Всесвітній день охорони довкілля

Всесвітній день охорони довкілля  відзначається щорічно, 5 червня, згідно із рішенням Генеральної асамблеї ООН, прийнятим в грудні 1972 року. Це свято відзначають з метою привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля,  привести людський фактор у питання охорони довкілля, сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань  є об’єднані громади.

 

Цього річ темою, під девізом якої відбуватимуться заходи до Всесвітнього дня охорони довкілля, буде «Бій забрудненню пластиком». З цим гаслом весь світ об’єднує зусилля в боротьбі із забрудненням навколишнього середовища одноразовим пластиком.

 

Факти свідчать, що у світі кожного року використовуються 500 мільярдів пластикових пакетів. В океани планети щорічно потрапляє близько 8 мільйонів тон пластику, якого за останні 10 років виробили більше, ніж за все ХХ століття. Наразі пластик складає 10% всіх відходів, які генерує людство.

 

Останнім часом забруднення довкілля виходить на чільне місце серед глобальних загроз, які можуть реально призвести до знищення людської цивілізації. Ситуація погіршується з кожним днем. Нещодавно пластиковий пакет було знайдено на дні найбільшої заглибини Світового Океану – Маріанської западини, на глибині майже 11 кілометрів! Щорічно гинуть сотні червонокнижних китів, нутрощі яких заповнює пластик, який вони втягують в себе разом із своєю основною їжею – планктоном.

 

У 2018 році головною країною, яка буде проводити урочистості з нагоди Всесвітнього дня охорони довкілля, визначено Індію. Ця держава останнім часом демонструє зразок глобального лідерства в царині боротьби проти змін клімату, а тепер буде допомагати в залучені всіх небайдужих і до боротьби із забрудненням пластиком. Віднині Індія, яка на сьогодні є найнаселенішою країною світу, очолить рух за спасіння наших океанів і планети в цілому.

 

Всесвітній день охорони довкілля – це всенародна подія, що супроводжується різноманітними перфоменсами, вуличними мітингами та парадами, концертами на відкритому повітрі, конкурсами дитячих творів та плакатів у школах і дитсадках, посадкою дерев, а також залученням якомога більшої кількості людей до кампанії з рециркуляції відходів і прибирання території.

 

Скажемо «НІ!» пластику, врятуємо нашу планету!


Інформація від управління охорони здоров’я БМР


Опубліковано: 04 червня 2018 року
Поділитися