Проекти Громадського бюджету опрацьовано, визначено ті - що відповідають вимогам

Цього року Біла Церква вперше взяла участь у цікавому, започаткованому в Європейських країнах проекті - Громадський бюджет, отримавши можливість надати білоцерківцям  шанс брати безпосередню участь в управлінні містом  та спрямуванні частини коштів на втілення найважливіших на їх думку заходів.

 

В місті було проведено велику роботу щодо впровадження Громадського бюджету.  Завдяки налагодженій роботі із Фундацією Польсько-української співпраці  «ПАУСІ», у досить стислі терміни протягом квітня-травня  були змінені положення, проведено навчальні тренінги модераторів та відповідальних працівників структурних підрозділів міської ради, інформаційну кампанію, організовано зустрічі з мешканцями та здійснено прийом проектів.

 

Білоцерківцям було запропоновано подати малі проекти - загальна вартість реалізації яких не повинна перевищувати 200 тис. грн та великі проекти –загальна вартість реалізації яких становить від 200 до 700 тис.грн.

 

17 червня ц.р. було завершено прийом проектів до Громадського бюджету. Біла Церква отримала чудовий результат, як для першого разу:  всього подано 89 пропозицій на загальну суму понад 29 млн грн., хоча в бюджеті міста на даний проект передбачено 5 млн грн. Це свідчить про активну позицію жителів міста, які не тільки прагнуть змінити рідне місто, а й  намагаються особисто долучитися, запропонувавши свої ідеї.

 

Відповідно до Положення про Громадський бюджет  структурними підрозділами, до компетенції яких належать запропоновані проекти, було проведено їх детальний аналіз, опрацьовано обгрунтування розрахунків, визначено чи можливо його реалізувати саме на запропонованій земельній ділянці (чи не проходять по ній проходять комунікації та чи не належить вона до комунальної власності тощо), належність об’єктів задіяних в проектах  до комунальної власності територіальної громади міста Біла Церква,  вивчено чи можна проект реалізувати протягом одного бюджетного періоду, чи матимуть його результати загальнодоступний характер , а також перевірено, чи вже не передбачено міським бюджетом  кошти на проведення аналогічних заходів саме на запропонованих об’єктах,  тощо.

 

Відповідальними особами були проведені зустрічі з авторами, аби узгодити деталі, вартість, місця реалізації проекту та ін.

            

Всі запропоновані проекти були оприлюднені на офіційному веб-сайті Білоцерківської міської ради. Робочим органом було проведено ряд засідань щодо  їх опрацювання і 27 липня відбулася нарада , під головуванням заступника міського  голови Інни Новогребельської, на якій було поінформовано про відповідні висновки профільних виконавчих органів по кожному поданому проекту та  шляхом голосування визначено, які з них допущені для участі у голосуванні, а які - відхилені.

 

Слід зазначити, що проекти були різноманітних спрямувань. Серед них досить великий відсоток зайняли такі, що стосувалися  спорудження, благоустрою  дитячих та спортивних майданчиків, упорядкування прибудинкових територій та територій ряду навчальних закладів. Цікавими є низка проектів по облаштуванню громадських просторів з елементами застосування новітніх технологій, благоустрою історичних місць Білої Церкви із встановленням пам’ятників відомим діячам або скульптурних композицій в найпопулярніших місцях відпочинку білоцерківців. Креативно автори підійшли до ідеї щодо створення можливостей для всебічного розвитку дітей з особливими потребами, започаткування шкільного радіомовлення, проведення дитячих літературних конкурсів та облаштування місць для тренування домашніх тварин та ін.

 

«Всі проекти були детально опрацьовані, по кожному з них ми маємо грунтовний аналіз. На жаль багато із запропонованих проектів мали занижений кошторис й при правильному обрахуванні вартість реалізації проекту виходила за визначені суми. Були й такі проекти, що мали фрагментарний характер виконання робіт не враховуючи загальну цілісність комплексу, в якому він знаходиться. Автори  низки проектів  не врахували наявність комунікацій, тощо. Тому ряд проектів  було запропоновано до відхилення загальним голосуванням членів робочої групи. За підсумками розгляду до реєстру Проектів було запропоновано внести 48 проектів, з яких: 27  малих та 21 великий проект, на загальну суму близько 17,5 млн грн ( на малі – 4,3 млн грн, великі – 13,2 млн.грн),  - наголосила заступник міського голови- голова робочої групи Інна Новогребельська. -  До речі, обговорення та голосування за всі проекти відбувалося в онлайн режимі та зараз відео можна переглянути на Ютуб каналі міської ради» .

 

В подальшому даний реєстр буде винесено на розгляд виконавчого комітету міської ради, на засідання якого  будуть запрошені автори проектів для їх захисту. 

 

Голосування білоцерківців проводиметься з 1 по 15 вересня включно, після оприлюднення на веб-порталі Білоцерківської  міської ради допущених для участі у голосуванні проектів.

 

Кожен житель міста матиме можливість віддати один голос за малий проект та один голос за великий проект .

 

Заступник міського голови Інна Новогребельська відмітила, що голосування в цьому році відбуватиметься бюлетенями. Попередньо визначено 17 місць для проведення голосування. Робочою групою буде опрацьовано перелік місць  та за необхідності внесені зміни й  доповнення.

Проекти Громадського бюджету опрацьовано, визначено ті - що відповідають вимогам


Опубліковано: 28 липня 2017 року
Поділитися