Презентовано механізм створення госпітальних округів в Київській області

     Актуальна тема госпітальних округів у Київській області активно обговорювалась 8 лютого комісією з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів Київської обласної ради.

 

     В роботі засідання взяли участь представники обласної ради, районних адміністрації, районних та міських рад Київської області, лікарі. Засідання розпочалось із доповіді депутата Верховної Ради України, заступника голови Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України Сисоєнко Ірини, яка презентувала механізм створення госпітальних округів в Київській області.

 

     Доповідачка вказала, що остаточно має бути розроблений чіткий механізм фінансування госпітальних округів. Важливими є формування єдиного медичного простору, інформатизація галузі, розробка чіткої схеми маршрутизації пацієнтів. Депутатка наголосила, що фінансування первинної ланки медико-санітарної допомоги – це відповідальність територіальних громад.

 

     Всього в Київській області планується утворити 4 госпітальні округи – Бородянський, Лівобережний, Васильківський та Білоцерківський. За потреби їх може бути більше. Поки що презентовані межі округів є доволі умовними, віртуальними і це не чіткі адміністративно-територіальні межі. Наразі фахівці визначились лише з приблизним переліком населених пунктів, які туди увійдуть. Сьогодні є проект наказу Міністерства охорони здоров’я України щодо примірного Положення про госпітальні округи, але  немає всієї необхідної нормативно-правової бази.

 

     Відмічено, що змістовне наповнення госпітальних округів мають визначити самі лікарі, а остаточні рішення по їх формуванню на місцях мають ухвалювати не міністерство, ні уряд, а самі громади.

 

     Ірина Сисоєнко наголосила, що госпітальні округи – це оптимальна для конкретної громади кількість медичних закладів, фахові лікарі, якісні дороги, зручні транспортні сполучення і вдалі управлінські рішення.

 

     Завершила засідання голова постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту населення та пенсіонерів, завідуюча терапевтичним відділенням міської лікарні №2 Наталя Бігарі, яка акцентувала увагу на необхідності швидкого вирішення проблеми проведення медичного аудиту лікарень та формування законодавчих підходів до створення госпітальних округів. Всі погодились з тим, що наразі актуальними залишаються питання збільшення обсягу медичної субвенції, дофінансування галузі охорони здоров’я з державного бюджету, запровадження реальних стимулів праці лікарів, створення страхової  медицини. 

 

 


Опубліковано: 09 лютого 2017 року
Поділитися