Звіт про результати діяльності спостережної комісії при виконавчому комітеті Білоцерківської міської ради за 2012 рік

В 2012 році спостережна комісія при виконавчому комітеті Білоцерківської міської ради  в своїй діяльності керувалася  Конституцією України,  Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні»», «Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбули покарання  у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк», Кримінально-виконавчим кодексом України, постановою Кабінету Міністрів України від 01.04.2004 р. № 429 «Про затвердження положень про спостережні комісії та піклувальні ради при спеціальних виховних установах», рішенням виконавчого комітету міської ради  від 13 липня 2010 року № 293 «Про новий склад спостережної комісії» та  іншими нормативно-правовими актами України.

Діяльність спостережної комісії при виконавчому комітеті Білоцерківської міської ради  у 2012 році була спрямована на реалізацію наступних завдань:

сприяння  установам виконання покарань  у виправленні і ресоціалізації засуджених осіб та створення належних умов  для їх тримання, залучення до цієї діяльності  громадських організацій, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування,   установ і організацій незалежно від форми  власності;

організацію та здійснення громадського контролю  за дотриманням прав, основних свобод і законних інтересів засуджених та осіб, звільнених від відбування покарання;

надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання;

організацію виховної роботи з особами, умовно-достроково звільненими  від відбування покарання, та громадського контролю за їх поведінкою протягом не відбутої частини покарання.

Основна робота спостережної комісії у 2012 році  проводилася відповідно до плану  роботи  спостережної комісії на 2012 рік.

Організаційною формою роботи спостережної комісії  при виконавчому комітеті міської ради були засідання, які проводилися не рідше одного разу на місяць, а при потребі термінового вирішення питань за додатковим проведенням засідань спостережної комісії.

В 2012 році  спостережною  комісією при виконавчому комітеті міської ради  було проведено 28 засідань  з них три виїзних засідання  на базі  Білоцерківської  виправної колонії №35 на яких розглядались питання щодо умовно-дострокового звільнення засуджених осіб, зміни умов тримання засуджених осіб в межах Білоцерківської колонії №35 та ряду інших питань.

В ході  проведених виїзних засідань до Білоцерківської виправної колонії №35 було:

проведено огляд об’єктів Білоцерківської виправної колонії №35 (відділень СПС, лазні, їдальні, дисциплінарного ізолятора);

проведено ознайомлення з документацією Білоцерківської  виправної колонії №35 (фіксування дисциплінарних стягнень, облік заохочень,  відмови умовно-дострокового звільнення);

проведення особистого прийому засуджених членами спостережної комісії виконавчого комітету Білоцерківської міської ради.

На засіданнях спостережної комісії при  виконавчому комітету Білоцерківської міської ради у 2012 році  розглядались питання  по   248 особах  щодо:

- умовно-дострококового звільнення засуджених від відбування покарання (згідно зі статтею 81 Кримінального кодексу України) -   200 осіб;

- заміни не відбутої частини покарання більш м’яким  (згідно зі статтею 82 Кримінального кодексу України) -   11  особах;

-  переведення  з дільниці ресоціалізації до дільниці соціальної реабілітації – 14 особах.

-  переведення з дільниці ресоціалізації до дільниці посиленого контролю –   12 особах;

-   переведення з дільниці посиленого контролю до дільниці ресоціалізації – 2  особах;

- переведення з дільниці карантину, діагностики і розподілу до дільниці посиленого контролю –    4 особах;

- переведення  засуджених з виправної колонії середнього рівня безпеки до колонії з максимальним рівнем безпеки – 4 особи.

Крім того на засіданнях спостережної комісії при виконавчому комітеті Білоцерківської міської ради були розглянуті  наступні питання:

розгляд подання Білоцерківського міського відділу кримінально-виконавчої інспекції ( про заміну не відбутої частини покарання у виді виправних робіт штрафом) – 1 особа;

заслуховувалась  інформація Білоцерківського міського відділу кримінально-виконавчої інспекції про здійснення контролю за засудженими до покарання у виді виправних робіт, так за 2012 рік і на даний час  перебуває на обліку 4 особи.,  Білоцерківського міського відділу Міністерства внутрішніх справ України в м. Біла Церква Київської області щодо осіб  умовно –достроково звільнених з місць позбавлення волі, Білоцерківського міжрайонного Центру зайнятості про працевлаштування осіб, які повернулися з місць позбавлення волі;

питання про затвердження графіку проведення членами спостережної комісії при виконавчому комітеті Білоцерківської міської ради особистого прийому засуджених до відбування покарання з випробуванням виправних та громадських робіт з розгляданням  їх звернень та прийняття за ними рішень.

