Психічне здоров’я – основа щасливого життя людини

Всесвітній день психічного здоров’я щорічно відзначається 10 жовтня з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з метою підвищення рівня обізнаності щодо проблем психічного здоров’я та мобілізації зусиль на підтримку кращого рівня психічного здоров’я людей. В 2018 році заходи, присвячені Дню психічного здоров’я, будуть фокусуватися на темі проблем молоді та її психічного здоров’я в сучасному складному світі.

 

ВООЗ визначає психічне здоров’я як стан благополуччя, в якому людина реалізує свої здібності, протистоїть життєвим стресам, продуктивно працює, роблячи тим самим внесок на благо своєї спільноти. Міжнародний стандарт психічного здоров’я включає 10 ознак: інтелект, цілеспрямованість, гнучкість, логічність мислення, моральні якості, соціальну поведінку, особливості харчування, емоційність, відношення до власного здоров’я, сексуальність.

 

Психічні і неврологічні розлади, а також розлади, пов’язані з вживанням наркотиків та психотропних речовин, поширені у всіх регіонах світу. Ці стани вражають кожне співтовариство і кожну вікову групу в країнах з різними рівнями доходів. Психопатологічні розлади в наші дні складають близько 14% від загальної кількості хвороб: на планеті близько 450 млн людей страждають на психічні захворювання.

 

Показники поширеності порушень психічного захворювання в Європі є дуже високими:

- психоневрологічні розлади є другою за значимістю причиною хвороб (після серцево-судинних захворювань);

- близько 40% всіх хронічних захворювань припадає на психоневрологічні розлади;

- з десяти країн світу з найвищим рівнем самогубств, дев’ять  – це європейські країни.

 

Станом на 01 січня 2018 року, близько 1,2 млн жителі України перебували на обліку у зв’язку з розладами психіки та поведінки, причому близько 45% з них – внаслідок розладів, пов’язаних із вживанням алкоголю та наркотиків.


У 2013 році ВООЗ затвердила Комплексний план дій в галузі психічного здоров’я на 2013 – 2020 роки, який спрямований на вирішення 4-х завдань:

- зміцнювати ефективне лідерство і керівництво в галузі охорони психічного здоров’я;

- забезпечувати на первинному рівні комплексну інтегровану медичну та соціальну допомогу;

- здійснювати стратегії зміцнення психічного здоров’я та профілактику його розладів;

- зміцнювати інформаційні системи, удосконалювати статистичні та інші дослідження в галузі психічного здоров’я.

 

Спираючись на цей план, Міністерство охорони здоров’я України підготувало власний проект Концепції Державної цільової програми охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року, який був затверджений Кабінетом Міністрів у грудні 2017 року.

 

«Всі хвороби від нервів» – цей вислів чув, швидше за все, кожен із нас. Отож слід пам’ятати, що стежити за станом власного психічного здоров’я важливо. Заряджайтесь позитивними емоціями, намагайтеся ставитися відсторонено до негативу, пам’ятайте, що для збереження та зміцнення психічного здоров’я важливо дотримуватись принципів здорового способу життя. Поруч з вами завжди є люди, які зрозуміють і допоможуть.

 

Бережіть психічне здоров’я, адже це запорука щасливого життя і довголіття!


Інформація від управління охорони здоров’я БМР


Опубліковано: 10 жовтня 2018 року
Поділитися