Відбулося засідання 41 сесії міської ради

29 червня відбулося засідання сорок першої сесії Білоцерківської міської ради VІІІ скликання, яке провів міський голова Геннадій Дикий.

На початку засідання прозвучав виступ від депутата Георгія Нагорного, який наразі проходить службу у  окремому загоні спеціального призначення «Омега»  Національної гвардії України.

Ще два виступа оголосив депутат Андрій Король. Одне стосувалося необхідності звернення до державних органів з вимогою не підвищувати тарифи на комунальні послуги, друге – щодо виконання державою гарантій з компенсування різниці в тарифах за спожиті комунальні послуги місцевим бюджетам.

Щодо організації діяльності депутата Вікторії Шишковської

Під час сесії міський голова Геннадій Дикий зачитав повідомлення від депутатської фракції політичної партії  «За майбутнє» Білоцерківської міської ради щодо змін у її складі.   Так, до членів цієї фракції  додано  депутата Вікторію  Шишковську, яка  склала присягу на минулій сесії.

Затверджено її графік прийому громадян цією депутаткою за адресою: вул.Ярмаркова, 7 офіс 4,  щоденно з 15.00 до 17.00 (крім суботи та неділі). 

Вікторія Шишковська згідно увійшла до складу постійної комісії з питань інвестицій, регуляторної політики, транспорту і зв’язку, торгівлі, туризму, послуг і розвитку підприємництва, власності, комунального майна та приватизації, розвитку агропромислового комплексу.

Преображенський собор надано у користування ПЦУ

Депутати міської ради ухвалили рішення про передачу в безоплатне користування релігійній організації «Управління Білоцерківської Єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України)» майна.

Доповідаючи питання депутат міської ради Олена Ткач наголосила про важливість,  необхідність та актуальність цього рішення, оскільки є факти неналежного, зрадницького ставлення священників московського патріархату до нашої Батьківщини, до воїнів ЗСУ та до всього, що відбувається зараз. Священники цієї парафії у своїй більшості не визнають, що в Україні відбувається війна.  Детутатка акцентувала, що Україна, як і будь яка країна, має право на свою церкву, а громадяни молитися – українською мовою. Відмітила, що священики московського патріархату мають сьогодні всі можливості об’єднатися, утворити єдину українську помісну церкву, молитися за Україну, відспівувати наших воїнів, які, на жаль, гинуть сьогодні кожного дня.

Так, за підсумками голосування у користування Православній церкві України передано нежитлові будівлі: Преображенський собор та Нікольська церква, які розташовані по вул. Млиновій, 10.

Внесенні зміни до Програми підтримки Захисників і Захисниць України на 2023-2025 роки, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 17 листопада 2022 року №3265-34-VIII

Рішення ухвалено з метою забезпечення підтримки членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, які є жителями Білоцерківської міської територіальної громади.  Зокрема, йдеться про надання членам сімей загиблих одноразової грошової допомоги на встановлення пам’ятних знаків на могилах воїнів, що загинули (померли) з 24 лютого 2022 року і поховані не на «Алеї Слави» кладовища «Сухий Яр». Сума підтримки становитиме до 10-ти мінімальних заробітних плат, встановлених на 01 січня відповідного бюджетного року.

У Білій Церкві запровадять Е-консультації

Під час засідання сесії було затверджено Порядок проведення електронних консультацій та опитувань в  Білоцерківській міській територіальній громаді.

Е-консультації будуть однією з форм участі жителів громади у місцевому самоврядуванні. Вони проводитимуться з метою  залучення громадян до вирішення питань місцевого значення.

Електронні консультації та опитування проводитимуться на засадах добровільності, інклюзивності, відкритості, прозорості, свободи висловлювань, політичної неупередженості та з обов’язковим розглядом пропозицій та коментарів, поданих під час їх проведення.

Е-консультації будуть відкритими. В них  зможуть брати участь члени Білоцерківської міської територіальної громади, яким на дату їх проведення  виповнилося 18 років та які належним чином зареєстровані та ідентифіковані за допомогою сертифікованих сервісів ідентифікації.

Уся інформація, пов’язана з ініціюванням, підготовкою, проведенням Е-консультацій, розглядом зауважень та пропозицій, а також рішення Білоцерківської міської ради, виконавчого комітету Білоцерківської міської ради та розпорядження міського голови, прийняті за результатами їх розгляду, розміщуватимуться на веб-порталах Е-консультацій, а також можуть розповсюджуватися в засобах масової інформації та іншими способами.

