Вони знають вже зараз, що ці питання є пріоритетом

10 листопада в м.Біла Церква відбулося відкриття екологічної акції «Молодь за енергоефективність та енергозбереження»,  учасниками якої є студенти вищих навчальних закладів Київщини.

Учасників заходу привітав заступник міського голови Валерій Гнатюк, який ознайомив присутніх із Білої Церквою, як одним із найбільших міст Київщини, яке має великий потенціал та основні напрямки щодо свого подальшого розвитку. Відмітив, що саме молодь є двигуном, який забезпечуватиме майбутнє, дбатиме про втілення найрізноманітніших програм і заходів, на першому місці серед яких є енергоефективність.

Валерій Гнатюк наголосив, що в місті розроблено чимало галузевих програм, але, на  жаль, більшість з них реалізовані лише на 10 %, у зв’язку із відсутністю фінансового ресурсу та обмеженнями в законодавстві України. Зараз місто розробило та затвердило Стратегію розвитку Білої Церкви на період до 2025 року й має чіткий план руху  по певних напрямках та готове до впровадження реформ. Одним з напрямків роботи є безпека життя, екологічні питання та  впровадження заходів з енергоефективності.  Працюючи в даному напрямку  Біла Церква приєднання до європейської ініціативи «Угода мерів щодо енергетики та клімату» та взяла зобов'язання скоротити на своїй території викиди СО2 щонайменше на 40% до 2030 року у порівнянні із 2013 роком за рахунок реалізації проектів з енергоефективності та відновлюваної енергетики.

Слід зазначити, що питання економії енергоресурсів та збереження екології  в містах Європи стоять на одному з перших місць. В них розроблені та діють ефективні програми і нашим завданням є також запровадити такі заходи, оскільки протягом багатьох десятиліть не проводилося жодних таких заходів, і це призвело до того, що в Україні споживання енергоресурсів в 2-2,5 рази більше, ніж в Європі.

Побажав учасникам акції плідної роботи та висловив сподівання, що отримані знання та досвід їм неодмінно будуть в нагоді й більшість із них пов’яжуть свою подальшу долю із енергозбереженням та екологією.

В ході заходу директор КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» Назарій Атаманчук ознайомив присутніх із діяльністю даної установи, основним завданням якої є реалізація Стратегії розвитку Білої Церкви на період до 2025року. Зупинився на основних напрямках діяльності та проектах, які вже успішно стартували, серед яких напрямки: туризм, громадянське суспільство, підприємництво.  Відмітив, що серед основних  напрямків роботи також є й енергоефективність.

Під час заходу  радник міського голови з питань енергоефективності  Кирило Томляк  наголосив, що відправною точкою підвищення енергоефективності має бути комплексний аналіз енергоспоживання міста та налагодження дієвої системи моніторингу споживання енергетичних ресурсів.

На даний час розроблена міська програма розвитку системи енергетичного менеджменту, в рамках якої буде налагоджений щоденний контроль за споживанням енергетичних ресурсів: теплової енергії, природного газу, електричної енергії, тощо. Це дозволить визначити пріоритетні проекти з енергозбереження, покращить якість надання енергетичних послуг і зменшить витрати міського бюджету, а також сприятиме залученню інвестицій у процеси енергоефективної модернізації інфраструктури міста.

 “Не можливо управляти тим, чого ти не можеш виміряти. Чим точніші і оперативніші будуть дані про споживання енергетичних ресурсів, тим ефективніші будуть управлінські рішення для енергозбереження, - підкреслив радник міського голови з питань енергоефективності Кирило Томляк. - Досвід українських міст, які мають розвинену систему управління споживанням енергії, свідчить про можливість досягнення в результаті запровадження системи енергоменеджменту економії енергетичних ресурсів на рівні 10-15% ”.

У будівлях дитячих садочків, шкіл, лікарень та структурних підрозділів міської ради у 2015 році було спожито близько 40 тисяч Гкал теплової енергії та 6 млн кВт год. електричної енергії. Економія на рівні навіть 10% дозволить зекономити місту 7 мільйонів гривень на рік.

В рамках європейської ініціативи «Угода мерів щодо енергетики та клімату» розроблено План дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату для м. Біла Церква на 2017-2030 роки. Це програмний документ, який аналізує структуру споживання енергетичних ресурсів в місті та визначає загальне бачення міста щодо зниження викидів парникових газів за рахунок проектів з енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії. Після затвердження міською радою даний документ буде направлений для аналізу та коментарів до секретаріату ініціативи «Угода мерів щодо енергетики та клімату».

План дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату - це декларація готовності міста йти в ногу зі світом, скорочуючи споживання традиційних енергоресурсів та вплив на довкілля. Міська влада активно співпрацює з міжнародними фінансовими організаціями для залучення додаткових інвестицій в проекти з термомодернізації бюджетних установ, зокрема дитячих навчальних закладів, покращення енергоефективності системи зовнішнього освітлення, системи теплопостачання та в інших напрямах. Наявність чіткого плану дій розширить можливості для такої співпраці та дозволить зробити її системною, прогнозованою та ефективною.

“Ми розраховуємо, що обидва документи будуть затверджені міською радою вже найближчим часом і стануть основою міської політики підвищення енергоефективності, а також сприятимуть залученню інвестицій та коштів міжнародної допомоги в проекти з енергозбереження”, - підсумував Кирило Томляк. 

В ході заходу присутні обговорили ряд питань щодо механізмів, умов та можливостей впровадження заходів по енергозбереженню, залучення інвестиції для їх реалізації та ін.

 В рамках  акції, яка  відбуватиметься 10-11 листопада учасники матимуть змогу відвідати ряд сучасних підприємств Білої Церкви, які застосовують енергозберігаючі технології, ознайомитися із практикою утеплення житлового будинку та ін.



Опубліковано: 10 листопада 2016 року
Поділитися