Його життя – постійна боротьба за українську незалежність

    22 березня у Білій Церкві відбувся ювілейний вечір з нагоди 90-річчя великого патріота, борця за незалежність України, голови Білоцерківської станиці братства ОУН-УПА Теодора Григоровича Дячуна.

 

    За дорученням міського голови Геннадія Дикого ювіляра привітав секретар Білоцерківської міської ради Борис Смуток, вручивши нагрудний знак «Відзнака міського голови».

 

    «Бажаю Вам міцного здоров’я, невичерпної енергії, многая літа і щоб за Вашою допомогою ми здобули перемогу в тій війні, яка триває нині», - побажав Борис Смуток.

 

    Секретар міської ради також відмітив, що у минулому році міська влада високо оцінила звитягу Теодора Дячуна, нагородивши відзнакою «За заслуги перед містом».

 

    Начальник відділу культури і туризму Білоцерківської міської ради Юлія Ковальська також висловила вітання на адресу ювіляра та вручила квіти.

 

    До вітань приєдналися депутат Київської обласної ради В’ячеслав Хмельницький, депутат Білоцерківської міської ради Вадим Кошель, друг ювіляра та багаторічний голова Білоцерківського міськрайонного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка Володимир Іванців, заступник голови міської організації «Радикальна партія» Петро Бодрик, директор Центральної бібліотечної системи Раїса Григоренко, краєзнавець Анатолій Бондар, письменник та журналіст Таїна Братченко, представники Спілки офіцерів України, друзі та побратими ювіляра.

 

    Свої творчі виступи подарували народний вокальний ансамбль «Калина» (художній керівник – Олександр Давиденко), переможці міського щорічного конкурсу «Кобзарева зоря» Олександр Вітюк та Станіслав Старинський.


    У заході взяли участь представники інтелігенції, громадськості міста.

 

Довідка

     Теодор Дячун народився 20 березня 1927 року у селі Стегниківці, що на Тернопільщині. Ще малим став свідком розстрілу своїх двох дядьків, згодом втік до лісу від вивезення на примусові праці до Німеччини. Шістнадцятирічним юнаком, у 1943 році вступив у юнацький вишкіл УПА, був розвідником, зв’язківцем, воював у курені Чорного, який налічував 700 вояків. А 20 травня 1945 року став дійсним членом УПА.

 

    Все життя Теодора Дячуна – історія боротьби за українську незалежність. Тож і нині, у свої 90 років, Теодор Григорович живе активним життям, проводить просвітницьку роботу у військових гарнізонах. У своєму поважному віці брав участь у подіях Революції Гідності, регулярно чергував на Майдані. Був навіть на сході України, де підтримував українських бійців та подавав особистий приклад, як потрібно служити Батьківщині. Зі своєї пенсії постійно виділяє кошти на допомогу Збройним Силам України.

 

    Теодор Дячун удостоєний низки почесних нагород, є високошанованою людиною у Білій Церкві.

Його життя – постійна боротьба за українську незалежність


Опубліковано: 23 березня 2017 року
Поділитися