Про права и обов’язки

15 листопада відбулося чергове засідання Клубу взаємопідтримки прийомних батьків, який діє при Білоцерківському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Сьогодні Клуб об’єднує представників семи прийомних сімей і сім’ї термінового влаштування (сім’ї патронатних вихователів) нашого міста. Основною метою функціонування Клубу є створення умов для  підвищення батьківського потенціалу та запобігання емоційного вигорання прийомних батьків.

Цього разу засідання Клубу було присвячено темі “Права та обов’язки дитини. Як не стати заручником суспільних стереотипів.”, адже часто конфлікти в сім’ях починаються саме дитячими словами: “Я маю право! Ти обмежуєш мої права!”

Шкільна програма, ЗМІ та повсякденне спілкування створили сприятливі умови для усвідомлення нашими дітьми того, що вони не лише мають свої права, але й можуть ці права захищати та вимагати повної їх реалізації. Це відповідає світовій практиці і є цілком виправданим та правильним. Однак, інколи діти, вимагаючи реалізації своїх прав не беруть до уваги, що в світі все є взаємопов’язаним, і крім прав є обов’язки.

В теплій та дружній атмосфері прийомні батьки ділилися досвідом виховання, шукали компромісні та ефективні шляхи залагоджування подібних конфліктів. Тема виявилася достатньо актуальною для всіх вікових категорій і дискусія відбулася жвава та змістовна.

Спільними зусиллями, з гумором та доброзичливістю, прийомні батьки та патронатні вихователі віднайшли та взяли до уваги здобуті в ході бесіди креативні методи пояснення дітям необхідності витримувати баланс між “маю право” та “зобов’язаний”. Розходилися учасники засідання з хорошим настроєм та сповнені нових ідей. Отже, основна мета функціонування Клуб взаємопідтримки  прийомних батьків при Білоцерківському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді була втілена повністю.

 



Опубліковано: 16 листопада 2016 року
Поділитися