В 2012 році до спостережної комісії при виконавчому комітеті  Білоцерківської міської ради звернулось:

з питань  працевлаштування, через Білоцерківський міськрайонний центр зайнятості, особи, які звільнені з місць позбавлення волі – 18 осіб, так з них:  за   2012 рік – 3 особи працевлаштовані,  11 осіб  знято з обліку з інших причин, перебуває на обліку – 4 особи;

з питань надання матеріальної допомоги по  програмі «Турбота» (для оформлення документів) -  10 осіб;

з питань звернення до  Піщанської виправної колонії №59 УДДПВП України у Вінницькій області щодо отримання документів про  закінчення спеціальної освіти при виправній колонії  – 1 особа.

23-24 квітня 2012 року члени спостережної комісії взяли участь в тренінгу «Організація та здійснення громадського контролю за дотриманням прав, основних свобод і законних інтересів засуджених осіб та осіб, звільнених від відбування покарання» який  проходив в м. Києві і був організований Радою Європи разом  з  Всеукраїнським центром правової допомоги  «Громадський захисник» за партнерства з Державною пенітенціарною службою України та Генеральною прокуратурою України.

В травні 2012 року з метою проведення аналізу стану забезпечення прав засуджених в місцях позбавлення волі членами спостережної комісії відповідно до  рекомендацій спостережної комісії Київської обласної державної адміністрації, щодо організації та проведення моніторингових візитів до установ виконання покарань,  в Білоцерківській виправні колонії було оглянуто  приміщення дисциплінарного ізолятора, посиленого контролю, приміщення медичної частини установи та житлові відділення  установи.

В липні 2012 року  члени спостережної комісії при виконавчому комітеті Білоцерківської міської ради брали участь у засіданні комісії Білоцерківської виправної колонії № 35, де розглядались питання щодо зміни умов тримання засуджених осіб, умовно-дострокового звільнення їх від відбування покарання, заміни невідбутої частини покарання більш м’яким.

В жовтні 2012 року члени спостережної комісії при виконавчому комітеті міської ради взяли участь в міжвідомчій нараді,   яка проводилась в  приміщенні прокуратури  м. Біла Церква,  де одним із завдань для спостережної комісії  стояло налагодження  взаємодії щодо обміну інформації стосовно осіб, засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі та які ухиляються   від відбування покарання.

В грудні 2012 року  членами спостережної комісії було проведено індивідуальну бесіду із засудженим  Білоцерківської виправної колонії  №35  Бугаєнком  В.Л  з питань умисного членоушкодження, що самостійно наніс собі сам  засуджений ( з оформленням  листа-бесіди) та було оглянуто камеру,  в якій наніс собі ушкодження засуджений та проведено бесіди з його співкамерниками.

В 2012 році безпосереднє здійснення заходів громадського контролю   за поведінкою та проведенням виховної роботи по попередній згоді покладалися на представників спостережної комісії, працівників управління соціального захисту населення міської ради, спеціалістів Білоцерківського  міського  центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які  систематично здійснювали  соціальні інспектування, вивчення потреб  осіб умовно-достроково-звільнених з місць позбавлення волі та  проводилися  бесіди виховної роботи з  приводу адаптації у оточуючому суспільстві.

Білоцерківський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді систематично надає соціальні послуги та здійснює соціальний патронаж молоді, яка відбуває чи відбула покарання у формі обмеження  або позбавлення волі на певний строк.

Відповідно до Наказу Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту і Державного департамменту України з питань виконання покарань від 28.10.2005р. №2559\177 „Про затвердження Порядку взаємодії центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і установ виконання покарань у проведенні соціальної роботи з неповнолітніми та молоддю, які відбувають покарання в цих установах і звільняються з них” до міського центру соціальних служб ля сім’ї, дітей та молоді, з установ виконання покарань, надходять повідомлення про звільнення осіб, які мають намір проживати в м. Біла Церква.

Спеціалісти Центру здійснюють відповідну роботу з метою з’ясування можливості влаштування звільненого за місцем проживання, вказаним у повідомленні. По поверненню звільненого  до міста, в разі потреби,  Центром надаються соціальні послуги та допомога. Згідно ст.3 розд. І Закону України „Про соціальні послуги ”, надання соціальних послуг ґрунтуються на принципах добровільності вибору чи відмови від надання соціальних послуг.

Так, з початку 2012  року, до Центру надійшли повідомлення по  10 особах,  які звільняються з  установ виконання покарань. Спеціалістами Центру здійснено соціальні інспектування, вивчено потреби даних осіб, та  проведено бесіду з приводу їх адаптації. Дві особи вищевказаної категорії за адресами, вказаними у повідомленні, не проживають. Разом з тим, одній особі, яка звернулася до Центру, було надано сприяння в оформленні паспорта, одній особі, надано сприяння у забезпеченні тимчасовим житлом та 6 осіб  було направлено до Центру зайнятості з метою працевлаштування. Загалом даній категорії осіб було надано 47 соціальних послуг.  в т.ч.  юридичні та інформаційні послуги.

