Урочистості з нагоди 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

    09 травня в Білій Церкві відбувся мітинг та покладання квітів до Вічного вогню з нагоди 72-ї  річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Цього дня жителі Білої Церкви та гості міста прийшли до міського Парку Слави, аби вклонитися ветеранам за їхню мужність, силу духу, мудрість і доброту.

 

    З привітальним словом до присутніх звернувся секретар Білоцерківської міської ради Борис Смуток. Він відмітив, що в Білій Церкві на сьогодні проживає 170 ветеранів. Від імені всіх білоцерківців Борис Михайлович побажав усім ветеранам ще багато років життя, висловив вдячність за те, що зберегли світ від нацизму, зуміли побороти його.

 

    У своєму виступі секретар міської ради наголосив, що центральному при вході до Парку Слави нещодавно була змінена дата початку  Другої світової війни – з 1941 на 1939. За його словами, це розширює бачення тієї ціни, яку заплатила Україна за Другу світову війну.

 

    Так, ще у березні 1939 року союзник Німеччини – Угорщина завоювала Закарпатську Україну, внаслідок чого полягло багато українців. Після нападу Німеччини на Польщу, що офіційно стало початком Другої світової війни, також загинуло чимало українського народу, оскільки під Польщею була велика частина України.  Зокрема, в польській армії на той час служило 120 тисяч українців.

 

    «Два рази прокотилася військова машина Вермахту через Україну, несучи смерть від цього ненависного нацизму. На початку війни в 1941 році в Україні налічувалося майже 42 млн населення, а в кінці залишилося тільки 28 мільйонів. Чотирнадцять мільйонів – це та ціна, яка сплачена за рахунок убитих військових, бійців, солдатів, усіх тих, хто боровся з нацизмом, загинув від голоду та холоду, від німецьких куль; тих, хто примусово був вивезений до Німеччини під час окупації... Ми завжди маємо пам’ятати про ці жертви. На жаль, сьогодні бацила нацизму проросла у Росії. Проте я вірю, що ми переможемо, адже на нашій стороні справедливість і правда, нині, як і тоді, ми захищаємо свою територію. Слава кожному воїну на передовій, усім волонтерам, Збройним Силам. Слава Україні!» - сказав Борис Смуток.

 

    Слово перед громадою мали також: голова Білоцерківської районної державної адміністрації Геннадій Джегур; народний депутат України Хвича Мепарішвілі; аташе з питань оборони Чеського посольства в Україні, полковник Келбл Павел; перший космонавт Словаччини, аташе з питань оборони при Посольстві Словацької Республіки, полковник генерального штабу Іван Белла; Його Високопреосвященство Митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин; благочинний Білоцерківського району, настоятель церкви Покрови Божої Матері УПЦ КП священик Микола Гопайнич.

 

    Під час заходу також пролунали вірші, які зачитали: учень  Білоцерківського навчально-виховного об’єднання «Перша Білоцерківська гімназія - школа І ступеня» Білоцерківської міської ради Ростислав Мельник, учень Білоцерківської гімназії №2 Святослав Петришин. З піснями на воєнну тематику виступили артисти Київського академічного обласного музично-драматичного театру ім.П.Саксаганського.

 

    Пам’ять всіх, хто поклав своє життя на вівтар перемоги, вшанували хвилиною мовчання. На честь полеглих військових традиційно пролунали салютні залпи.

 

    Після завершення урочистостей відбулося покладання квітів до Вічного вогню. Також у Парку Слави біля стели з іменами полеглих пройшов молебень, який провів Митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин.

 

    У заході також взяли участь: другий секретар Посольства Словацької Республіки Галео Браніслав; депутати міської ради, заступник міського голови Ольга Настіна, радник міського голови Микола Антонюк, представники громадськості та журналісти місцевих ЗМІ.

 

Для довідки

    Друга світова війна – один із найбільш глобальних  військових конфліктів в історії планети, найбільша трагедія ХХ століття. У війні взяло участь 80% людства, у тому числі 7 млн українців. Бойові дії вели дві третини існуючих на той момент держав.

 

    Війна розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 року капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства, зокрема Голокост.

 

    До армії було залучено понад 110 млн солдат. Втрати військових та цивільного населення становили від 50 до 80 млн осіб. Уперше в бою була використана атомна зброя.

 

    По завершенню війни понад 2,5 млн українців були нагороджені радянськими та західними медалями й орденами. Більше 2 тис. осіб стали Героями Радянського Союзу, з яких 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб – тричі.  Наша землячка Людмила Павличенко, також Герой Радянського Союзу, особисто знищила 309 військовослужбовців противника та вважається найспішнішою жінкою-снайпером в історії.

 

    Після завершення Другої світової війни була створена Організація Об’єднаних Націй, однією із держав-засновниць якої була Україна.

Урочистості з нагоди 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні


Опубліковано: 10 травня 2017 року
Поділитися