Передбачається, що цей інструмент не може використовуватися для політичної, у тому числі передвиборчої агітації.

Е-консультації зможуть проводитися у формі: електронного опитування,  електронного  оприлюднення питань для Е-консультації (збір ідей),  електронного обговорення нормативно-правового акту.

Е-консультації зможуть проводитися щодо:

- програм соціально-економічного і культурного розвитку та інших програм, рішень стосовно стану їх виконання;

- проєктів бюджету міста та звітів про його виконання;

- проєктів генерального плану Білоцерківської міської територіальної громади та змін до

нього, планів зонування територій, детальних планів території;

- проєкту стратегічного плану розвитку громади та змін до нього;

- проєктів рішень, прийняття яких може впливати на стан навколишнього природного

середовища;

- з питань використання комунальної власності;

- надання дозволу на спеціальне використання природних ресурсів місцевого значення, а

також скасування такого дозволу;

- питань адміністративно-територіального устрою, передбачених законодавством;

- встановлення правил з питань благоустрою;

- зміни тарифів на житлово-комунальні послуги, відносно яких рішення ухвалюється

міською радою або виконавчим комітетом;

- зміни тарифів на проїзд у громадському транспорті;

- проєктів рішень ради про зміну місцевих податків та зборів тощо .

Результати проведення Е-консультацій враховуватимуться Білоцерківською міською радою, її виконавчими органами та посадовими особами під час прийняття остаточного рішення і в подальшій їх роботі.

Платформа буде доступною після узгодження всіх технічних питань із розробниками.

Щодо підтримки молоді

Внесенно зміни до Програми сприяння соціальному становленню та розвитку молоді, підтримки сім’ї на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 24 грудня 2020 року №34-05-VIII (зі змінами).

Як зазначив начальник управління молоді та спорту міської ради Олексій Копишинський потреба прийняття цього рішення обумовлена тим, що 14 грудня 2023 року була укладена угода про партнерство між Білою Церквою та Німецьким містом Брауншвейг. Наразі сторони домовилися, що німецька сторона може прийняти делегацію у складі 15 осіб, з числа студентів, які навчаються у вищих навчальних закладах міста і є молодіжним активом Білоцерківської громади. 

Наша сторона має забезпечити переїзд  молодіжної делегації , решта витрат, пов’язаних з витратами бере на себе німецька сторона.  

Другим рішенням, що стосувалося молодіжної політики - внесені зміни до Програми оздоровлення та відпочинку дітей Білоцерківської міської територіальної громади на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 24 грудня 2020 рок №35-05-VIII.

Це рішення забезпечить необхідні фінансові, правові та організаційні передумови для охоплення послугами з відпочинку та оздоровлення дітей один із батьків яких загинули, пропали безвісти, померли внаслідок поранення та захворювання одержаних під час безпосередньої участі у захисті та обороні України.

Надано дозвіл на проведення пошуків останків німецьких солдат

Депутатами було підтримано рішення про проведення пошуку та перепоховання останків німецьких  військовослужбовців та військовополонених.

Даним рішенням погоджено проведення приватним підприємством «Пам'ять і слава», робіт з пошуку в центральній частині міста на території КЗ БМР «Будинок органної та камерної музики» та на південно-східній околиці міста між Білоцерківською гімназією-початковою школою №11 та будинками №№26-28 по вул. Східна, останків німецьких військовослужбовців та військовополонених, їх ексгумації та перепоховання. Про це ми  інформували тут (https://bc-rada.gov.ua/node/14427);

Доповідаючи питання заступник міського голови Катерина Возненко зауважила, що проєкт рішення підготовлено  на підставі звернення Народної спілки Німеччини догляду за військовими похованнями відповідно до Законів України «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону археологічної спадщини», підзаконних нормативно-правових актів, з метою забезпечення реалізації Угоди між Урядом України і Урядом Федеративної Республіки Німеччина про догляд за могилами воїнів в Україні і Федеративній Республіці Німеччина від 29 травня 1996 року.

