Вшануємо, щоб пам`ятати

29 травня в м. Біла Церква відбулося спільне засідання «круглого столу» комісій з питань найменування (перейменування), робочої групи з організації громадського обговорення питання вшанування в місті Біла Церква учасників боротьби за волю та незалежність України та робочої групи щодо вшанування жертв Голокосту. Провела засідання заступник міського голови Ольга Настіна.

 

Заступник міського голови зауважила, що  вищевказані комісія та робочі групи активно працюють над завданнями, які на них покладені, проводять ряд засідань (в т.ч. і виїзних) із залученням активних громадян.

 

«Сьогоднішнє засідання «круглого столу» необхідне для обговорення вже наданих пропозицій громади щодо ряду питань. Зокрема, присвоєння Білоцерківській ЗОШ№7 імені генерала-полковника Геннадія Воробйова, перейменування  вул. Чайковської другої  на вул. Віталія Коломійця, вшанування в місті Біла Церква учасників боротьби за волю та незалежність України та жертв Голокосту, а також прийняття рішень стосовно проведення в місті інтерактивного опитування з метою врахування думки активних громадян  Білої Церкви з даних питань», - сказала Ольга Настіна (детальна інформація щодо засідань даних комісій та робочої групи можна дивитися тут: https://bc-rada.gov.ua/node/6912, https://bc-rada.gov.ua/node/7012, https://bc-rada.gov.ua/node/7118 ).

 

Слід зазначити, що під час заходу присутніми було обговорено питання присвоєння ЗОШ№7 імені генерала-полковника Геннадія Воробйова та перейменування  вул. Чайковської другої  на вул. Віталія Коломійця. Учасники засідання підтримали  пропозицію щодо перейменування вулиці та присвоєння звання школі, відповідно до чинного законодавства України, детально обговорили дані питання та зупинилися на процедурі проведення процесу перейменування вищевказаних об`єктів.  

 

Ще одним питанням, яке було розглянуто на спільному засіданні «круглого столу» - питання вшанування в місті Біла Церква учасників боротьби за волю та незалежність України.

 

Заступник міського голови Ольга Настіна поінформувала присутніх стосовно проведення процедури громадського обговорення щодо вшанування героїв та відмітила, що: «В засобах масової інформації, соціальних мережах міста було проведено громадське обговорення стосовно визначення способу вшанування героїв та місця встановлення пам`ятного знаку на їх честь. Варто відмітити, що в результаті громадського обговорення було надано ряд пропозицій з даних питань.

 

Зокрема:

1. 60% містян відмітили необхідність вшанування учасників-загиблих в АТО та героїв Небесної Сотні разом,  40 % - окремо;

2. місце встановлення пам`ятного знаку - на території автостоянки по вул. Героїв Небесної Сотні, парк Слави, на місці пам`ятника Т.Г. Шевченко (провести демонтаж погруддя Т.Г.Шевченка і встановити пам`ятник Кобзарю на площі Шевченка), Замкова гора, біля друкарні по вул. Водопійній та ін.».

 

За результатами громадського обговорення буде підготовлено проект рішення міської ради, який розглядатиметься депутатським корпусом.

 

Також, в ході заходу присутні обговорили питання вшанування в м. Біла Церква жертв Голокосту.

 

«Створення робочої групи із вшанування жертв Голокосту було ініційовано єврейською громадою міста. В Білій Церкві в роки Другої Світової війни було здійснено перший в Україні розстріл єврейських дітей, а надалі й єврейської громади. Такі сумні сторінки історії підтверджують архівні дані, інформація науковців – істориків не тільки нашого міста, але іноземних дослідників», - зауважила заступник міського голови.

 

Під час засідань робочої групи щодо вшанування жертв Голокосту було обговорено місце вшанування жертв та організовано виїзне засідання членів робочої групи на місця масових розстрілів євреїв в Білій Церкві. Так, враховуючи думку істориків та ініціативу єврейської громади було запропоновано встановлення пам`ятного каменю на зеленій зоні на Торговій площі напроти ЖЕКУ №2.

 

В ході заходу перед присутніми виступила виконавчий директор єврейської громади, директор  Білоцерківського НВК «Міцва-613» Нателла Андрющенко та зауважила, що єврейська громада повністю фінансує всі витрати по становленню пам`ятного знаку та просить робочу групу та громаду міста врахувати всі релігійні та естетичні аспекти під час прийняття рішення щодо визначення місця вшанування в м. Біла Церква жертв Голокосту.

 

В заході взяли участь депутати міської ради Юрій Петрик, Вадим Кошель, голова Громадської ради при виконавчому комітеті міської ради Олександр Лємєнов, представники активної громадськості міста.

 

Вшануємо, щоб пам`ятати


Опубліковано: 30 травня 2017 року
Поділитися