ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ

Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває. Причиною боротьби з тютюнопалінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти. На сьогоднішній день, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн є причиною смерті близько 1,6 мільйона людей на рік.


Чому варто кинути курити?

 

КУРІННЯ не для тих, хто бажає жити довго й щасливо. Імовірно, що кожна друга людина, яка протягом довгого часу палить, зрештою помре від наслідків куріння. Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) заявила: «Цигарка - це хитрий виріб, котрий, перш ніж убити, постачає в організм людини таку кількість нікотину, щоб тримати її в залежності все життя». Отже, однією з причин, чому слід позбутися цієї звички, є те, що куріння тютюну піддає небезпеці здоров’я і життя. З палінням пов’язано понад 25 хвороб, які становлять загрозу життю. Наприклад, воно є основним чинником серцевого приступу, інсульту, хронічного бронхіту, емфіземи, різних видів раку, особливо раку легенів. Звичайно, людина може курити протягом багатьох років, перш ніж у неї з’явиться якась із цих хвороб. Крім того, паління не робить когось привабливішим. Реклами зображають курців чарівними й здоровими. Але насправді це не так.

 

Як куріння впливає на інших

 

У Біблії говориться: «Люби свого ближнього, як самого себе» . Любов до ближніх — а ними є насамперед члени вашої сім’ї — це вагома причина, щоб кинути курити. Паління завдає шкоди іншим. Ще донедавна курець міг запалити цигарку в будь-якому місці й не сподіватися жодних заперечень. Але оскільки все більше людей усвідомлює небезпеку вдихання цигаркового диму, погляди змінюються. Наприклад, коли особа не палить, але одружена з курцем, то ризик, що вона захворіє на рак легенів на 30 відсотків більший, ніж якби вона була одружена з некурцем. Діти, батьки яких палять, у перші два роки свого життя більш схильні захворіти на запалення легенів або бронхіт, ніж ті, які живуть у сім’ях, де не курять. Вагітні жінки, які курять, піддають небезпеці майбутніх немовлят. Нікотин, окис вуглецю та інші небезпечні хімікати, що містяться у цигарковому димі, через кров матері потрапляють безпосередньо до дитини. У результаті існує велика ймовірність самовільного аборту.
Доброю новиною є те, що можна знайти істотні переваги для здоров’я, кинувши палити в будь-якому віці. Ті, хто кинув палити у віці 30-35 років, мають таку ж тривалість життя, як і в людей, які ніколи не палили.



Інформація від управління охорони здоров’я


Опубліковано: 31 травня 2017 року
Поділитися