Сто запалених свічок – символ пам’яті і шани Героїв Небесної Сотні

18, 19, 20 лютого 2014 року – найтрагічніші дні в українській історії. Вони стали завершальним етапом Революції Гідності – протесту мільйонів українців проти корупції, несправедливості та беззаконня в рідній країні.

Відповідно до Указу Президента, 20 лютого в Україні щороку відзначається День Героїв Небесної Сотні – на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції Гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Тож цього дня у Білій Церкві біля стенду з портретами Героїв Небесної Сотні зібралися представники міської влади, громадськості, учнівської та студентської молоді, аби віддати данину пам’яті тим, хто ціною власного життя довів, що українці – гідна нація, яка готова боротися проти корупції та беззаконня, відстоюючи своє право на свободу.

Під час заходу до присутніх звернувся секретар Білоцерківської міської ради Вадим Кошель, який наголосив, що саме Майдан, що відбувся п’ять років тому, зупинив беззбройне захоплення України Росією, і якби не події на Майдані, в Україні б висів російський триколор. Також зазначив, що Біла Церква зробила величезний внесок як у столичний Майдан, так і білоцерківський, і саме наше покоління має завершити Майдан і ту справу, яку зробили Герої Небесної Сотні – аби наші діти не бачили війни, жили в щасливій і здоровій Україні.

Благочинний Білоцерківського району Православної Церкви України, настоятель парафії Покрови Божої Матері, священик Микола Гопайнич, звертаючись до присутніх, наголосив, що саме молодь стала рушійною силою подій Майдану, підняла Україну, а всі, хто загинув під час кривавого протистояння, вчинив по-християнськи, адже віддав найдорожче – власне життя за ближнього свого.

Під час урочистого зібрання присутні пригадали події, які відбулися на Майдані рівно п’ять років тому.

21 листопада 2013 року з мирних мітингів та мільйонних маршів з вимогою, щоб Президент підписав Угоду про асоціацію до Євросоюзу. В ніч з 29 на 30 листопада «Беркут» жорстоко побив студентів, які ночували в наметах на Майдані. Вже через день до Києва, з усіх куточків, почали з’їжджались люди, аби захистити своє право на свободу.

18 лютого 2014 року протестанти, відстоюючи інтереси демократії, мирною ходою підійшли до будівлі Верховної Ради, яка мала розглянути можливі зміни до Конституції. Але спецпідрозділи зустріли мітингуючих водометами, газом та вогнепальною зброєю, значними силами силовиків та «тітушок». Декілька людей з обох боків загинуло. О 20-й годині  силовики розпочали штурм Майдану з використанням бронетехніки. Обурені діями силовиків у Львові, Івано-Франківську, Тернополі почали збиратися люди біля державних, обласних установ, відділів МВС, управлінь СБУ.

19 лютого о 4-й годині ранку силовики поновили активний штурм Майдану, який тривав 17 годин. Майдан захищали близько 400 активних бійців. О 8-й годині ранку прибуло перше підкріплення – «сотня» зі Львова, ще через годину – «сотня» з Тернополя.  Автобуси з підкріпленням прибували на Майдан і надалі.

19 лютого кількість загиблих становила 25 чоловік.

20 лютого 2014 року залишиться в пам’яті українців як кривавий четвер. Цього дня близько 9-ї ранку Майдан перейшов у наступ. Найбільш жорстоке та криваве протистояння відбулось на вулиці Інститутській, де, переважно від куль снайперів, загинуло більш ніж півсотні повстанців. Цього дня МВС вперше офіційно визнало, що застосовувалась вогнепальна зброя.

У містах Західної України продовжувались протистояння. У м. Хмельницькому по зібраних біля будинку місцевого управління СБУ громадянах було відкрито вогонь з автоматичної зброї.

Зважаючи на військовий успіх Майдану, деморалізацію в силових структурах та провладному таборі, надвечір у Верховній Раді зібрались 239, в основному опозиційних, на той час, депутатів, які після довгого обговорення прийняли постанову про виведення всіх підрозділів силових структур в місця постійної дислокації. А Україна почала ховати своїх Героїв, яких нарекла «Небесною Сотнею».

Пам’ять Героїв Небесної Сотні і тих, хто віддав своє життя в нинішній неоголошеній війні учасники заходу вшанували хвилиною мовчання. Також був проведений поминальний молебень.

Символом шани білоцерківців Небесній Сотні стали сто палаючих свічок – лампадок, що їх представники молодого покоління поклали до стели з портретами Героїв. На знак пам’яті до портретів Героїв Небесної Сотні та Героїв АТО були покладені квіти.

У заході взяли участь депутати Київської обласної та Білоцерківської міської рад, заступники міського голови, представники структурних підрозділів міської ради, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Сто запалених свічок – символ пам’яті і шани Героїв Небесної Сотні


Опубліковано: 20 лютого 2019 року
Поділитися