У Білій Церкві розповіли, якими будуть професії майбутнього

    17 травня у Білій Церкві, в приміщенні КВНЗ КОР «Академія неперервної освіти» відбулася дискусійна панель на тему: «Сучасна освіта та професії майбутнього».

 

    За словами ініціатора та ведучої заходу Тетяни Люльки, засновниці міжнародного журналу Community, Біла Церква стала першою серед 25 найбільших міст України, де відбудеться дана дискусійна панель.

 

    За офіційною статистикою, на сьогодні 52% випускників вищих навчальних закладів не працюють відповідно до здобутого фаху. І причинами цього, на думку дослідників – організаторів панелі, це зумовлюється трьома чинниками: думка батьків, суспільний тиск та штучна престижність певної професії.

 

    Заступник міського голови Ольга Настіна наголосила, що завданням сьогодення є відповідати усім реаліям та перспективам у системі освіти та профорієнтації, які обговорюються світовою та зокрема європейською спільнотою.

 

    «Вибір навчального закладу здійснюється батьками і відповідно до тих предметів, які діти складають під час зовнішнього незалежного оцінювання для вступу до вишів. Батьки та педагоги мають перейнятися цією проблемою, адже учні мають обрати те, що найбільше до душі, що викликає в них найменше спротиву», – зазначила Ольга Настіна.

 

   Депутат Білоцерківської міської ради Анатолій Гончар додав, що наше місто має всі шанси стати українським Кембріджем або Болонью – студентським містом, де навчатиметься молодь з усієї України: «Для цього ми маємо всі необхідні природні та інтелектуальні ресурси, потрібно лише почати працювати над собою».

 

    Під час заходу акцентували, що вибір професії має бути свідомим. Це в результаті дасть змогу отримати якісний інтелектуальний і виробничий продукт та покращення рівня життя в цілому.

 

    Учасники заходу зупинилися на розгляді тих професій, які, можливо з’являться в майбутньому в Україні та світі. Також дізналися, що сто років тому в світі існувало близько 100 професій, багатьох із яких нині немає. У класифікаторі професій, затвердженому Міністерством освіти України в 2015 році, нараховувалося близько 160 видів професій, а під час реформування освітньої галузі було прийнято рішення скоротити їх до 60-70. На сьогодні в світі нараховується близько 40 тисяч, і передбачається, що ще через 100 років вони трансформуються і їхня кількість збільшиться. А взагалі, завдяки розвитку штучного інтелекту, робототехніки, нанотехнологій та інших чинників до 2020 року буде втрачено близько 5 млн тих робочих місць, які є сьогодні.

 

    Зокрема, «вимирання» загрожує таким професіям, як кондуктор, провідник, листоноша, оператори інформбюро, касири, тур-менеджери, перекладачі і навіть бухгалтери. Їх зможуть замінити комп’ютерні програми та спеціальне обладнання.

 

    Натомість в Україні з’являться проектувальники роботів, оператори безпілотників, менеджери аватар (куратори комп’ютерних персонажів, які стануть інтерактивними помічниками людей).

 

    Популярними також будуть архітектори віртуальної реальності і пілоти автолітаків. А в зв’язку з погіршенням клімату і перенаселенням землі, актуальною стане робота кліматолога і фермер-агропоніка, які вирощуватимуть рослини на хмарочосах. Лікувати людей почнуть наномедики, генетичні консультанти і молекулярні дієтологи.

 

    З’являться і такі види зайнятості, як дизайнер віртуального середовища проживання, адвокат з робоетики, digital-коментатор культури, біохакери на фрілансі, куратор особистих даних, інженер з відновлення навколишнього середовища, розробник засобів постійного живлення, дизайнер людського тіла тощо.

 

    Продовжуючи захід, керівник ГО «Всеукраїнська асоціація професійної орієнтації та освітнього консультування» Юрій Богачков зупинився на ролі держави, бізнесу і суспільства в освітньому процесі та професійній діяльності людини, впровадженні систематизації профорієнтаційних заходів, пріоритетах, які визначатимуть вибір професії в майбутньому тощо.

 

    Під час заходу його учасники висловили ідеї з приводу підвищення якості освітнього процесу, подискутували щодо озвучених тез.

 

    У дискусійній панелі взяли участь педагоги навчальних закладів різних районів Київської області, завідуючі районними методичними кабінетами, представники громадських організацій та ін.

У Білій Церкві розповіли, якими будуть професії майбутнього


Опубліковано: 17 травня 2017 року
Поділитися