Відбулося засідання робочої групи з питання вшанування пам’яті жертв Голокосту

27 липня відбулося засідання робочої групи з питання вшанування пам’яті жертв Голокосту.  Нараду провела заступник міського голови Ольга Настіна, яка відмітила, що в Білій Церкві створено робочу групу, яка працює над вирішенням даного питання, і вже має деякі напрацювання.

 

Основну увагу під час засідання зосередили на необхідності визначення низки критеріїв щодо місця, де буде проводитися вшанування, визначення об’єкту згідно з архітектурними вимогами (пам’ятник, меморіал пам’ятний знак), обговорили механізм підготовки, розробки та подальшого затвердження відповідного рішення. До речі, з приводу цього були висловлені різні думки: винести питання на розгляд сесії чи на засідання виконавчого комітету. Вирішили зупинитися на варіанті пам’ятний знак, оскільки прийняття такого рішення входить до компетенції місцевого самоврядування.

 

Секретар Білоцерківської міської ради Борис Смуток наголосив, що питання має вирішуватися виключно в законодавчому полі з урахуванням різних аспектів – політичних, історичних, громадських.

 

«Перед тим, як переходити до конкретних кроків щодо вшанування жертв Голокосту в Білій Церкві, потрібно прийняти рішення на міській раді про те, що білоцерківська громада підтримує саму ідею вшанування пам’яті жертв Голокосту, а зокрема дітей – представників єврейської національності, які безневинно були знищені нацистською Німеччиною. Потрібно пам’ятати, що перед початком Другої світової війни представники єврейської національності становили 60-70% населення міста, багато з них загинуло, і наш обов’язок – їх вшанувати», – наголосив Борис Смуток.

 

Секретар міської ради висловив вдячність історикам, науковцям міста та працівникам Білоцерківського краєзнавчого музею, з якими неодноразово проводилися зустрічі з метою детального вивчення даного питання.

 

Також варто відмітити, що до процесу обговорення активно залучаються депутати, представники відповідних структурних підрозділів міської ради, громадськість.

 

Під час засідання присутні окремо зупинилися на механізмі визначення місця вшанування, відмітивши, що одним із можливих варіантів його обрання є проведення громадського обговорення. Також обговорили питання організації та проведення конкурсу на кращий ескізний проект пам’ятного знаку для вшанування пам’яті жертв Голокосту.

 

За підсумками наради представникам структурних підрозділів міської ради були дані відповідні доручення, на термінах виконання яких було зосереджено окрему увагу. Також наголосили на необхідності підготовки відповідного проекту рішення міської ради.

 

У засіданні взяли участь представники структурних підрозділів Білоцерківської міської ради: начальник відділу культури і туризму міської ради Юлія Ковальська, заступник начальника департаменту ЖКГ – начальник відділу благоустрою та екології  Альона Колотницька, в.п. начальника управління містобудування та архітектури Олександр Голуб, в.о. головного архітектора Петро Захарченко, представники наукової інтелігенції міста – історики Євген Чернецький, Сергій Бурлака, Анатолій Бондар, Олексій Стародуб, директор навчально-виховного комплексу «Міцва-613» Нателла Андрющенко, представники громадськості та ін.

Відбулося засідання робочої групи з питання вшанування пам’яті жертв Голокосту


Опубліковано: 28 липня 2017 року
Поділитися