Біла Церква вшанували пам’ять ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС

26 квітня 1986 року сталася найстрашніша в історії людства техногенна катастрофа - аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Майже мільйон людей брали у ліквідації її наслідків, близько 60 тисяч з них - загинули.

14 грудня 1986 року завершилося будівництво захисного саркофагу. Зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Саме тому, указом президента України цей день було обрано для вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

Тож, сьогодні біля пам’ятного знаку «Чорнобильський дзвін» зібрались ліквідатори, представники влади, поліції, ДСНС та небайдужі білоцерківці, аби вшанувати пам’ять людей, які врятували світ від масштабної техногенної катастрофи.

Міський голова Геннадій Дикий висловив глибоку вдячність всім учасникам ліквідації наслідків найбільшої катастрофи, які ціною власного здоров’я і життя, працювали в зоні.

«Ні на мить не вагаючись, вони взяли участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Лише завдяки самопожертві та професіоналізму ліквідаторів вдалося приборкати цю некеровану стихію, яка могла зруйнувати нашу державу вцілому», - наголосив Геннадій Дикий .

Хвилиною мовчання та покладанням квітів присутні вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів і усіх померлих громадян, які постраждали від наслідків аварії.

Проте, через 36 років після трагедії на ЧАЕС з’явилась нова загроза вибуху. Цього разу -  через війну, яку розв’язала росія проти України. Захопивши Чорнобильську АЕС, російські війська перетворили  її на плацдарм для подальшого наступу. Персонал станції і військові, які на той момент перебували на станції, стали заручниками. Однак, вони гідно витримали весь жах окупації та вберегли світ від нового лиха.

Ми будемо завжди пам’ятати, що сталось у 1986 році і розуміємо, чого вдалося уникнули в 2022 році.

 

Біла Церква вшанували пам’ять ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС


Опубліковано: 14 грудня 2022 року
Поділитися