Відповідно до  наказу Державного департаменту України з питань виконання покарань і Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту від 28.10.2008р. № 288\4322 „Про затвердження Порядку взаємодії кримінально-виконавчої інспекції і центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо забезпечення соціального супроводу і контролю за поведінкою дітей та молоді, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавлення волі, звільнені від відбування покарання з випробуванням або умовно-достроково” між Центром  та Управлінням Державного департаменту України з питань виконання покарань в м. Києві та Київській області  укладено  угоду про співпрацю для забезпечення процесу ресоціалізації даної категорії дітей та молоді.

З початку 2012 року, до Центру надійшло 221 повідомлення про постановку дитини чи особи молодіжного віку на облік кримінально-виконавчої інспекції. Центром було опрацьовано всі повідомлення та надано, під час соціальних інспектувань, допомогу у вигляді соціальних послуг, зокрема, юридичні, інформаційні, соціально-медичні, соціально-економічні, всього 252 соціальні послуги.

При управлінні соціального захисту населення Білоцерківської міської ради  з метою максимального  забезпечення  обліку громадян, звільнених  з  місць  позбавлення  волі, та досконалого вивчення стану бездомності створений оперативний штаб для проведення   заходів щодо соціального захисту даної категорії громадян.

Зважаючи на нагальну потребу у вжитті профілактичних заходів від поширення епідемії туберкульозу та розповсюдження суспільно-небезпечних захворювань, носіями яких є в основному бездомні та інші дезадаптовані категорії населення  оперативний штаб проводить таку роботу:

- силами 11 соціальних патрулів, які створено в Білоцерківському міському територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) виявляються бездомні громадяни, так  за 2012 рік проведено 1320 рейдів. Виявлено 110 осіб, які потребували надання соціальних послуг в тому числі з них  9  бездомних осіб;

- надається допомога в оформленні документів, що посвідчують особу, у разі потреби оформляється пенсія,  надається соціальна, медична, юридична  допомога,  допомога у працевлаштуванні, так за 2012 рік  2 особам  відновлені документи, які посвідчують особу, 36  бездомних осіб пройшли медичне обстеження та лікування;

-  координує роботу міської організації Товариства Червоного Хреста де  відкритий пункт   роздачі  одягу, взуття,  засобів гігієни  для  обездолених  громадян  за адресою: вул. Турчанінова, 1, так за 2012рік 5 разів  здійснювалася роздача одягу;

-   залучені релігійні організації для надання гарячого харчування та обігріву бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі;

- Євангельських християн баптистів «Дім Євангелія» (бульвар  Комсомольський, 15);

- Євангельських християн баптистів «Воскресіння» (вул. Ш.Алейхема, 13) – 4 особи притула;-  постійно поновлюється банк одягу,  медичних препаратів та матеріалів для надання першої медичної допомоги в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та міській організації Товариства Червоного Хреста в Україні;

- систематично ведеться інформаційно-роз’яснювальна робота, а також розповсюджується рекламно-інформаційна продукція з адресами закладів, установ, організацій  щодо  отримання  соціальної допомоги.

Управління соціального захисту населення разом з  Білоцерківським міськрайонним центром зайнятості надає посильну допомогу у вирішенні питань працевлаштування даної категорії громадян за їх згодою.  Постійно бронюються робочі місця для осіб, звільнених з місць позбавлення волі, за 2012 рік  3 особи працевлаштовані, з них 2 особи на місця, які були заброньовані.

Через  міську  комплексну програму  «Турбота»  у 2012 році була надана грошова допомога 10 особам,  звільненим  з місць позбавлення волі, на загальну суму 3 400 грн.

Рішенням Білоцерківської міської ради від 21.11.12 р. №785-31-VI у Білоцерківському міському територіальному центрі соціального обслуговування  (надання соціальних послуг) з 01 січня 2013 р. створене відділення обліку бездомних осіб.

В 2012 році до спостережної комісії при виконавчому комітеті Білоцерківської міської ради від кримінально - виконавчих установ повідомлень про звільнення, із місць позбавлення волі осіб, які хворіють на активну форму туберкульозу, онкологічні захворювання або СНІД  та  звернень від звільнених з місць позбавлення волі, відповідно до Закону України «Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк» щодо влаштування їх до спеціальних будинків-інтернатів, не надходило.

В 2012 році спостережна комісія при  виконавчому комітеті  міської ради   покладені на неї завдання  згідно Положення про спостережні комісії затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.04.2004 р. № 429 в основному виконала  та в подальшій своїй роботі буде  спрямовувати  всі  свої зусилля на покладені на неї функції.

Голова спостережної комісії
при виконавчому комітеті міської ради                                         Н.І.Дудко

 



Опубліковано: 21 січня 2013 року
Поділитися