Відбулася пресконференція секретаря міської ради

7 червня відбулася пресконференція для представників місцевих засобів масової інформації, яку провів секретар міської ради Володимир Вовкотруб.

Подяки представникам ЗМІ

Перед початком, Володимир Вовкотруб подякував місцевим ЗМІ за професіоналізм, активну громадянську позицію, патріотизм  та вагомий внесок представників колективів ЗМІ у розвиток  інформаційної сфери Білоцерківської міської територіальної громади,  за оперативне поширення інформації у випадках надзвичайних ситуацій, за плідну співпрацю на інформаційному фронті заради перемоги України. З нагоди Дня журналіста, який святкували напередодні,  подяки були вручені  редакціям телерадіокомпанії "Крокус-1", телеканалу «Еспресо: Біла Церква»,  інформаційного агентства «Фактум», інтернет ресурсу «БЦ NEWS», Газети «Громадська думка», газети «Вісник Білої Церква»,  радіо «БЛІЦ –ФМ».

 Фото тут.

Щодо освітньої сфери

Першим питанням, на якому зупинився секретар ради стосувалося сфери освіти. Він поінформував, що у цьому році Національний мультипредметний тест (НМТ) майбутні абітурієнти та абітурієнтки почали складати з 14 травня до 25 червня.

В цьому році також передбачені кошти на преміювання випускників 11 класів та їхніх учителів, які отримають 200 балів: 5 тис. грн учням і по 3 тис. грн педагогам за кожні 200 балів з навчальних предметів. У минулому році таких результатів було 35! Бажаємо й у цьому році найвищих успіхів у складанні НМТ.

У червні-серпні відбудуться поточні ремонтні роботи в комунальних закладах освіти. Для цього з бюджету громади виділено по 120 тис. грн на кожну школу та по 100 тис. грн на кожен садочок.

Крім того, заплановано проведення капітальних ремонтів у  низці закладів освіти, зокрема: ремонт території ліцею №9, покрівлі будівлі гімназії №7. У Білоцерківському колегіумі виконають капітальний ремонт санвузлів, а у трьох гімназіях проведуть капітальні ремонти укриттів.

Секретар ради наголосив, що з червня працює 8 чергових садочків: № 3, 7, 12, 19, 21, 25, 32, 35. У цілому їх проєктна потужність розрахована на 2 800 вихованців.

За підсумками опитування, яке проводилось навесні, батьки 2500 вихованців мають нагальну потребу, щоб діти влітку перебували в дошкільних навчальних закладах. Станом на 04 червня чергові садочки відвідало 1722 дитини – це 61,5 % від потреби. Загалом працює 89 груп.

У решті садочків, які не є черговими, протягом літа будуть виконуватись ремонтні роботи та буде проведено відпускну кампанію працівників, адже санітарним регламентом закладів дошкільної освіти заборонено виконання ремонтних робіт під час перебування в закладі дітей.

Стартувала й оздоровча кампанія дітей Білоцерківської громади.  З 3 червня і протягом трьох тижнів на базі закладів позашкільної та загальної середньої освіти працюватимуть 6 літніх таборів різного профілю із денним перебуванням школярів.

Для дітей, які відпочиватимуть у літніх профільних таборах передбачено дворазове харчування за рахунок коштів бюджету громади. Програмами їх функціонування передбачено заняття в гуртках і спортивних секціях, творчі конкурси, квести, тренінги, спортивні ігри і змаганна, екскурсії тощо.

Крім того, згідно з Програмою підтримки Захисників та Захисниць України також передбачено компенсацію за оздоровлення для дітей загиблих Захисників у супроводі одного дорослого. Така компенсація становить по 14 тис. 600грн на одну особу.

Наразі  55 осіб вже оформили договори на таке оздоровлення в управлінні соціального захисту населення міської ради  на загальну суму 803 тис. грн.

Під час канікул збільшується кількість ризиків для дітей, адже вони мають більше вільного часу. Тому, Володимир Вовкотруб звернувся до батьків з проханням обов’язково нагадати дітям про правила безпечної поведінки на водоймах, на залізниці, на дорогах, поводження з вогнем тощо.

Про відключення світла

Ситуація зі станом енергопостачання в нашій громаді, як і в усій Україні, залишається складною. На жаль, ті графіки відключень електроенергії, які розміщено на офіційних сторінках ДТЕК, в переважній більшості не виконуються. Оскільки крім стабілізаційних відключень додаються ще й аварійні. Через це, ми стикнулися з рядом проблем, які з цим пов’язані.

До прикладу, нещодавно, коли було одночасно відключено електроенергію для великої кількості споживачів, ми мали зупинку 300 ліфтів і на той момент заблокованими в ліфті опинилися 85 осіб.

Володимир Вовкотруб звернувся до білоцерківців поставитись із розумінням до тих умов, в яких ми всі опинились: «В країні війна, ворог руйнує енергетичну інфраструктуру, відключення електроенергії може відбутися в будь-який момент. Тому, якщо у вас є можливість, краще скористатися сходинками, а не ліфтом. Для того, щоб деблокувати 85 осіб, потрібно дуже багато часу, і люди можуть довго очікувати аварійну бригаду».

Міська влада продовжує роботу із забезпечення критичної інфраструктури альтернативними джерелами енергії. Зокрема, на останній сесії було виділено кошти на встановлення генератора для КНП БМР «Білоцерківське міське патологоанатомічне бюро». В переважній більшості решта об’єктів критичної інфраструктури забезпечені генераторами.

Володимир Вовкотруб зазначив, що є проблема з водозабезпеченням села Шкарівка через відключення світла. Оскільки не встигає наповнюватись водонапірна башта на 50 тонн. Зараз тривають консультації з представниками ДТЕК для того, щоб знайти рішення, як вирішити цю проблему найефективніше.

