Територіальна громада Білої Церви відтепер має свій Статут

Рішення про прийняття Статуту територіальної громади міста Біла Церква було підтримано депутатами  під час пленарного засідання.

 

Про важливість малої конституції міста вже йшлося неодноразово. Робота по створенню Статуту територіальної громади міста Біла Церква була розпочата вже  більш як рік тому. Активні громадяни мали можливість вивчити його та внести свої пропозиції та зауваження. Нещодавно відбулася низка засідань постійної комісії міської ради з питань регламенту та законності, на яких депутати за участі членів авторського колективу, представників громадськості міста обговорили внесені  від них   пропозиції та поправки до  проекту Статуту перед його винесенням на затвердження сесії ради.

 

Доповідаючи дане питання керуючий справами виконавчого комітету  Білоцерківської міської ради Сергій Постівий наголосив, що всі пропозиції та зауваження, які надійшли від громадськості в ході розгляду документу були детально вивчені та опрацьовані. Під час остаточного обговорення  розділи Статуту були узгоджені, лише декілька пунктів з додатків винесено на узгодження депутатам.

 

Всі ці пропозиції були розглянуті депутатами, прийняті відповідні рішення та затверджений документ в цілому. 

 

Отож, статут містить загальні положення, які визначають правову природу Статуту, загальну характеристику міста Біла Церква, членів територіальної громади, почесні звання та відзнаки, які діють в місті, стратегічний план розвитку міста,  участь Білої Церкви в асоційованих організаціях та міжнародна співпраця та ін.

 

Розділ «Міська громада та місцеве самоврядування в місті Біла Церква»  визначає  права міської громади, поняття місцевого самоврядування та його систему, основні засади діяльності територіальної громади міста Біла Церква тощо.

 

Розділ «Участь членів територіальної громади у здійсненні місцевого самоврядування» включає: форми участі членів територіальної громади міста Біла Церква у місцевому самоврядуванні, порядок проведення загальних зборів членів територіальної громади міста за місцем проживання, інших місцевих ініціатив, звернення громадян до органів і посадових осіб місцевого самоврядування, проведення  громадських експертиз,  порядок проведення звітування Білоцерківського міського голови, постійних комісій міської ради  та депутатів міської ради, реалізації Громадського бюджету міста Біла Церква та ін.

 

Розділи «Органи і посадові особи  міської влади (місцевого самоврядування)» визначають основні принципи діяльності міської влади, зазначають, що  рада є органом, що представляє територіальну громаду міста та здійснює від її імені та в її інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією та законами України; повноваження та обов’язки депутатів; діяльність і повноваження міського голови та виконавчих органів міської ради та ін.

 

Статут також містить розділи щодо матеріальної і фінансової основи територіальної громади міста Біла Церква,  визначення відкритості та прозорості у діяльності органів та  посадових осіб місцевого самоврядування та ін.

 

Як і проект Статуту, затверджений документ буде розміщено на офіційному сайті Білоцерківської міської ради.




Опубліковано: 31 жовтня 2017 року
Поділитися