«Сонячні діти»

Міжнародний день людей із синдромом Дауна  відзначається 21 березня, починаючи з 2006 року. В Україні на світ з’являється щороку від 300 до 400 малюків з синдромом Дауна. Кожну третю дитину залишають у пологовому будинку. Хвороба Дауна - це генетична патологія. Хвора дитина може народитися від абсолютно здорових батьків. В геномі кожної людини 46 хромосом, а у хворих на синдром  Дауна – 47. Це призводить до порушення розумового та фізичного розвитку.

Діти з синдромом Дауна найчастіше народжуються при ускладненому перебігу вагітності (наприклад, загроза викидня, токсикози тощо), мають зменшену довжину і масу тіла. У них відзначається затримка розвитку статичних і мовних функцій: діти починають тримати голову у віці не раніше 4-5 місяців, сидіти – у 8-9 місяців, а ходити – у 2 роки. Перші слова малюки з синдромом Дауна вимовляють у 1,5-2 роки, а фразове мовлення у них починається приблизно з 4-5 років.

Діагностувати у новонародженого синдром  Дауна в більшості випадків можна без ускладнень: у такої дитини обличчя сплюснуте,  внутрішній кут очей розташовується нижче, ніж зовнішній, на райдужці ока можна побачити світлі плями, перенісся плоске і широке, вушні раковини маленькі, недорозвинені, розташовуються досить низько, верхня щелепа недорозвинена, з рота часто виступає «складчастий» збільшений язик, порушується ріст зубів; мають місце широкі кисті рук, пальці на них короткі, можливе викривлення мізинців, на стопі між 1 і 2 пальцями проміжки розширені. У дітей з синдромом  Дауна трохи хрипкий голос. Вони низькорослі, з порушеною поставою, тулуб і голова під час ходи нахилені вперед, плечі опущені. Шкіра суха, може лущитися, на щоках - характерний рум'янець. Часто спостерігаються недорозвинені зовнішні статеві органи, пахові і пупкові грижі. Можуть також виникати вроджені вади серця або шлунково-кишкового тракту. Характерним є тотальне недорозвинення інтелекту. Мислення у таких дітей характеризується загальмованістю, емоції малодиференційовані й поверхневі. Однак ці малюки ласкаві і доброзичливі, вони можуть добре засвоювати прості навички і життєві правила.

Тривалість життя людей з синдромом Дауна набагато нижча середнього показника і складає в середньому 40-45 років. Пов'язано це з наявністю вад органів, зниженою опірністю організму і частим  розвитком злоякісних новоутворень і хвороб крові.

Діагностувати хворобу Дауна можна вже на 15-16 тижні вагітності, досліджуючи навколоплідні води. Обов'язково цей тест показаний вагітним у віці після 35 років,а також тим, які вже народили одну дитину з таким захворюванням.

При вихованні дитини з синдромом Дауна потрібно мати велике терпіння. Необхідно намагатися максимально використовувати обмежені фізичні і розумові можливості такого малюка. І не засмучуватись, якщо він навчається повільніше, ніж інші діти, радіти його найменшому успіху.

Діти з синдромом Дауна конче потребують спілкування з однолітками. Саме тому вони повинні відвідувати дитячий садок - спеціалізований, або звичайний, якщо це можливо. Подальше навчання діти з синдромом Дауна одержують в спеціалізованих школах, де розроблені спеціальні адаптивні програми для їхньої інтеграції в суспільство. В деяких випадках діти з хворобою Дауна можуть відвідувати звичайну школу.

Свою розумову відсталість діти з синдромом Дауна компенсують притаманною їм душевністю, відкритістю і життєрадісністю. Чим більше вони спілкуються зі своїми однолітками, тим менше помітне їх відставання в розвитку, і тим краще відбувається психічний і фізичний розвиток таких дітей. «Сонячні діти» часто мають художній талант, музичні і артистичні здібності.

Увага, любов і турбота у ставленні до дітей з синдромом Дауна допомагають виростити з них людей, здатних до самообслуговування і пристосованих до повноцінного життя у суспільстві. 

 

 

Інформація від управління охорони здоров’я

Білоцерківської міської ради


Опубліковано: 21 березня 2019 року
Поділитися