Ключовими аспектами пошукових робіт є:

  • пошукові роботи виконуватимуться на підставі:
  • Дозволу Мінкульту від 08.08.2022 №7/22.П, виданий виконавцю приватному підприємству «Пам'ять і слава»;
  • Дозволу Мінкульту від 16.03.2023 №24/23, виданий завідувачу відділу археології Києва Інституту археології НАН України, Івакіну В.Г.
  • пошукові роботи виконавець планує реалізовувати на 2 локаціях міста:
  • на території на південно-східній околиці міста між Білоцерківською гімназією-початковою школою №11 Білоцерківської міської ради Київської області та будинками №№26-28 по вул. Східна, де згідно досліджень місцевих краєзнавців, істориків та за свідченнями місцевих жителів, в період з 1945-1949рр. здійснювались поховання німецьких військовополонених.
  • на території комунального закладу Білоцерківської міської ради «Будинок органної та камерної музики», «Костелу», де згідно досліджень місцевих краєзнавців, істориків,  архівних даних (в тому числі німецьких та США), в період з 1941-1943рр. здійснювались поховання німецьких військовослужбовців.
  • у разі віднайдення виконавцем решток німецьких військовослужбовців, військовополонених, вони, на підставі Дозволу на здійснення ексгумації та перепоховання, будуть перепоховані на спеціально відведеному кладовищі населеного пункту Віта Поштова, поблизу Києва, або ж на території Німеччини (за бажанням рідних). 

Що важливо:

  • Пошукові роботи виконуватимуться під наглядом археолога Івакіна Всеволода Глібовича;
  • Роботи проводитимуться з дотриманням правил безпеки,  будуть враховані плани розташування інженерних мереж, а по завершенню робіт буде відновлено благоустрій територій. Питання відновлення  ділянок вже обговорено з підрядними організаціями.
  • До виконання робіт залучаємо краєзнавців та істориків міста, спеціалістів краєзнавчого музею.
  • Проєкт не передбачає виділення коштів з місцевого бюджету, вищезазначені роботи виконуватимуться за рахунок німецької сторони.

Міський голова: «Німеччина сьогодні одна з провідних країн, яка допомагає нам бути вільними, незалежними європейцями та з огляду на вшанування загиблих під час Другої світової війни є необхідність прийняття такого рішення».

Бюджетні питання

Першим було ухвалено рішення  передати у 2023 році із загального фонду бюджету Білоцерківської міської територіальної громади міжбюджетний трансферт в сумі 5 млн  грн обласному бюджету Київської області на реалізацію заходів з ліквідації наслідків ведення бойових дій та відновлення інфраструктури на територіях територіальних громад Київської області; будівництва захисних споруд цивільного захисту населення від впливу небезпечних факторів, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів; відсічі збройної агресії російської федерації проти України та забезпечення  національної безпеки.

Другим рішенням уточнено бюджет Білоцерківської міської територіальної громади на 2023 рік.

Збільшено обсяг видатків  за рахунок субвенції з державного бюджету місцевому бюджету в сумі 5 млн 853 тис. грн. на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей учасників бойових дій на території інших держав, для осіб з інвалідністю I - II групи з числа учасників бойових дій на території інших держав, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов'язаних з перебуванням у цих державах, та які потребують поліпшення житлових умов.

Крім того, за рахунок перерозподілу призначень загального фонду бюджету Білоцерківської міської територіальної громади було спрямовано кошти на виконання цільових місцевих програм у сумі 25 млн 225, 5 тис. грн. У т.ч. по Програмі захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного, природного, соціального та воєнного характеру Білоцерківської міської територіальної громади на 2023-2025 роки виділено 4 млн 450 тис. грн :

- 3 млн грн на дооблаштування найпростіших укриттів в житловому фонді;

- 1 млн 450 тис. грн на облаштування системи віддаленого контролю за доступом до найпростіших укриттів та обслуговування відповідної системи.

У комунальну власність прийнято допомогу від наших німецьких партнерів

Безоплатно прийняли в комунальну власність нашої громади від міста Єна Федеративної Республіки Німеччина майна, а саме: транспортний засіб – автомобіль швидкої допомоги Toyota Land Cruiser 2022 року випуску, переданий за сприяння Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). Автомобіль буде закріплений за комунальним некомерційним підприємством Білоцерківської міської ради «Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1».

