Робоча поїздка щодо вивчення практики термомодернізації багатоквартирних будинків в м. Луцьк

06 липня ц.р.  Білоцерківською міською радою буда організована робоча поїздка до м.Луцьк. 

Метою поїздки було вивчення практики термомодернізації багатоквартирних будинків , що  функціонують як  ОСББ.

Делегацію з Білої Церкви зустрів особисто міський голова Луцька Микола Романюк та представники депутатського корпусу Луцької міської ради. Луцький голова зазначив, що потрібно об”єднуватися в ОСББ, так як, це забезпечує необхідний контроль за використанням коштів, а також за кількістю та якістю послуг, можливість вибрати постачальників послуг з утримання житла, розпоряджатися прибудинковою територією, тощо.

До складу делегації увійшли представники вже існуючих ОСББ, ініціативних груп, а також працівники управління житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради. Учасники поїздки змогли ознайомитися з практичною стороною впровадження енергоефективних технологій, термомодернізацією багатоквартирних будинків тощо.

Міська влада Луцька та місцеві ОСББ на конкретних прикладах розповіли, як залучалися кошти на ці заходи; здійснювалися етапи термомодернізації та якого економічного ефекту було досягнуто від впровадження таких технологій.

Білоцерківців зустріла голова правління Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк, яка працює в комунальній галузі з 2008 року. До Асоціації, яку вона очолює, нині входить 39 багатоквартирних будинків.

Юлія Сабатюк за освітою вчитель і сама деякий час проживала в гуртожитку, де був безлад, адже будинок з роками руйнувався. Аби виправити таку ситуацію, однією з перших взялася за створення ОСББ – на основі чітких економічних підрахунків та за принципом співфінансування.

«Будинок був останній на теплотрасі, було холодно, хоч мешканці сплачували за тепло по повній програмі. Ми створили індивідуальний тепловий пункт (ІТП) з терморегуляторами та лічильник теплової енергії, що дозволяє відбирати теплову енергію в залежності від умов зовнішнього середовища, який обійшовся у 450 тис. грн, але протягом 5 років мешканцям вдалося його окупити і на сьогодні вони задоволені його наявністю. Трохи пізніше на кошти кредиту будинок зовні утеплили, замінили вікна. Дані заходи з термозахисту будівлі  забезпечують  високу економію на комунальних послугах споживачів-жителів гуртожитку», - розповіли делегатам під час поїздки.

На прикладі цього ж гуртожитку гостям з Білої Церкви розповіли, що для проведення ремонтних робіт було взято кредит на 10 років у розмірі 2 млн грн. Мешканці сплачують 10% від суми кредиту – 2,15 грн за утримання будинку, прибудинкової території і 2,30 грн – сплата по кредиту. Тобто в сумі – 4,45 грн.

Крім програми співфінансування, у Луцьку діють програми допомоги капітальному ремонту ліфтів, реконструкції та всіх видів ремонту житла, програми щодо енергозбереження тощо.

Житловий фонд Луцька подібний до білоцерківського, щоправда там більше приватних будинків. Послуги з утримання багатоквартирних будинків надають приватні та комунальні ЖЕКи, хоч їх лишилося і небагато. ОСББ в Луцьку діють у 300 багатоквартирних будинках. Для порівняння, в Білій Церкві станом на 1 липня 2016 року ОСББ діють у 94 будинках. Протягом 2016 року у Білій Церкві створено 23 ОСББ. Крім того, станом на липень ц.р. зареєстровано ще 28 ініціативних груп, які перебувають в процесі створення ОСББ.

Усі питання по будинку вирішуються комплексно, розповіли білоцерківським гостям під час поїздки. Якщо біля багатоповерхового немає під’їзних доріг, наявні проблеми з вивозом сміття, відсутній благоустрій, то проводяться економічні розрахунки і визначається, скільки буде коштувати утеплення будинку, яку це дасть економію в оплаті, наскільки ефективною буде заміна вікон по будинку, скільки коштуватиме вартість під’їзної дороги тощо.

У разі наявності вільної території поблизу будинку підприємцям пропонують вкладати гроші в розвиток певної інфраструктури шляхом створення чи то ресторану, чи то кіоску, чи магазинчика. У свою чергу, підприємці, користуючись територією, роблять щось взамін для будинку – встановлюють дитячі майданчики, ремонтують тротуари, вимощують доріжки і т.д. Таким чином, зиск мають усі.

Діяльністю ОСББ лучани задоволені, і найкращим доказом цього є відсутність заборгованості зі сплати комунальних рахунків, повна довіра до управлінця, адже все зосереджено на економії коштів мешканців та на чітких економічних розрахунках, а також – на конкретних результатах від діяльності ОСББ.

«У відношенні управління багатоквартирними будинками Луцьк зробив великий крок уперед, хоча на початку доля сумніву була в кожного мешканця будинку, в якому нині діє ОСББ, - зробили для себе висновки білоцерківські фахівці. – Без сумніву, в лучан нам є чому повчитися».

 Переймаючи позитивний досвід Луцька  міська влада Білої Церкви розробляє і буде затверджувати Програму з енергоефективності, яка забезпечить підтримку у впровадження енергоефективних технологій та термомодернізацією багатоквартирних будинків міста, що об”єдналися в ОСББ.

 



Опубліковано: 12 липня 2016 року
Поділитися