У Білій Церкві презентували пілотний проект пробації NORLAU

04 червня відбулася робоча нарада з представниками органів правосуддя м.Біла Церква, органів місцевого самоврядування з метою презентації процесу реалізації пілотного проекту пробації NORLAU (The Norwegian Mission of Rule of Law Advisers to Ukraine) у м.Біла Церква. Варто зазначити, що даний проект впроваджується в Україні та в нашому місті зокрема у рамках прийнятого закону «Про пробацію» та реформи пенітенціарної служби. В Білій Церкві вже було проведено ряд зустрічей із фахівцями з Норвегії, чия система пробації вважається однією з найкращих в Європі. В рамках угоди про співробітництво, підписаної між двома урядами – України та Королівства Норвегії, було розроблено програму, яка дасть змогу вирішити низку питань, які виникають у процесі впровадження системи пробації в Україні, – у тісній співпраці між представниками законодавчої, судової та інших гілок влади.

Розпочинаючи зустріч, керуючий справами Білоцерківської міської ради Сергій Постівий представив учасників зустрічі, а також ознайомив присутніх із питаннями, винесеними на обговорення. Також наголосив на можливостях розробки спільно з депутатським корпусом міської ради та затвердження відповідної програми, яка забезпечить фінансування та дасть змогу реалізувати проект пробації на постійній основі.

Міський голова Геннадій Дикий відмітив, що при успішній реалізації даний пілотний проект можна буде транслювати на території всієї України, і головна мета проекту – в першу чергу, зниження рівня злочинності як в Україні, так і в Білій Церкві.

«Не секрет, що більшість засуджених, близько 80%, виходячи на волю, знову повертаються в місця позбавлення волі. У Норвегії цей показник становить близько 20%. Ми дуже вдячні за допомогу, і Біла Церква готова до впровадження цього проекту – у першу чергу, задля безпеки громади міста. Сподіваюся, пілотний проект буде успішним», – наголосив міський голова Геннадій Дикий. Також зазначив, що в Білій Церкві було прийнято та триває впровадження програми «Безпечне місто Біла Церква» (СМАРТ-СІТІ: Безпека), що спрямована на підвищення рівня громадської безпеки в нашому місті.

Начальник установи виконання покарань в Норвегії, NORLAU, Сірі Фйортфорт під час зустрічі відмітила, що в Білій Церкві співпраця в рамках реалізації програми пробації NORLAU здійснюється впродовж року, і напрацьовано ряд інструментів, які можуть бути впроваджені в цю програму. Також наголосила, що після відбування покарання у в’язниці людина потребує програми адаптації до суспільства, і робота щодо впровадження системи пробації, в першу чергу, спрямована на створення безпечних умов життя для суспільства, уникнення повторного повернення людини, яка відбула покарання, до місць позбавлення волі.

Начальник Відкритого сектору Білоцерківської колонії №35 Андрій Приходько у своєму виступі зосередив увагу на значенні та результатах впровадження проекту для самих засуджених, наголосив, що їм цікаво брати участь у проекті, і він позитивно впливає на їхнє життя. Зазначив, що із засудженими, які беруть участь у даному проекті, проведено відповідну роботу, складено план оцінки потреб, взято до уваги проблемні питання, які їх турбують тощо. Також наголосив, що проект пробації є цікавим та необхідним як для нашого міста, так і держави в цілому.

Заступник начальника Білоцерківського відділу пробації Ганна Говгаленко ознайомила з проведеною роботою в рамках реалізації проекту з пробації, наголосила, що було проведено 10 засідань робочої групи, обговорено шляхи зменшення рецидиву злочинів, наголосила на значенні проекту для громади тощо. Зокрема у рамках реалізації пілотного проекту здійснюється співпраця з низкою установ з метою пошуку роботи для засуджених, надання медичних та інших послуг тощо.

Заступник керівника Білоцерківської місцевої прокуратури Василь Шурашкевич акцентував увагу присутніх на значенні пілотного проекту з пробації для органів прокуратури, напрацьованих законодавчих змінах, а також наголосив, що з весни 2019 року впроваджується в життя низка напрацювань, зроблених у 2018 році. Також зауважив, що у разі досягнення пілотною групою успіху, а саме забезпеченні низького рівня рецидиву, напрацювання будуть прийняті на національному рівні, і для цього необхідна співпраця з органами місцевого самоврядування.

Було окреслено загальний план і кінцеву мету проекту. Зокрема презентований проект має на меті створення пілотної групи із числа засуджених, і з метою їх відбору робочою групою було відвідано ряд закладів позбавлення волі в різних містах України. Крім того, було проведено роботу із тими засудженими, які після звільнення планують повертатися до Білої Церкви, відібрано ряд осіб, які відповідають за моральними якостями, та іншими критеріями Проекту термінами відбування покарання тощо. Нині розробляється план підготовки до звільнення таких осіб, оцінка їхніх потреб тощо.

Під час зустрічі також було наведено норвезький досвід співпраці між закладами позбавлення волі, системою пробації та суспільством. Зокрема, у системі пробації Норвегії працює близько 5 тисяч співробітників з різними рівнями підготовки та сферами спеціалізації; робота проводиться на користь двох сторін – як громади, так і засудженого; соціальна місія полягає в триманні людини під вартою та у в’язниці у такий спосіб, що задовольнить суспільство та попередить вчинення нового злочину; робота в системі пробації полягає в тому, аби допомогти (мотивувати) порушників до зміни кримінальної поведінки через їхні власні зусилля, а метою роботи є вибір правопорушниками після звільнення життя без злочину.

Учасники зустрічі розглянули конкретні приклади функціонування закладів позбавлення волі в Норвегії, зокрема колонію в м.Берген, яка нагадує собою окрему спільноту, що є відокремленою від суспільства, проте враховує базові потреби засуджених. Її робота спрямована на забезпечення максимальної безпеки громади, приділяється увага динамічній безпеці, що передбачає співпрацю виправних установ із органами місцевого самоврядування, створення ланцюгів кооперації, забезпечення для осіб, що відбувають покарання, не жорсткіших умов, ніж це необхідно для громади тощо. Як було зазначено, наведена система сприяє тому, що лише 20% громадян, які відбули покарання, повторно потрапляють до місць позбавлення волі.

Під час зустрічі присутні обговорили ряд питань стосовно особливостей впровадження пілотного проекту в Білій Церкві, перспектив запозичення норвезького досвіду з метою зниження рецидиву злочинів, соціалізації осіб, які відбули покарання, у суспільстві, можливостей щодо їхньої подальшої зайнятості, отримання тимчасового житла тощо.

За результатами спільної робочої наради з представниками органів правосуддя м.Біла Церква, органів місцевого самоврядування та представників проекту пробації NORLAU було досягнуто домовленостей щодо розробки та винесення на розгляд сесії міської ради цільової програми з підтримки пробації, метою якої є підвищення безпеки громади міста Біла Церква та соціалізації засуджених, а також, у випадку успішності Проекту, напрацювань змін та рекомендацій Верховній Раді України для законодавчого закріплення нормативних змін до діючого законодавства.

У заході взяли участь: секретар Білоцерківської міської ради Вадим Кошель, депутати міської ради Володимир Бабенко, Ігор Гейло, Андрій Король, Сергій Мартинюк, Олег Музальов, Сергій Наконечний, Юрій Петрик, заступники міського голови Інна Новогребельська, Катерина Литвиненко, представники структурних підрозділів міської ради, органів правосуддя, журналісти місцевих ЗМІ та ін.

У Білій Церкві презентували пілотний проект пробації NORLAU


Опубліковано: 05 червня 2019 року
Поділитися