Соборність – це символ національної єдності

Сьогодні, 22 січня в Білій Церкві, як і в усій нашій державі відзначають День соборності України.

Цей день увійшов до національного календаря як велике державне свято. Воно відзначається в нашій державі, щорічно, з 1999 року, і присвячене Дню проголошення Акта злуки  Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки.

З нагоди свята в Білій Церкві відбулися урочистості, які символічно розпочалися демонстрацією документального фільму «День соборності України».

Міський голова Геннадій Дикий звертаючись до присутніх  наголосив на важливості цієї події для українських патріотів.  Відмітив, що протягом багатьох віків український народ прагнув бути єдиним та вільним.

«Сьогодні, як і сторіччя тому, ми маємо знову доводити всьому світові, що є єдиною, неділимою державою, і ніякий зовнішній ворог не розділить нас. Українці будуть  до останнього оберігати кожен метр своєї, Богом даної землі. Сьогодні  в державі йде війна, гинуть громадяни України, віддаючи життя за свободу, незалежність і територіальну цілісність нашої держави. Тисячі синів України мають відстоювати територіальну цілісність України, захищати її від загарбників» - наголосив міський голова.

Тільки єдиний народ, який має спільні духовно-культурні надбання та переконання зможе забезпечити національну єдність та громадянську злагоду, створити справжню європейську державу, переконаний Геннадій Дикий.
Присутні на заході вшанували пам'ять Героїв, які загинули за  незалежність і територіальну цілісність України хвилиною мовчання. Квіти від зібрання до пам’ятника Тарасу Шевченку та портретів Героїв поклали  кращі учні загальноосвітніх шкіл міста.

Під час заходу також виступили настоятель церкви Святої Покрови Української православної церкви Київського патріархату М. Гопайнич  та кандидат філософських наук, завідувач кафедри управління освітою Комунального вищого навчального закладу Київської обласної ради «Академія неперервної освіти» О. Полтавцев.

В рамках святкового заходу  прозвучала поезія українських митців у виконанні переможців міського конкурсу читців – учнів міських шкіл та студентів деяких коледжів та  професійно-технічних училищ та ін..
Присутні мали змогу взяти участь у віртуальній квест - грі  «Чи знаєш ти Україну» та інтерактиві «Чи знаєш ти Україну».

В заході взяли участь керуючий справами виконавчого комітету міської ради М.Антонюк, студенти коледжів та  професійно-технічних училищ , представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.



Опубліковано: 22 січня 2016 року
Поділитися