Відзначення 71-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

09 травня в м.Біла Церква з нагоди 71-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відбулися  мітинг та покладання квітів до Вічного Вогню.

В ході мітингу від імені міської влади зі святом Великої Перемоги присутніх привітав міський голова Геннадій Дикий, який наголосив : «Сімдесят сім років тому, деякі диктатори вирішили розподілити світу між собою.  Друга світова війна розпочалася вторгненням та захопленням чужої території фашистськими загарбниками. Світ відреагував невчансно і мусив дорогою ціною заплатити за боротьбу із фашизмом. Вісімдесят сім країн були  втягнуті у цю страшну війну, жертвами якої стали десятки мільонів людей».

Міський голова акцентував увагу, що Україна одна із тих країн, що найбльше постраждала в Другій світовії війні. Більш як 10 млн. наших співвітчизників загинуло. Війна не оминула жодної сім’ї, кожен п’ятий українець загинув.

«Наші ветерани живі свідки тих страшних подій. Завдяки вашій мужності, героїзму та відвазі було подолано ворога.  Наші діти  не повинні забувати ваші подвиги. Сьогодні, тримаючи портрети своїх прадідусів, молодь вшановує пам’ять про загиблих та живих, - відзначив Геннадій Дикий. - Історія повторюється і зараз проти нашої Батьківщини знов здіснюється агресія. На сході України точаться бойові дії і, майже щодня, наші захисники, ціною власного життя, відстоюють територіальну цілісність, незалежність  та суверенітет України. Ми вдячні всьому світовому товариству за підтримку, але взявши за приклад героїзм наших дідів, які об’єдналися і подолали нацизм - сьогодні так само мусимо подолати ворога».

В урочистостях з нагоди 71-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні традиційно взяли участь представники посольств Чеської та Словацької Республік в Україні.

В ході мітингу присутніх також привітали голова Білоцерківської  районної державної адміністрації Вадим Маршалок, заступник Посла Словацької Республіки в Україні Генріх Сасай, аташе з питань оборони при Посольстві Чеської Республіки в Україні, полковник Павел Келбл, протоієрей Української православної церкви Валерій Яблонський,  благочинний Білоцерківського району Української православної церкви Київського патріархату протоієрей Микола Гопайнич.

Перед учасниками мітингу також виступив учасник руху Опору на території Бельгії в роки Другої світової війни І.Чайка. 

Від імені учнівської молоді міста шану воїнам Перемоги висловила учениця Білоцерківського колегіуму Юлія Бегас. Вона розповіла спогади про Героя Радянського Союзу Івана Зінчека, який був її прапрадідом та героїчно загинув під час Другої світової війни.

В ході заходу присутні хвилиною мовчання вшанували всіх загиблих у роки Другої світової війни.

По закінченню мітингу та покладання квітів відбувся молебень по загиблих воїнах в роки Другої світової війни.

В святкових заходах взяли участь депутати міської ради, заступники міського голови, члени  виконавчого комітету міської ради, представники громадськості та міських ЗМІ.



Опубліковано: 10 травня 2016 року
Поділитися