Теплопостачання в Білій Церкві – за європейськими технологіями енергоефективності

23 та 24 квітня у Білій Церкві відбувалася зустріч щодо обговорення заходів з реконструкції системи теплопостачання комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Білоцерківтепломережа» з представниками Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO) та консалтингової компанії CLEAN, яка буде займатися техніко-економічним обґрунтуванням проекту.

 

Розпочинаючи зустріч, міський голова Геннадій Дикий наголосив, що у Білій Церкві питання енергозбереження є одним із пріоритетних питань, і в нашому місті було впроваджено низку заходів, спрямованих на підвищення енергоефективності як у сфері комунальної власності, так і приватному секторі.

 

Зокрема у 2016 році була затверджена Стратегія розвитку Білої Церкви на період до 2025 року, де одним із ключових питань є впровадження сучасник систем енергозбереження. Крім того, було підписано Угоду мерів, відповідно до якої місто зобов’язалося скоротити викиди вуглецю в атмосферу на 40%. До того ж, Біла Церква бере активну участь у різних форумах Асоціації міст України, спрямованих на покращення ефективності роботи у напрямку енергозбереження та втілює в життя їх напрацювання. Також прийнято необхідні програми з впровадження енергоефективних заходів у багатоповерхових будинках, які функціонують та дають результати.

 

«Впровадження енергозберігаючих технологій потребує значних коштів, яких у бюджеті міста Біла Церква, на жаль, не достатньо. Тому містом залучаються кредити та грантові кошти для швидшого впровадження цих технологій. На минулому тижні ми підписали договір з Рейтинговою агенцією, яка розроблятиме рейтинг Білої Церкви з метою показати кредиторам, що місто є платоспроможним, може залучати фінанси. Але в першу чергу, місто залучатиме кошти на ті проекти, які в подальшому допоможуть не тільки повернути капіталовкладення, але й отримати додаткові надходження до місцевого бюджету за рахунок зменшення витрат. Країни Північної Європи є лідерами з впровадження енергоефективних технологій, тому такий досвід є цікавим для Білої Церкви», - наголосив Геннадій Дикий.

 

Під час зустрічі присутні ознайомилися з фінансовими та юридичними аспектами заходів з енергозбереження у рамках проекту, обговорили подальші кроки щодо його впровадження.

 

Директор Представництва NEFCO в Україні, Головний Інвестиційний Радник Юлія Шевчук розповіла про досвід співпраці Білої Церкви з NEFCO, зупинилася на можливих шляхах залучення кредиту, труднощах, які можуть виникнути в цьому процесі, структурі фінансування проекту, зазначивши, що мова йде про змішане фінансування, що складається із залучення коштів кредиту та коштів гранту, який наше місто може отримати від датського уряду. Як було зазначено, Біла Церква має досвід співпраці з NEFCO, і нині у сфері теплопостачання міста впроваджується ще один проект, який передбачає встановлення твердопаливних котлів, індивідуальних теплових пунктів та трубопроводів. Нині готується бізнес-план, який має бути затверджений корпорацією NEFCO.

 

У рамках заходу представники консалтингової компанії CLEAN провели коротку презентацію компанії, поінформували про потенційний проект, розглянули технічні особливості впровадження проекту, а також ознайомилися з поточною ситуацією в місті у сфері централізованого теплопостачання, оцінили її потреби та очікування від роботи системи.

 

Також під час зустрічі присутні обговорили заходи та проекти з підвищення енергоефективності в місті. З керівництвом КП БМР «Білоцерківтепломережа» були розглянуті питання щодо загального плану реконструкції системи теплопостачання, найважливіших пріоритетів реконструкції за допомогою передових технологічних рішень, створення робочої групи з реалізації проекту, яка буде координувати та контролювати реалізацію проекту, тощо.

 

Учасники делегації також відвідали низку об’єктів КП БМР «Білоцерківтепломережа», що розглядаються для реалізації проекту.

 

Наступного дня під час продовження зустрічі сторонами було обговорено шляхи співпраці з метою впровадження проекту з модернізації системи теплопостачання; проаналізовано технічні можливості об’єктів, які були оглянуті представниками делегації; розглянуто механізми впровадження пілотного проекту в Білій Церкві за зразком системи теплопостачання, яка діє в містах Данії; узагальнено технічні та фінансові питання стосовно реалізації даного проекту тощо.

 

У заході взяли участь: заступники міського голови Валерій Гнатюк та Інна Новогребельська, представники структурних підрозділів та комунальних підприємств Білоцерківської міської ради, фахівці КП БМР «Білоцерківтепломережа» та ін.

Теплопостачання в Білій Церкві – за європейськими технологіями енергоефективності


Опубліковано: 24 квітня 2018 року
Поділитися