Тиждень попередження вірусної папіломи

14 серпня в Україні розпочинається акція «Тиждень попередження вірусної папіломи». Небезпека, пов’язана з цим новоутворенням полягає, насамперед, у тому, що йому не надають належного значення. Вірус папіломи людини (ВПЛ), або папіломавірус, є надзвичайно поширеним інфекційним вірусним захворюванням, переданим від людини до людини статевим або контактно - побутовим шляхом.

Останнім часом багато людей, особливо молодь, стали дуже легковажно ставитися до інфекцій, що передаються статевим шляхом, сподіваючись, у разі необхідності, на допомогу потужних антибіотиків. Однак, це небезпечна помилка, тому що віруси, у тому числі й вірус папіломи людини, не піддаються впливу антибіотиків. Крім того, вони є дуже непередбачуваними і важко виявляються. Папілома людини може роками перебувати в організмі й не викликати яких-небудь зовнішніх симптомів. Якщо папілома починає свербіти, болить, з'являється почервоніння та інші відчуття дискомфорту, то це може свідчити про запальні процеси через її пошкодження і потрапляння інфекції.    Збільшення кількості пігменту може призводити до зміни кольору утворення: зазвичай призводить до  потемніння. Однак нерідко чорний або червоний колір може бути непрямою ознакою того, що в пухлини відбуваються злоякісні зміни.

Спровокувати  активність вірусу папіломи  можуть такі чинники:

· ослаблений імунітет;

· шкідливі звички - алкоголь, куріння;

· недотримання правил особистої гігієни;

· тривале перебування на сонці та зловживання ультрафіолетом;

· прийом оральних контрацептивів.

Виникнення папілом  - один із приводів звернутися до лікаря-дерматолога. Спеціаліст оцінить характер новоутворень, візьме при необхідності матеріал для проведення цитологічного дослідження для виключення злоякісного характеру утворення.

Важливо! Проведення гістології є обов'язковою процедурою після завершення видалення, про це слід пам'ятати, звертаючись в косметологічні салони.

Уникнути появи папілом цілком можливо. Для цього в якості профілактичних заходів необхідно в першу чергу звернутися до лікаря для виявлення наявності вірусу ВПЛ і проходження відповідного лікування. Отримати консультації лікарів дерматологів у місті Біла Церква можна в Білоцерківській міській лікарні №3, за адресою: вулиця Карбишева,12. Також важливим чинником для запобігання появи подібних новоутворень є зміцнення імунітету. З цією метою слід раціонально харчуватися, загартовуватися, займатися спортом і частіше бувати на свіжому повітрі.

Інформація від управління охорони здоров’я міської ради 


Опубліковано: 14 серпня 2018 року
Поділитися