«З’єдналась туга з гордістю і болем…»

21 листопада у Білій Церкві відбулося покладання квітів з нагоди Дня Гідності та Свободи до стендів з портретами Героїв.

День Гідності та Свободи відзначається в нашій державі щорічно згідно з Указом Президента від 13 листопада 2014 року – з метою утвердження в Україні ідеалів свободи та демократії, збереження та донесення до сучасного та майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також віддання належної шани патріотизму та мужності громадян, які восени 2004 року та в листопаді 2013 – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору.

Під час заходу до присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий. Він наголосив, що без тих подій, які відбулися в 2004 та 2013 роках, ми б не змогли стати тим, ким є зараз – справжніми українцями, гордою нацією, яка має право на свою землю, на свою правду, на свою історію.

«Згадаймо: тільки після 2004 року ми змогли собі чесно зізнатися і вільно говорити про ті сторінки історії, які раніше замовчувалися. Зараз наша українська армія вітається «Слава Україні – Героям слава!», про що ми раніше і подумати не могли. Раніше ми навіть не могли мріяти про українську автокефальну церкву, проте вона стала можливою як наслідок тих подій. Увесь світ знав: є Україна, є така велика і горда нація, як українці. Багато на що можна сьогодні нарікати, але не забуваймо, що зараз ми живемо в умовах війни. Хотів би наголосити, що немає в історії прикладу, коли поневолена нація є успішною, самодостатньою і заможною. Над цим потрібно працювати, приймати відповідні закони і відстоювати свої інтереси в світі – у першу чергу, економічні. Тільки з такими рахуються і таких приймають у світі. Жодна революція не обходилася без білоцерківців, які неодноразово були на Майдані. Завдяки цим подіям ми можемо розповісти нашим дітям правдиву історію про всі події, які відбувалися в Білій Церкві як у наш час, так і століття тому. Слава Україні!» - зазначив Геннадій Дикий.

Слово мав Благочинний Білоцерківського району Української православної церкви Київського патріархату, настоятель Парафії Божої Матері, священик Микола Гопайнич, який провів молебень за Героїв Небесної Сотні, всіх тих, хто віддав життя за гідність, свободу та незалежність України.

З авторськими віршами, присвяченими подіям на Майдані Незалежності в Києві виступили вихованці зразкової літературної студії «Первоцвіт» Центру позашкільної освіти та професійного самовизначення учнівської молоді «Соняшник» - Святослав Петришин, Анастасія Гутник та Анна Романюк.

Народна аматорська капела «Оберіг» школи мистецтв №3 (керівник - Ірина Афанащенко) виконала пісні про Україну.

Пам’ять усіх борців за гідність, свободу на незалежність України – Героїв Небесної Сотні, бійців, які не повернулися з АТО, вшанували хвилиною мовчання.

До портретів загиблих Героїв учасники заходу поклали квіти.

У заході взяли участь: депутати Білоцерківської міської ради, заступники міського голови Валерій Гнатюк, Катерина Литвиненко, керуючий справами виконавчого комітету Білоцерківської міської ради Сергій Постівий, радник міського голови Микола Антонюк, представники структурних підрозділів та комунальних підприємств Білоцерківської міської ради, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

«З’єдналась туга з гордістю і болем…»


Опубліковано: 21 листопада 2018 року
Поділитися