Білоцерківська громада відкрита для ВПО: конкретні дії та успішні результати

Сприяння інтеграції внутрішньо переміщених осіб до нашої громади – одне з пріоритетних завдань муніципалітету Білої Церкви. З цією метою до роботи залучаються як структурні підрозділи міської ради, так і її комунальні підприємства, а також Рада з питань ВПО (https://bc-rada.gov.ua/node/14940), яку було створено у вересні 2023 року при Білоцерківській міській раді. Результатом цієї співпраці стало прийняття Програми інтеграції внутрішньо переміщених осіб на 2024-2026 роки, яка затверджена рішенням Білоцерківської міської ради від 08 лютого 2024 року №5094-50-VIІI (https://bc-rada.gov.ua/node/14971), а виконавчим комітетом 27 лютого 2024 року було ухвалено організаційне забезпечення та порядок реалізації заходів цієї Програми.

Усього Програма містить 12 порядків – 12 заходів щодо надання допомоги або підтримки внутрішньо переміщеним особам, які проживають на території Білоцерківської громади. Серед заходів, які користуються найбільшим попитом, - проходження профорієнтації (скористалися 35 осіб) та відшкодування за проведене лікування (скористалися 30 осіб). 

Ми звернулися за коментарем до тих, хто допомагає інтегруватися внутрішньо переміщеним особам в нашу громаду та до тих, ким цей шлях вже пройдено.

«Емпатія в роботі з ВПО має дуже велике значення»

Юлія СторчоусУ січні 2023 року в управлінні соціального захисту населення був сформований відділ по роботі з внутрішньо переміщеними особами, який нині здійснює прийом осіб у приміщенні на провулку Ковальському, 14 (каб.2). Начальник цього відділу Юлія Сторчоус розповіла, що внутрішньо переміщені особи можуть звернутися до відділу із будь-якими запитаннями, які їх стосуються. Зокрема це отримання довідок ВПО, написання заяв стосовно зміни складу сім’ї, зміни адреси проживання в межах територіальної громади, зміни персональних даних, подачі заяви на участь у Програмі інтеграції внутрішньо переміщених осіб на 2024-2026 роки, а також отримання консультацій спеціаліста відділу щодо різних питань в межах компетенції.

«Я сама належу до категорії внутрішньо переміщених осіб – з квітня 2022 року, – розповіла Юлія Сторчоус. – Ми приїхали з окупації, з м.Херсон. У Білій Церкві я майже два роки. Я обрала роботу в управлінні соціального захисту населення, і у відділі по роботі з ВПО не випадково – це мій внутрішній поклик і бажання допомагати таким людям, адже я дійсно, як ніхто інший, розуміє, через що вони пройшли. Коли ти приїжджаєш у незнайоме місце, період адаптації, період сприйняття себе як переселенця – це дуже важкий період і дуже важке емоційне випробування. Ці люди для мене – як віддзеркалення самої себе, і емпатія в цій роботі має дуже велике значення».

Також внутрішньо переміщені особи можуть отримати гуманітарну допомогу за адресою: вул. Я.Мудрого, 28 (одяг, взуття, побутові речі, предмети гігієни тощо). Гуманітарний пункт працює у понеділок та п’ятницю, з 10.00 до 14.00. Допомога надається за наявності у внутрішньо переміщених осіб відповідної довідки.

 

«Війну можна перемогти не тільки на полі бою, а об’єднавши серця у спільній корисній справі»

Тетяна БендусНизку заходів, спрямованих на інтеграцію внутрішньо переміщених осіб, впроваджує КП БМР «Агенція стратегічного розвитку». Тетяна Бендус, т.в.о. директора цього підприємства, розповіла, що з перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну повністю переформатувала свою діяльність і почала її здійснювати відповідно до нових реалій.

«Наш колектив почав проводити заходи для того, щоб допомогти інтегруватися в Білоцерківську громаду внутрішньо переміщеним особам, – розповідає пані Тетяна. – Ще до війни ми тісно співпрацювали з ГО «Сонях», а з початком повномасштабного вторгнення виникли плани у здійсненні заходів щодо інтеграції внутрішньо переміщених осіб. У квітні 2022 року ми створили Школу активного громадянина, яка зібрала дуже багато учасників. Для нас було важливо, щоб люди, які втратили свої домівки, якнайшвидше адаптувалися в нашій громаді. Ми почали спілкування з психологічних тренінгів – для того, щоб люди себе спокійно і вільно почували в нашому місті. Нові жителі нашої громади при спілкуванні з нами говорять, що Біла Церква – це місто Добра, і це надзвичайно приємно чути. Зі свого досвіду можу сказати, що мало говорити і планувати, це потрібно відчувати серцем. Агенції вдається реалізувати багато успішних проєктів для ВПО саме тому, що всі люди, які долучаються до цього, об’єднані серцями. Війну можна перемогти не тільки на полі бою, а об’єднавши серця у спільній корисній справі».

