«Команда Змін» з Білої Церкви переймала досвід роботи в Польщі

Протягом 04-06 липня «Команда Змін»  з Білої Церкви здійснила навчальну поїзду до Республіки Польща, відвідавши міста – Тарнов та Краков.

Перед цим було пройдене складне, але дуже корисне та цікаве навчання в Міжнародному інституті бізнесу, написані та успішно захищені  проекти щодо подальшого розвитку рідного міста у відповідності до Стратегії розвитку Білої Церкви до 2025 року. Метою поїдки було вивчити  досвід сусідньої країни щодо економічного розвитку, розвитку громадянського суспільства, залучення інвестицій та почати працювати використовуючи ці знання в Агенції стратегічного розвитку Білої Церкви.

Зокрема, 04 та 05 липня білоцерківська делегація, на чолі із директором комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» Назарієм Атаманчуком перебували в м.Тарнов, який  є містом побратимом Білої Церкви з 2007 року, відколи було підписано Угоду про партнерську співпрацю.  Місто є одним із найбільших у Малопольському воєводстві Польщі, привабливим для туристів, оскільки його називають польською перлиною ренесансу  та таким, що прогресивно розвивається, використовуючи власні можливості та залучаючи кошти Європейського Союзу.

Радо зустрів та вітав представників Білої Церкви голова м.Тарнов Роман Чипела, на запрошення якого і мала можливість приїхати наша делегація. Він презентував своє місто та розповів про основні напрямки роботи міської влади щодо забезпечення розвитку та життєдіяльності Тарнова.

Про економічну ситуацію Тарнов, розподіл бюджету міста  та його співпрацю з містами побратимами розповіла пані Йоанна Обаль, менеджер департаменту міжнародного співробітництва.

Заступник директора організаційного департаменту Крістіан Кравчик, який відповідає за кадрову політику міської адміністрації Тарнова, ознайомив із структурою адміністрації міста, системою набору персоналу та їх оцінювання, можливостям та труднощами в роботі адміністрації. А також про історію процесу встановлення системи місцевого самоврядування в Польщі –територіальний поділ країни та теперішню ситуацію.

Із заходами та проектами щодо розвитку міста, основами, що забезпечують сталий соціально-економічний розвиток Тарнова білоцерківців ознайомив директор департаменту розвитку міста Рафал Кошчень.

 Інші спеціалісти, серед яких- головний спеціаліст департаменту економічного розвитку  Лукаш Бляха, заступник директора департаменту ІТ Томаш Рожень, головний спеціаліст Служби громадських організацій Тарнова Бартош Биховський та керівник відділу публічних тендерів Кшиштоф Голас зупинилися на своїх напрямках роботи.

Зокрема, «Команда Змін»  дізналася про ряд проектів та конкурсів, що втілюються в місті( включаючи Junior Biznesu та Innowator Tarnowski) та розвивають малі та середні підприємства Тарнова; ознайомилася із рядом інноваційних проектів (картою мешканця міста, яка дає можливість економно використовувати грошові ресурси під час проїзду в громадському транспорті, паркування автомобіля тощо).

Цікавою виявилася розповідь про досвід роботи польських колег у проектах, до яких залучаються мешканці міста, маючи можливість використовувати парсипативний бюджет Тарнова і Малопольського воєводства на ті заходи, які першочергово необхідні для них – встановлення спортивних майданчиків, утеплення будинків, благоустрою при будинкових територій та ін.

05 липня  білоцерківці відвідали Агенцію регіонального  розвитку Тарнова (TARR). Голова правління ТARR – Лєшєк Новіцкі презентував історію заснування, структуру та процеси Агенції, досягнення та перешкоди  в  її діяльності. Розповів про основні програми розвитку : освітні, туристичні та для малого і середнього бізнесу та навів ряд прикладів по реалізованим проектам. Крім того, розповів про приклади із залучення інвестицій до Тарнова та підвищення інвестиційної привабливості. Слід зазначити, що Агенція регіонального розвитку Тарнова працює більш як 20 років, і наразі  надає кошти малому та середньому бізнесу для їх успішного розвитку, навчальні послуги для них, приміщення для здійснення підприємницької діяльності під низький відсоток оренди та ін.

Вразив білоцерківців Тарновський промисловий кластер (ТРК).  З історією створення кластеру та сучасним станом  і принципом роботи якого мали можливість безпосередньо ознайомитися. Оглянули також й індустріальний та промисловий парки, бізнес-інкубатор, де представники малого і середнього бізнесу мають можливість винаймати як офісні приміщення, так і бокси для виробництва. Презентувала промисловий кластер – Магдалена Гадяцька-Букало.

Представник Міністерства регіонального розвитку Польщі Кшиштоф Сівек презентував Програму польської допомоги з розвитку – 2016 «Підвищення інвестиційної привабливості України та конкурентоспроможності регіонів». Відзначив, що програма діятиме в п»яти українських містах, серед яких і Біла Церква. Пан Кшиштоф розповів, які місто мати можливості залучення інвестиційних коштів з Євросоюзу. Тож сподіватимемося на плідну та ефективну співпрацю.

З молодіжною ініціативою «Проект Tarnov», його, досягненнями тематичними дослідженнями, проблемами і перешкодами в реалізації міжнародних проектів і шляхами їх подолання ознайомив  керівник проекту – Давід Солак. Він поінформував про діяльність молодіжних громадських організацій Польщі та їх співпрацю із аналогічними організаціями з усієї Європи.

06 липня «Команда Змін» побувала в Кракові, де відвідала технологічний парк «The Business in Malopolska Centre» (CeBiM). Даний технологічний парк надає допомогу малому та середньому бізнесу у створенні власного виробництва, продукту та ін. Підприємці мають змогу також  винаймати на вигідних умовах, оскільки Краків та Малопольський регіон є вільною економічною зоною, офіси для розвитку ІТ-технологій та інших різноманітних напрямків підприємництва.

Звичайно, побачені в Польщі можливості, як можна створити інвестиційно привабливі умови для розвитку свого регіону та міста, підтримувати малий та середній бізнес, залучати активних громадян до співпраці, розвивати туризм, а саме головне забезпечити найкомфортніші умови для проживання у заможному місті надихнули білоцерківську делегацію. Вони обов»язково братимуть до уваги приклад сусідньої країни в роботі Агенції стратегічного розвитку.

Працювати доведеться не один рік. В Польщі реформи також втілювалися поступово. Приємно відзначити, що керівництво м.Тарнов готове співпрацювати з Білою Цервою та допомагати розвивати стратегічні напрямки. Нашим завданням на сьогодні є об’єднатися і робити все можливе, аби Біла Церква якнайшвидше досягнула своєї мети і стала справжнім заможним, європейським містом.



Опубліковано: 09 липня 2016 року
Поділитися