Ще одним рішенням  також безоплатно прийнято в комунальну власність громади майно від

міста Брауншвейг Федеративної Республіки Німеччина. Мова йде про майно вагою 7,840 тон, яке передано через благодійний фонд «Хоф Шлютер», а  саме: генератор та комп’ютери, монітори, блоки. Генератор буде передано на баланс КП БМР «Муніципальне шляхово - експлуатаційне управління», комп’ютерна техніка - управлінню освіти і науки Білоцерківської міської ради.

Начальник управління освіти і науки міської ради Юрій Петрик зауважив, що отримане обладнання передано на заклади освіти. Серед того, що отримано: 450 ноутбуків, 546 великих блоків , 264 моно блоки з оперивною пам’яттю 8  ГБ і більше та монітори.  Ця техніка дала змогу забезпечити заклади дошкільної освіти, які цього потребували. Ними забезпечили роботу господарського комплексу, методичну та адміністративну роботу, ведення вебсайтів установ.

Крім того комп’ютерами забезпечені ті установи, де відбуваються мультипредметні тести та ЗНО, що здають випускники шкіл, обновили у навчальних закладах парк комп’ютерної техніки, який морально застарів. Ця техніка передостаннього п’ятого покоління буде заміною техніки третього покоління, яку використовували наші навчальні заклади.

Міський голова Геннадій Дикий: «Це дуже суттєва допомога. Ми дякуємо нашому місту побратиму Брауншвейг. Вони не втомлюються нам допомагати. Попередньо надіслали  автобуси, зараз ціла вантажівка з комп’ютерами. Допомога партнерів є дуже цінною».

Інші питання розглянуті під час засідання сесії:

- внесені зміни до Програми надання фінансової допомоги військовим частинам та органам військового управління Збройних сил України, які розташовані на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2023 рік, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 09.12.2022 року № 3281-35-VIII;

- внесенні зміни в додаток до рішення Білоцерківської міської ради від 28 грудня 2022 року № 3401-36-VIII «Про затвердження Цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного, природного, соціального та воєнного характеру Білоцерківської міської територіальної громади на 2023-2025 роки» (зі змінами);

- змінено вид економічної діяльності деяких закладів освіти комунальної власності Білоцерківської міської територіальної громади. Мова йде про п’ять загальноосвітніх навчальних закладів, яким в рамках законодавства України буде дозволено проводити медичне обслуговування дітей штатними працівниками закладу, після отриманих відповідних ліцензій.  Даним закладам вносяться зміни у їхні статути;

- внесені зміни до Програми співфінансування робіт з капітального ремонту  багатоквартирних житлових будинків  м.Біла Церква на 2019-2024 рр., затвердженої рішенням міської ради від 28 березня 2019 р. №3551-68-VІІ, шляхом викладення його в новій редакції.

Фінансування капітального ремонту дахів житлових будинків та ліфтів проводитиметься у співвідношенні 10% - співвласники житлових будинків, 90% - міський бюджет. Фінансування всіх інших робіт капітального характеру здійснюватиметься у співвідношенні: 30% - співвласників житлових будинків, 70%- місцевий бюджет;

-визначено величину опосередкованої вартості найму (оренди) житла в Білоцерківській міській територіальній громаді за ІІ квартал 2023 року;
-погоджено проєкт будівництва будівлі навчального закладу (закладу загальної середньої та  дошкільної освіти) та затверджено договір про спільну діяльність. Мова йде про будівництво навчальної установи на земельних ділянках комунальної власності, що знаходяться в користуванні Білоцерківського приватного ліцею «Міцва-613» (вул. Павла Скоропадського,4);

-підтримано звернення депутатів Білоцерківської міської ради VІІІ скликання до Міністерства оборони України про безоплатну передачу з державної власності Міністерства оборони України в комунальну власність Білоцерківської міської територіальної громади нерухомого майна. У зверненні викладено прохання передати нежитлову будівлю площею 761,9 м 2, земельні ділянки площею 0,03964 га та 0,06981 га, що знаходиться у мікрорайоні  Гайок. Така пропозиція виникла на основі звернення голови правління громадської організації «Перший український батальйон військових капеланів», саме там дана ГО забезпечує функціонування реабілітаційного центру для воїнів;

-розглянуто низку майнових, земельних та інших питань, з яких були прийняті відповідні рішення

Відбулося засідання 41 сесії міської ради


Опубліковано: 29 червня 2023 року
Поділитися