У День пам’яті і скорботи покладімо квіти до солдатських могил і Вічного вогню

Щороку в травні ми відзначаємо День Перемоги над нацизмом. Високу ціну – 60 мільйонів загиблих заплатило людство за політичну сваволю двох тоталітарних систем: фашистської Німеччини та комуністичного Радянського Союзу. Український народ у найстрашнішій за всю світову історію війні 1939-1945 рр. Втратив майже 10 мільйонів людських доль. Переосмислюючи причини й трагічні наслідки нищівного лихоліття, консолідуючи міжнародні зусилля для збереження миру на планеті, Генеральна Ассамблея Організації Об’єднаних Націй у 2004 році проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення.

 

В Україні, згідно з Указом Президента, День пам’яті та примирення відзначається 8 травня, починаючи з 2015 року. Таким чином, наша держава доєдналася до країн всього світу у скорботі за жертвами війни.

 

08 травня в м. Біла Церква, у зв’язку з Днем пам’яті та примирення, були проведені заходи щодо вшанування пам’яті тих, хто ціною власного життя захистив нашу країну, весь світ від гітлерівської агресії.

 

Мітинги та покладання квітів було проведено біля Вічного Вогню у парку Слави та пам’ятного знаку – «Танк-Т-34».

 

Так, у Парку Слави, місці спочинку полеглих у горнилі війни, зібралися молодь, ветерани, діти війни, військові, матері.

 

Виступаючи перед присутніми, міський голова Геннадій Дикий закликав усіх замислитися над тими подіями, що відбувалися у роки Другої світової війни, адже якщо забути про війну, вона розпочнеться знову:

 

«61 країна брала участь у Другій світовій війні. Це найбільша катастрофа людства за всю історію існування. У 40 країнах світу велись бойові дії. За різними оцінками, кількість загиблих – від 55 до 70 млн людей по всьому світу. Україною двічі пройшов фронт, повністю зруйнувавши інфраструктуру. Але найголовніше, що від 10 до 14 мільйонів українців були закатовані, вбиті, загинули від голоду в цій жахливій війні. 5,5 тисяч білоцерківців, 20 тисяч військовополонених перебували в таборах на території Білої Церкви. Близько 10 тисяч людей були вивезені на примусові роботи до Німеччини. Мусимо завжди пам’ятати про це… На жаль, і сьогодні наші кращі сини знову гинуть на Сході України, захищаючи нашу державу, наш мир. І Україна обов’язково переможе! Слава Україні!»

 

Народний депутат України Хвича Мепаршівілі, виступаючи перед присутніми, наголосив, що Друга світова війна була найстрашнішим лихоліттям за всю історію людства, закликав молоде покоління знати історію, пам’ятати подвиг тих, хто віддав життя за мир та перемогу, а також наголосив на важливості примирення задля збереження дружніх відносин між державами.

 

На жаль, починаючи з березня 2014 року, ми перебуваємо в стані неоголошеної війни з російським агресором. На Сході України, попри досягнуті мирні домовленості, тривають військові дії, гинуть воїни та цивільні. Патріотичне гасло «Слава Україні – Героям Слава!» набуло нового святого змісту. Найкращі сини України віддають найцінніше заради незалежності Батьківщини – життя.

 

На заході були присутні, матері, чиї сини загинули, захищаючи мирне життя країни. Учасники схилили голови перед їхнім болем й дякували за те, що зростили мужніх, стійких хлопців, справжніх синів-патріотів!

 

Міський голова Геннадій Дикий вручив семи матерям воїнів, загиблих при виконанні військового обов’язку в зоні АТО Знак народної пошани «Орден матері бійця АТО». Ордени отримали: Олена Володимирівна Тіщенко, Тетяна Олександрівна Павлуша, Валентина Анатоліївна Сарнавська, Ольга Іванівна Савуляк, Юлія Юріївна Кузнєцова, Наталія Андріївна Томашук-Монакова,  Анна Мар’янівна Шикера.

 

Під час заходу, зі словами великої шани та героїзму, стійкості у захисті своєї Вітчизни до ветеранів звернувся настоятель парафії Покрова Божої Матері Української православної церкви Микола Гопайнич та провів молебень по тих, хто загинув у роки Другої Світової війни.

 

З творчими номерами на патріотичну тематику виступили представники молодого покоління.

 

Присутні вшанували пам’ять героїв війни хвилиною мовчання та покладанням квітів до солдатських могил і Вічного вогню.

 

Цього ж дня відбувся мітинг біля пам’ятного знаку «Танк Т-34». Він також об’єднав всі покоління, аби вшанувати пам’ять про героїв, які ціною власного життя відстояли мир, свободу і незалежність, врятувавши світ від нацистської навали.

 

Під час заходу до присутніх звернулися секретар міської ради Вадим Кошель та голова громадської організації офіцерів м. Біла Церква Анатолій Осін. Вони закликали шанувати ветеранів, які віддали свою юність за те, щоб на землі царив мир та спокій, і відзначили, що солдати Другої світової війни є прикладом мужності та героїзму.

 

Для гостей заходу із поезією та піснями виступали учні Білоцерківської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 5 та вихованці вокальної «Зразкової студії «Контакт+».

 

На знак шани, любові до свого коріння та до свого народу присутні поклали квіти до пам’ятника «Танк Т-34».

 

У заходах взяли участь депутати Білоцерківської міської ради, заступники міського голови, ветерани Великої Вітчизняної війни, військовослужбовці – учасники АТО, громадськість та духовенство міста, педагоги та учні навчальних закладів Білої Церкви, журналісти місцевих ЗМІ.

У День пам’яті і скорботи покладімо квіти до солдатських могил і Вічного вогню


Опубліковано: 08 травня 2018 року
Поділитися