Також секретар міської ради озвучив позицію щодо вуличного освітлення. Він поінформував, що в травні цього року було прийнято рішення штабу Ради оборони Київщини, яким передбачено відключення зовнішнього освітлення під час комендантської години по території області. У нашій громаді вуличне освітлення вимикається о 23.30. Володимир Вовкотруб зауважив, що є ряд звернень від жителів про необхідність відключення вуличного освітлення для економії енергоресурсів.

Справа в тому, що завдяки модернізації зовнішнього освітлення, яке проводилось в останні роки, - заміні старих ламп, які споживали значну кількість електроенергії, на сучасні енергоефективні, - вдається забезпечити освітлення з мінімальною витратою енергії.

Зараз на вуличне освітлення, підсвітку пішохідних переходів, світлофори та систему відеоспостереження всієї громади (Біла Церква і 16 населених пунктів) витрачається така ж кількість електроенергії, яку споживають орієнтовно 3 багатоповерхових будинки в місті.  Тому значної економії це не дасть, проте може негативно вплинути на безпекову ситуацію: кількість ДТП, рівень злочинності тощо.

Проте, якщо ситуація в енергетичній системі буде погіршуватись і військовою адміністрацією буде прийнято рішення про відключення зовнішнього освітлення, ми обов’язково це зробимо.

Про вирішення питань медичної галузі

Журналісти поставили низку запитань, які стосувалися медичної сфери міста та оголошеного раніше її перезавантаження через низку скарг. На що Володимир Вовкотруб поінформував:

«При прийнятті будь-якого управлінського рішення в цій сфері кожен представник влади має виходити з того, що він може бути і пацієнтом будь-якої лікарні. І мене як пацієнта сьогодні також не влаштовує якість надання медичних послуг у Білій Церкві. Тому на останній, 56-й, сесії була обговорена програма щодо підтримки медичної галузі, у тому числі щодо надання фінансової допомоги, яка викликала бурхливе обговорення серед депутатського корпусу. На цей момент вже проведено перерозподіл обов’язків та визначений новий профільний заступник, який координуватиме медичну галузь громади, – Юрій Савчук. Учора відбулася нарада з працівниками комунальних закладів нашого міста, які належать до галузі охорони здоров’я. Сьогодні у медичній галузі відбуваються зміни, і комунальним закладам «наступають на п’яти» приватні медичні заклади. Тому місцева влада має чітко розуміти, на що потрібно витрачати свої зусилля і кошти. Усім керівникам комунальних підприємств було дано доручення надати пропозиції щодо їхнього бачення шляхів розв’язання проблем на державному, обласному та місцевому рівнях. Ці питання стосуються не лише залучення коштів, а насамперед елементарного – ставлення до пацієнта. За результатами наданих пропозицій буде напрацьована нова програма, до якої ми залучимо і фахівців медичної галузі приватних структур. Програму буде винесено на розгляд та затвердження депутатами. Це буде комплексне рішення, бачення розвитку нашої громади в галузі медицини. Для мене особисто важливим є зрозуміти, які саме медичні послуги в Білій Церкві не надаються, і для їх отримання потрібно їхати до інших міст. Тому це має бути відкритий діалог, для якого потрібна правдива інформація, яка дозволить побудувати правильний механізм вирішення цієї проблеми».

Представники ЗМІ також поставили запитання щодо піднятого на 56 сесії питання про виділення коштів на додаткове оснащення спеціального медичного обладнання – ангіографа, інсультного блоку та функціонування цих приладів.

Володимир Вовкотруб наголосив, що окрім вирішення цих питань місцева влада Білоцерківської громади працює над вирішенням питання забезпечення лікарень та першочергово – відділення інтенсивної терапії (реанімації) безперебійною подачею електроенергії. Також розглядається питання встановлення сонячних панелей у Міській лікарні №2.

«Здійснюються необхідні прорахунки, і є низка міжнародних грантів, програм, у яких ми, як міська рада, беремо участь. Зокрема це стосується енергозбереження та інших напрямків. Також для лікарень нашої громади залучається благодійна допомога від міжнародних організацій. Ми використовуємо будь-яку альтернативу використанню бюджетних коштів, аби ці кошти зосередити на проведення ремонтів, закупівлю обладнання. За списком, які надали лікарні, близько 50 млн грн на закупівлю обладнання потрібно тільки для Міської лікарні №2. Щодо роботи ангіографа, триває процес отримання ліцензії, має бути додатково дозвіл на його використання. На сесії обговорювалося питання забезпечення резервного живлення цього приладу та виділення коштів на це в розмірі 8,3 млн грн. Специфіка розводки електросистеми по приміщенню в Міській лікарні №2 полягає в тому, що електропостачання відбувається від одного постійного джерела. Це було закладено при будівництві споруди. Сьогодні ми маємо враховувати реалії і вирішувати, як заощадити використання електроенергії», - пояснив Володимир Вовкотруб.

Серед інших питань,  були такі, що стосувалися:

-можливості проведення централізоване водопостачання по пров.Проточний;

-приватизації земельної ділянки по вул. Шевченка, 195 (біля пам’ятника "Літак" на набережній р.Рось);

-рішення суду про поновлення на посаді секретаря міської ради Д.Киришуна;

- встановлення системи для голосування депутатів «Голос» під час пленарних засідань сесій міської ради;

-вартості проїзду у міському пасажирському транспорті та ін.

На всі запитання було надано відповіді.

 

Відбулася пресконференція секретаря міської ради


Опубліковано: 07 червня 2024 року
Поділитися