Засідання «круглого столу» на тему: «Перші результати забезпечення збереження та розширення мережі позашкільних навчальних закладів (центрів, гуртків, секцій) на виконання соціальних ініціатив Президента України «Діти - майбутнє України»

18 листопада в м.Біла Церква відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Перші результати забезпечення збереження та розширення  мережі позашкільних навчальних закладів (центрів, гуртків, секцій) на виконання соціальних ініціатив Президента України «Діти - майбутнє України».

В ході засідання «круглого столу» заступник міського голови М.Антонюк поінформував присутніх про роботу міської влади, яка спрямована на розвиток і модернізацію позашкільної освіти, створення ефективної системи виявлення і реалізації талантів, підтримки їх творчих, інтелектуальних, спортивних досягнень, вдосконалення виховної роботи з дітьми та організації змістовного дозвілля.

Зокрема, наголосив, що у позашкільних закладах міста навчається  близько 14,5  тис. дітей, що становить 79% від загальної кількості учнів загальноосвітніх навчальних закладів. У гуртках і секціях, що працюють на базі загальноосвітніх навчальних закладів навчається 12511 учнів, що становить 68% від  їх загальної кількості учнів. Крім того, молодь м.Біла Церква має змогу навчатися в 6-ти школах мистецтв, 8-ми спортивних закладах та організовано проводити своє дозвілля в 7-ми дитячо-юнацьких клубах за місцем проживання, де в  74-х  різнопрофільних гуртках можуть  обрати собі заняття за інтересами: освоїти інформаційні технології чи радіоелектроніку; судно-, авіа-, авто моделювання чи прикладні мистецтва; навчатися мистецтву хореографії, музики, вокалу чи художнього слова, цирковому чи образотворчому мистецтву.

В ході заходу начальники управління освіти і науки міської ради Ю.Петрик, відділу у справах сім’ї та молоді міської ради О.Литвинчук відмітили, що одним із пріоритетних напрямків діяльності міської влади  є розвиток мережі гуртків та збільшення контингенту вихованців позашкільних закладів, створення умов доступності до якісної позашкільної освіти дітям усіх категорій. З цією метою в ряді мікрорайонів Білої Церкви були відкриті філіали центру творчості дітей та юнацтва «Соняшник», функціонують позашкільні навчальні заклади, які організовують роботу з дітьми та підлітками за місцем проживання: Центр дитячо-юнацьких клубів за місцем проживання «Дивосвіт», комунальний заклад Білоцерківської міської ради Клуб за місцем проживання «Прометей», Клуб юних техніків «Аврора» та ін. Особлива увага приділяється залученню до гурткової та клубної роботи дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Учасники «круглого столу» наголосили, що однією із головних проблем, яка потребує нагального вирішення не лише на міському рівні, а й загальнодержавному є фінансування позашкільних навчальних закладів та створення належних матеріально-технічних умов для здобуття позашкільної освіти дітьми та учнівською молоддю. Багато років позашкільна освіта фінансувалась за залишковим принципом. Сьогодні ж дії уряду спрямовані на модернізацію та розвиток системи позашкільної освіти.  Мережа гуртків у позашкільних навчальних закладах за останні роки постійно оновлюється відповідно до інтересів дітей та запитів їх батьків. За рахунок коштів міського бюджету за останні роки здійснено капітальний ремонт ЦТДЮ «Соняшник»,  покрівель дахів станції юних техніків та станції юних натуралістів, оновлено тренінгову залу та замінено вікна на станції юних натуралістів, здійснено капітальний ремонт електричного освітлення та встановлено модульну котельню в ДЮСШ № 1, проведено ремонт припливної вентиляції ДЮФСК. Також здійснено капітальний ремонт актової зали клубу за місцем проживання «Прометей»,  відкрито та забезпечено функціонування нового приміщення дитячо-юнацького клубу «Надія», повністю відремонтовано приміщення Клубу юних техніків «Аврора», передбачено кошти з бюджету розвитку міста на капітальний ремонт найбільшого дитячо-юнацького клубу «Вікторія» та заплановано проведення ремонтних робіт у приміщеннях клубів «Юність», «Ровесник» та ін.

Також  здійснюються заходи щодо оновлення матеріально-технічної бази позашкільних  закладів та ін.

В ході  засідання «круглого столу» також було наголошено, що організація роботи з дітьми та підлітками за місцем проживання є однією з ефективних та прийнятних для дітей форм  змістовного та корисного дозвілля. Зокрема, Асоціація міст України і громад схвалила і визнала  досвід роботи міста Біла Церква щодо організації роботи з дітьми та підлітками за місцем проживання як кращий в проекті «Кращі практики місцевого самоврядування в Україні».

Підводячи підсумок заступник міського голови М.Антонюк відмітив, що міською владою і надалі будуть здійснюватися всі необхідні заходи щодо виконання соціальних ініціатив Президента України В.Ф.Януковича «Діти – майбутнє України», створення відповідних умов для отримання позашкільної освіти, впровадження новітніх технологій під час навчального процесу та розвитку творчих здібностей молодих білоцерківців.

Під час заходу представники позашкільних закладів Білої Церкви детально презентували свою діяльність, ознайомили із досягненнями своїх учнів та вихованців, окреслили плани на подальшу діяльність та відмітили необхідність передбачення коштів в міському бюджеті на 2014рік для забезпечення належного функціонування позашкільних закладів та ін.  Крім того, всі бажаючі білоцерківці матимуть змогу ознайомитися із здобутками  і перспективами міських позашкільних навчальних закладів з 18 по 24 листопада ц.р. в рамках презентаційних заходів: «Розвиток позашкільної освіти – вимога часу, турбота влади».

В засіданні «круглого столу» взяли участь керівники ряду позашкільних закладів міста, представники батьківської громадськості, міських ЗМІ.



Опубліковано: 19 листопада 2013 року
Поділитися