До Всесвітнього дня боротьби проти раку

Щорічно 04 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, проголошений Міжнародним союзом з боротьби з онкологічними захворюваннями. Рак стабільно входить до трійки основних причин смерті людей в цивілізованих країнах світу поряд із смертністю від хвороб системи кровообігу та травм.

Слід зазначити, що захворюваність та смертність від раку можна звести до мінімуму, придержуючись норм здорового способу життя, які передбачають:

- відмову від тютюнопаління та зловживання алкоголем;

- підвищення рухливої активності шляхом заняття фізкультурою та спортом;

- збалансоване харчування з обмеженням вживання м’яса та жирів та щоденним вживанням свіжих овочів і фруктів;

- відмову від засмагання на сонці та відвідування соляріїв;

- регулярне, не рідше 1 разу на рік, проходження комплексного медичного огляду.

На території м. Біла Церква працює Київський обласний онкологічний диспансер. Ця обставина значно полегшує жителям нашого міста доступ до спеціалізованого протиракового лікування (у разі необхідності). Сучасні високотехнологічні методики променевої терапії на лінійних прискорювачах, радіофармпрепарати та хіміопрепарати останнього покоління, імуностимулятори – все це дозволяє ефективно лікувати онкологічні захворювання та суттєво подовжувати повноцінне життя онкохворим, а в деяких випадках, наприклад, при локалізації злоякісного процесу в щитоподібній залозі або на шкірі, взагалі звести смертність до нуля. У той же час, варто наголосити, що найкращі результати при лікуванні раку можна одержати при І-ІІ стадіях захворювання. Тому лише уважне ставлення до власного здоров’я, поінформованість про існуючі ризики щодо захворювання на рак, здоровий спосіб життя та своєчасне звернення по медичну допомогу дозволить нам спільними зусиллями подолати цю грізну недугу.


Інформація від управління охорони здоров’я БМР


Опубліковано: 03 лютого 2020 року
Поділитися