Газета «Замкова гора» відзначила 100-річний ювілей

28 січня у Білій Церкві відбулися урочистості з нагоди 100-річного ювілею газети «Замкова гора». Саме у січні 1920 року вийшов перший примірник газети, що стала найстарішим часописом Київщини, справнім літописом Білої Церкви. Залежно від викликів епохи газета змінювала назву, але колектив редакції завжди відчував ритм часу, висвітлював різні аспекти життєдіяльності міста й району, писав на актуальні теми суспільно-політичного життя, освіти, охорони здоров’я, комунального господарства, культури, а також про молодіжні, соціальні, екологічні проблеми тощо.

Відкриваючи захід, до присутніх звернулася головний редактор регіональної газети Надросся «Замкова гора» Віра Строкач, яка почала працювати у виданні з 1971 року. Вона ознайомила гостей з історичним минулим газети, її співзасновниками, редакторами та журналістами, які працювали над підготовкою її номерів.

Від імені міського голови Геннадія Дикого з вітальним словом виступила його заступник Катерина Литвиненко. Вона наголосила, що видання відзначає досить поважний ювілей, і незважаючи на пройдений тернистий шлях та численні виклики часу, газеті вдалося зберегти свій незламний дух, силу слова, повагу та довіру до видання серед читачів. Також побажала творчому колективу не зупинятися на досягненнях, передавати надбання прийдешнім поколінням.

Зі словами вітань та найкращих побажань також звернулися: депутат Київської обласної ради Петро Мороз, в.о. голови Білоцерківської районної державної адміністрації Юрій Савчук, голова Білоцерківської районної ради Володимир Шевченко, сільські голови сіл Білоцерківського району, член «Золото фонду» Білої Церкви та Почесний громадянин Білої Церкви Василь Дуднік, друзі та колишні співробітники газети: письменник Андрій Гудима, журналіст, письменник, композитор, член «Золотого фонду» Білої Церкви та Почесний громадянин Білої Церкви Анатолій Кульчицький, директор Білоцерківської школи мистецтв №1 Леся Крижешевська, партнери та друзі газети Ніна Дудко, Володимир Санін, читачка та дописувачка газети Жанна Черницька.

У своїх виступах гості відмітили вагоме значення газети в суспільно-політичному житті, наголосили, що газету творить високопрофесійний колектив, завдяки якому видання завжди було і досі лишається цікавим, авторитетним та шанованим виданням серед своєї читацької аудиторії.

Доповненням до вітань стали подарунки, нагороди та квіти. За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, активну громадянську позицію та з нагоди 100-річчя заснування газети «Замкова гора» головного редактора та представників колективу було відзначено почесними грамотами Білоцерківської міської ради та її виконавчого комітету. Головному редактору газети Вірі Строкач було присвоєно звання «Почесний житель та член Золотого фонду Білоцерківського району».

З творчими дарунками під час заходу виступили: учасники театральної студії «Пролог» Центру позашкільної освіти «Соняшник», вокалістка Дар’я Хворостяна (Білоцерківська школа мистецтв №1), ансамбль викладачів школи мистецтв №5 за участю Василя Олексієнка, Олега Роговенка та Дмитра Дригала; зразковий ансамбль баяністів Білоцерківської школи мистецтв №4.

Під час заходу присутні дізналися про історію видання, ті зміни, яких зазнала газета протягом значного відрізку свого життя, мали змогу переглянути старі підшивки газети, фотографії тощо.

Газета «Замкова гора» з’явилася 06 січня 1920 року, неодноразово змінювала свою назву. Починаючи з 17 вересня 1991 року видання почало носити назву «Регіональна газета Надросся «Замкова гора». З 01 січня 2019 року колектив газети, який складається з 5 осіб, працює в нових умовах господарювання – редакція перетворена Приватне підприємство «Редакція регіональної газети «Замкова гора». Нині тижневик виходить щоп’ятниці.

Свого часу газету очолювали редактори Кость Бондаренко, Михайло Ковшоба, Григорій Клепка, Віктор Авраменко; працювали журналісти – Валерій Цейтлін, Микола Варченко, Надія Нікольнікова, Василь Школьний, Олександр Калашник та ін.

Під час заходу хвилиною мовчання вшанували працівників редакції, які, на жаль, вже пішли з життя.

У заході взяли участь представники структурних підрозділів міської ради, журналісти місцевих ЗМІ та ін.

Газета «Замкова гора» відзначила 100-річний ювілей


Опубліковано: 28 січня 2020 року
Поділитися