Вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС та героїв пожежно-рятувальної служби

14 грудня в Україні традиційно проводиться День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

 

У Білій Церкві був проведений комплекс заходів у зв’язку із цією подією.

 

Зокрема, депутати та члени виконкому міської ради, ліквідатори та небайдужі білоцерківці поклали квіти до пам’ятника борцям з Чорнобильським лихом «Чорнобильський дзвін», та вшанували хвилиною мовчання пам’ять про тих, хто від нього постраждав.

 

У парку Слави відбулося урочисте відкриття пам’ятного знака, який увіковічнює пам’ять усіх загиблих пожежно-рятувальної служби. Його збудовано за ініціативи мами героя-пожежника, підполковника служби цивільного захисту Максима Глазкова – Галини Іванівни, громади міста Біла Церква та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

 

Пам’ятник було побудовано за проектом архітектора Віри Осецької та скульптора Максима Василенка, за сприяння народних депутатів, депутатів Білоцерківської міської ради, Головного укправління ДСНС України у Київській області та Державної служби надзвичайних ситуацій України, Всеукраїнської асоціації ветеранів війни та служби цивільного захисту та меценатів.

 

Міський голова Геннадій Дикий висловив свої співчуття батькам героїв-пожежників, які загинули внаслідок вибуху на нафтобазі «БРСМ-нафта» у селищі Глеваха (Васильківський район), що стався 09 червня 2015 року – Максима Глазкова, Антона Басовського та Андрія Тарасенка. «Військові під час війни на передовій, а ви на передовій щодня. І щодня ви ризикуєте своїм життям. Ви завжди прибуваєте першими на місце події, і рятуєте людей часом ціною свого життя», - наголосив міський голова.

 

Право відкрити пам’ятний було надано батькам загиблих героїв - Галині Глазковій, Марії Тарасенко, Анжелі та Олександру Басовським.

 

Слова скорботи також висловили голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін та голова громадської організації «Рада ветеранів війни та служби цивільного захисту Київської області» Анатолій Бондаренко.

 

Освячення пам’ятника провів благочинний Білоцерківського району Української православної церкви Київського патріархату протоієрей Микола Гопайнич.

 

По завершенню церемонії відбулося покладання квітів до пам’ятника героям.

 

У заході також взяли участь представники Київської обласної державної адміністрації, заступник міського голови Ольга Настіна, ветерани пожежно-рятувальної служби, ліквідатори на ЧАЕС, співробітники ГУ ДСНС, громадськість міста.

 

У приміщенні Білоцерківської міської ради голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін нагородив нагрудним знаком «Знак пошани» за плідну співпрацю з Державною службою України з надзвичайних ситуацій та вагомий внесок у будівництво меморіального комплексу загиблим пожежникам-рятувальникам міського голову Геннадія Дикого, а також іменними годинниками від голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій маму загиблого героя-пожежника Максима Глазкова - Галину Глазкову та начальника управління ДСНС України в Житомирській області Ігоря Нікітчука.

 

«Ми робимо благородну справу, коли увіковічуємо тих людей, які щоденно, щохвилинно готові прийти на допомогу людям. Більш благородної професії, ніж я рятувальник я не знаю», - зазначив Микола Чечоткін.

 

Також міський голова разом із гостями завітали на перший відкритий шаховий турнір «Вшанування Героїв Чорнобиля» до Дня вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС.

 

Представники осередків ДСНС, а також навчальних закладів рятувального спрямування  - 23 команди з 20 областей - зібралися у Білій Церкві аби визначити кращого шахіста пожежно-рятувальної служби України. Змагання зібрали як молодь, так і ветеранів пожежно-рятувальної служби.

 

Того ж дня, у залі КП БМР «Кінотеатр ім. О.Довженка» відбувся урочистий концерт для героїв-ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Найкращі естрадні виконавці міста дарували своє мистецтво людям, які у 1986 році захистили нас від радіаційної катастрофи.

 

Своє мистецтво присутнім дарували дарували представники шкіл мистецтв №1, №3, №5, лауреати міжнародних та всеукраїнських конкурсів Павло Скляров та Олена Гончар.

Вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС та героїв пожежно-рятувальної служби


Опубліковано: 15 грудня 2017 року
Поділитися