Завдання: налагодити взаємодію задля ефективного запобігання та вирішення проблем домашнього насильства

22 травня в м.Біла Церква відбулося засідання Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству за ознакою статі на території  м.Біла Церква.

У ході засідання начальник управління з питань молоді та спорту Білоцерківської міської ради Інна Паливода поінформувала присутніх про нормативно-правову базу з вищезазначених питань. Зупинилася на основних положеннях Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи  у сфері запобігання  та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі».

Наголосила, що на виконання даних нормативно-правових документів, міським головою було визначено координатора щодо питань у даній сфері Білої Церкви – заступника міського голови Катерину Литвиненко, а управління з питань молоді та спорту міської ради – відповідальним за проведення роботи за реєстрацію заяв та повідомлень про вчинення насильства, координації заходів реагування на факти вчинення насильства, надання допомоги та захисту постраждалим особам та ін.

Рішенням виконавчого комітету міської ради від 23 квітня 2019р. було утворено Координаційну раду з питань запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі  на території міста Біла Церква.

Основними завданнями Координаційної ради є:

- визначення стану, причин і передумов поширення насильства;

- підвищення рівня поінформованості населенням м. Біла Церква про форми, прояви, причини та наслідки насильства;

- сприяти розумінню суспільством природи насильства, його непропорційного впливу на жінок і чоловіків. Зокрема на осіб з інвалідністю, вагітних жінок, дітей, недієздатних осіб, осіб похилого віку;

- формування в суспільстві нетерпимого ставлення до насильницьких моделей поведінки, небайдужого ставлення до постраждалих осіб, насамперед дітей, усвідомлення насильства як порушення прав людини;

- заохочення всіх членів суспільства, насамперед чоловіків, до запобігання насильству;

- ефективне виявлення та узгоджене реагування на факти вчинення насильства з урахуванням результатів оцінки ризиків, що загрожують постраждалій особі, своєчасне взаємне інформування суб'єктів та направлення постраждалої особи до служб підтримки постраждалих осіб; дієва допомога і захист постраждалих осіб.

- дієва допомога і захист постраждалих осіб.

Отож, перше засідання Координаційної ради було проведено аби налагодити міжвідомчу співпрацю щодо реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі на місцевому рівні, узгодити заходи у цій сфері, підвищити їх ефективність. Також метою заходу було  забезпечити координацію проведення інформаційно-просвітницьких заходів, розробити пропозиції щодо вдосконалення законодавства та практики його застосування на місцях.

Директор Білоцерківського місцевого центру  з надання безоплатної вторинної допомоги Оксана Сірик зупинилася на сферах дії та основних засадах законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству;  повноваженнях органів місцевого самоврядування, органів опіки та піклування, служб у справах дітей, освіти, охорони здоров’я та інших установ, які причетні до даної сфери.

Також Оксана Сірик детально доповіла про роботу Центру, який вона представляє щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Присутні обговорили механізм практичного застосування взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, серед яких:

- взаємне інформування не пізніше однієї доби про виявлені факти домашнього насильства у випадках, передбачених Законом, з дотриманням правового режиму інформації з обмеженим доступом;

- реагування на випадки домашнього насильства відповідно до компетенції та з урахуванням оцінки ризиків, що загрожують постраждалій особі;

- узгодження заходів реагування на випадки домашнього насильства та надання дієвої допомоги постраждалим особам, що здійснюються різними суб’єктами;

- розроблення та виконання відповідно до компетенції програм для кривдників;

- розроблення та виконання відповідно до компетенції програм із запобігання та протидії домашньому насильству;

- обмін досвідом у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;

- координування міжвідомчої підготовки фахівців, які представляють суб’єкти, що здійснюють заходи у даній сфері тощо.

Особлива увага була акцентована на єдиному державному реєстрі випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі, який ведеться з метою захисту життєво важливих інтересів постраждалих осіб, зокрема постраждалих дітей; попередження повторних випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі; забезпечення здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та у сфері запобігання та протидії насильству за ознакою статі; надання комплексної та своєчасної допомоги постраждалим особам суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та у сфері запобігання та протидії насильству за ознакою статі; обліку випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі та ін.

Про заходи уповноважених підрозділів органів Національної поліції з піднятих питань поінформувала начальник сектора превенції Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції  в Київській області, підполковник поліції Оксана Каменська. 

Вона повідомила про діяльність щодо виявлення фактів домашнього насильства та реагування на них поліцією; поінформувала про прийом і розгляд заяв та повідомлень про вчинення домашнього насильства, у тому числі розгляд повідомлень, що надходять до кол-центру з питань запобігання та протидії домашньому насильству;  про інформування постраждалих осіб про їхні права, заходи і соціальні послуги, якими вони можуть скористатися; про взяття на профілактичний облік кривдників та проведення з ними профілактичної роботи в порядку, визначеному законодавством; здійснення контролю за виконанням кривдниками спеціальних заходів протидії домашньому насильству протягом строку їх дії тощо.

Усі присутні акцентували ували увагу на необхідності проведення інформативних та просвітницьких заходів щодо попередження насильства у сім’ї, тобто виховання «нульової» толерантності до насилля.  Широкого інформування як молоді, так і старшого покоління про  існуючі заходи та заклади, які мають місію  допомагати у вирішенні проблем тих, хто зазнав насилля.  

Варто зауважити, що Мінсоцполітики створив кол-центр з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей. Звернення до Кол-центру прийматимуться за скороченими телефонними номерами 1578 (з питань протидії торгівлі людьми) та 1588 (з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей) або на електронну адресу Кол-центру.

 У засіданні Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству за ознакою статі на території  м.Біла Церква взяла участь заступник міського голови Катерина Литвиненко.

Завдання: налагодити взаємодію задля ефективного запобігання та вирішення проблем домашнього насильства


Опубліковано: 22 травня 2019 року
Поділитися