Що треба знати про гіпертонію

За ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щорічно 17 травня відзначається Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією (гіпертонією), яка разом з іншими серцево-судинними та судинно-мозковими захворюваннями посідає перше місце у світі за показниками смертності населення різних вікових груп.

Гіпертонія - це захворювання серцево-судинної системи, яке проявляється систематичним підвищенням кров’яного  тиску.  Якщо хворобу не лікувати, гіпертонія може викликати серцеві напади, гіпертрофію серцевого м’язу  і призвести до серцево-судинної недостатності. У кровоносних судинах можуть утворюватися випинання стінок (аневризми), що підвищує ймовірність виникнення таких ускладнень, як тромбоз і розриви аневризм.

В разі появи  підвищеного артеріального тиску необхідно:

- звернутися до сімейного лікаря та пройти необхідне обстеження;

- якщо діагноз гіпертонії підтвердиться, ні в якому разі не займатись самолікуванням;

- пам’ятати, що єдиного і універсального засобу лікування і профілактики гіпертонії не існує;

- знати, що тривале лікування гіпертонії спрямоване на зниження артеріального тиску до нормальних значень;

- додержуватися правильного режиму праці та відпочинку (достатній сон, уникнення стресових ситуацій тощо), щоб запобігти прогресуванню захворювання;

- відмовитись від вживання алкоголю, міцного чаю та кави; не вживати багато солі, не допускати збільшення маси тіла.

Сучасні методи діагностики і лікування гіпертонії дозволяють успішно контролювати стан пацієнтів з цією хворобою і попереджати можливі ускладнення.

Найпоширенішими ускладненнями гіпертонії є геморагічний або ішемічний інсульти головного мозку, які розвиваються внаслідок гіпертонічного кризу – різкого підвищення артеріального тиску.

Крім інсульту, гіпертонічний криз може призвести також до інфаркту міокарду, гострої ниркової недостатності, набряку легенів.

Гіпертонічний криз може розвинутись внаслідок  психоемоційного напруження, зловживання алкоголем, відмови від прийому призначених лікарем препаратів для зниження артеріального тиску, метеорологічних факторів.

Проявами  гіпертонічного кризу може бути виникнення занепокоєння, сильного збудження, страху, серцебиття, відчуття нестачі повітря. Можливе також почервоніння шкірних покривів в області обличчя, тремтіння рук, холодний піт. При порушеннях мозкового кровообігу внаслідок гіпертонічного кризу з'являються нудота, одноразова блювота, запаморочення, слабкість в кінцівках, відчуття оніміння язика і губ. В особливо важких випадках можуть виникати ознаки серцевої недостатності, що супроводжуються задишкою і болем  в ділянці серця.

При розвитку гіпертонічного кризу необхідно прийняти ліки для зниження артеріального тиску, а в разі їх неефективності  - викликати бригаду невідкладної медичної допомоги.

Найкращою профілактикою гіпертонії є здоровий спосіб життя, заняття фізкультурою та спортом, відмова від паління і вживання алкоголю, правильне харчування з достатньою кількістю свіжих овочів та фруктів, контроль маси тіла.

Гіпертонія останнім часом діагностується не лише у  людей  середнього та похилого  віку, а й у молоді. Цьому сприяє малорухливий спосіб життя сучасних людей та погана екологічна обстановка, особливо у великих містах. Лікарі рекомендують стежити за своїм артеріальним  тиском, починаючи вже з 25 років. Зробити це набагато простіше, ніж потім витрачати час на тривале і високовартісне лікування.


Опубліковано: 14 травня 2019 року
Поділитися