З метою адаптації ВПО в нашу громаду Агенцією стратегічного розвитку були проведені такі проєкти, як «Школи фінансової грамотності», «Бізнес-школа для жінок ВПО «Твоя нова робота»; «Школа місцевої демократії», «Школа активного громадянина» тощо.

Також було проведено форум – спільно з громадськими організаціями «Правова єдність», «Сонях», Радою ВПО при Білоцерківській міській раді та підписаний меморандум про співпрацю.

 

«Людям потрібно давати не рибу, а вудочку»

Олексій КудіновГолова Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Білоцерківській міській раді Олексій Кудінов вважає, що людям, які приїхали до нашої громади з інших регіонів, в першу чергу потрібно створити умови та дати можливість реалізувати себе – і це принесе користь як їм самим, так і нашій громаді:

«У Білоцерківській громаді кількість внутрішньо переміщених осіб, на жаль, має тенденцію збільшуватися. І в загальнонаціональному, загальнодержавному масштабі є низка питань, які вирішити неможливо. Зокрема це питання забезпечення виплат, надання житла і т.д. У Білоцерківській громаді ми бачимо позитив і співпрацю, відкритість місцевої влади в особі секретаря міської ради, першого заступника міського голови, а також депутатів міської ради. Вони з розумінням ставляться до тих обставин, в яких опинилися внутрішньо переміщені особи. У нашій громаді відбуваються заходи, які допомагають ВПО інтегруватися в громаду, адаптуватися до нових умов.

Завдяки такій співпраці була прийнята Програма інтеграції внутрішньо переміщених осіб на 2024-2026 роки, якою передбачена професійна адаптація. І Радою з питань ВПО було проведено близько 300 співбесід з метою відбору учасників для 4 груп. У цьому році проходять навчання перукарі, майстри манікюру, водії категорії С (вантажний транспорт) та категорії Д (автобуси). Із цих 300 осіб перша група – майстри манікюру, вже завершує навчання і буде отримувати сертифікати. Навчання проводиться в закладах, які мають ліцензії та мають право видавати сертифікати.

На реальних прикладах ми бачимо, що це дуже допомагає інтегруватися, і ми бачимо цікаві та позитивні історії успіху, коли люди ще навчаючись, починають надавати свої послуги, реєструють ФОПи і можуть самі себе забезпечити. Навчання, яке ми даємо можливість пройти, користується попитом серед ВПО, адже ці професії не залежать від місця перебування людини. Люди хочуть працювати, бути незалежними, спроможними. Людям потрібно давати не рибу, а вудочку».

 

«Біла Церква – це моє місто, і я – вже трішки білоцерківчанка»

Тетяна ТвірітіноваЯк навчання допомогло здобути професію та стати частинкою нашої громади, розповіла Тетяна Твірітінова, яка переїхала до Білої Церкви у 2022 році з м.Бердянськ (Запорізька область). Тетяна нині – успішний підприємець у сфері надання бухгалтерських та фінансових послуг. А ще вона не зупиняється на досягнутому і планує розширювати сферу своєї діяльності.

«Я одразу познайомилася з представниками ГО «Сонях» і пройшла навчання в школі для жінок ВПО «Твоя нова робота» за фахом бухгалтера, фінансового консультанта, – розповіла Тетяна Твірітінова. – Саме ця школа дала мені змогу стати на ноги і повірити в те, що життя триває, адже я в окупації пробула 10 місяців, і рішення покинути свою домівку було дуже важким. Потім я пройшла профорієнтацію. У липні минулого року я відкрила свою ФОП і надаю бухгалтерські та фінансові послуги, а також веду тренінги з фінансової грамотності для жінок ВПО і для жінок, які втратили чоловіків на війні. Я надаю їм емоційну підтримку. Також у моїх планах – пройти навчання від Центру зайнятості на психолога, аби мати змогу надавати професійну психологічну підтримку жінкам. Коли ми приїхали до Білої Церкви вперше, ми зрозуміли, що це – наше місто. І велика підтримка, яка тут надається для ВПО, – навчання, допомога ВПО, – надає віру в те, що ми можемо жити, рухатися і допомагати одне одному не втрачати себе, а ставати на ноги. Я вважаю, що за рік у Білій Церкві я досягла успіху і можу сказати, що я вже трішки білоцерківчанка».

 

Більш детальну інформацію можна дізнатися на сайт БМР у розділі «Довідник для ВПО» за посиланням:

https://new.bc-rada.gov.ua/zhyteliam/putivnyk_dlia_vpo/prohrama_intehratsii_vnutrishno_peremishchenykh_osib_na_2024-2026_roky.html

 

Білоцерківська громада відкрита для ВПО: конкретні дії та успішні результати


Опубліковано: 22 травня 2024 року
Поділитися