і невідкладна допомога безперебійно функціонувала – надавати фінансову підтримку служби з міського бюджету. Під час аналізу ситуації з іншими містами було виявлено, що не всі вирішили зберегти послугу невідкладної медичної допомоги на місцях, адже це потребує як фінансування, та й матеріально-технічної бази. Проте  в м.Білій Церкві все буде збережено.

Ще одним із поставлених запитань стало питання щодо нормативів часу для доїзду викликаної бригади. Так, при екстрених випадках швидка має доїхати до пацієнта за 10 хв.,  при невідкладних - до 2 годин.

Отож, наголошуємо ще раз: не хвилюйтеся, невідкладна допомога не зникне, її надаватимуть як і раніше! Населення міста буде забезпечено медичною допомого при невідкладних станах цілодобово.

Для довідки:

Комунальне некомерційне підприємство Білоцерківської міської ради «Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1»:

- головний лікар Людмила Черненко;

-функціонує за адресою: м. Біла Церква, 09110, вул. Івана Мазепи, 65;

- т. 6-03-12;

- ел. адреса: centr.pmsd@ukr.net;

- адреса сайту: http://bc1.cpmsd.org.ua/

Комунальне некомерційне підприємство Білоцерківської міської ради «Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №2»:

-головний лікар Галина Музиченко;

 - функціонує за адресою: м. Біла Церква, 09110, вул. Шевченка, 69;

- т. 5-16-32;

-ел. адреса: bc.cpmsd2@ukr.net;

- адреса сайту: http://med2.top/



Опубліковано: 31 січня 2020 року
Поділитися