Свято Івана Купала

6 липня, з нагоди свята Івана Купала у дитячих бібліотеках Білоцерківської громади пройшли тематичні заходи.
Так, у центральній бібліотеці для дітей відбулася народознавча ятка «Сьогодні Купала - срібна роса впала».
Івана Купала – один з найбільш древніх і містичних слов’янських свят, яке наразі відзначають в ніч з 6 на 7 липня. Тож, відвідати захід і познайомитися з традиціями купальського свята прийшли юні читачі бібліотеки.
Діткам розповіли історію свята Івана Купала, про те, що цей день виник ще з часів язичництва. Не припинили святкувати Івана Купала і після християнізації Київської Русі - назва цього дня доповнилася ім’ям Іоанна Хрестителя (Предтечі), день народження якого збігався з купальським святом.
Івана Купала також вважається днем молоді та любові. Згідно з легендою, в цю ніч грали весілля Купала та Марени, що символізувало з’єднання двох стихій – води і вогню, чоловічої та жіночої сили.
Юні читачі з великим зацікавленням сприймали розповіді про купальські ритуали і повір’я. Наприклад те, що у ніч на Івана Купала молодь стрибає через багаття, дівчата плетуть вінки і ворожать, всі веселяться і шукають цвіт папороті. Продовжуючи традицію, учасники дійства взяли участь у плетінні купальських вінків та стрибали через «магічне вогнище». Познайомились з творами, присвяченими святу, місцевої поетеси, волонтерки Тетяни Строкач.
Дуже сподобалась діткам пізнавальна народознавча година, яку для них організували у бібіліотеці №1 для дітей. Вони дізналися, що наші пращури раділи цьому дню і вірили, що купальські обряди допоможуть їм захистити свій будинок і близьких, зміцнити здоров’я і попросити у долі щастя. Учасниці театрального гуртка «Едельвейс» Валерія Коноваленко та Юлія Семашко у оригінальній формі розповіли про обрядовість свята, а Анастасія Дзяхор продекламувала гумореску «Лінь». А завершився захід яскравим майстер-класом з виготовлення браслета-оберега, від Наталії Косолап, який дав можливість маленьким читачам поринути у світ таємничої купальської обрядовості.
Заходи відбулися за сприяння управління культури та туризму Білоцерківської міської ради.

 

Свято Івана Купала


Опубліковано: 06 липня 2023 року
Поділитися